Körömgomba télen

2018. október 8.

Kapcsolódó tünetek:

köröm elváltozások

Az időjárást tekintve ismét elérkezett a zárt cipők ideje, melyekben elrejthetjük a lábainkat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene már a lábápolással foglalkoznunk.

Körömgomba télen

Körömgomba télen

Legtöbb esetben több hétig, hónapig is eltarthat, amíg megszabadulunk a körömgombától, így ajánlott minél előbb elkezdeni a kezelést. Ha azonban még abban sem vagyunk biztosak, hogy valóban ez a betegség áll panaszaink hátterében, alább összeszedtük a körömgomba különböző stádiumainak leggyakoribb ismertetőjeleit.

Eleinte csupán elszíneződik a beteg köröm, mígnem teljesen besárgul, bebarnul vagy akár teljesen zöld lesz, de bizonyos esetekben a szín lehet fehéres szürke is. Legtöbbször a körömvégtől vagy az oldalsó körömredőtől indul az elszíneződés, ezután megváltozik a körömlemez szerkezete, megvastagszik és deformálódik. Ez azt jelenti , hogy a gomba megtámadja a köröm anyagát, amely következtében leggyakrabban végül le is esik a köröm.

A körömgomba egy másik elterjedt fajtája esetén az elszíneződés a körömágy felől indul, piszkosszürke színezetű, és általában nem vastagszik meg annyira ,még az igen elhanyagolt esetekben sem , mint az előzőekben leírt esetben. Fontos megemlíteni, hogy teljesen mindegy, milyen típusú körömgombára gyanakszunk, mindenféleképp keressünk fel egy bőrgyógyászt, aki a vizsgálat után pontosan tudni fogja, hogy melyik fajta gomba támadta meg a körmöt, és ennek megfelelő kezelést fog javasolni.

Az optimális kezelés

A szakorvosok az alábbi kezelési fajtákat részesítik előnyben:

 1. Krémek és körömlakkok használata (gombaellenes anyagokat tartalmazó termékek)
 2. A beteg körömfelület eltávolítása (pl. orvosi lábápolás)
 3. Vényköteles gyógyszerek, melyek gombaellenes anyagokat tartalmaznak
 4. Lézeres kezelés (ha például valamilyen fennálló májprobléma miatt nem ajánlott a gyógyszerek szedése)

Hogyan kaphatjuk el?

Az esetek 90 százalékában az úgynevezett fonalas gomba okozza a fertőzést. Ez a fajta gomba a keratinból táplálkozik, ami a körmünk egyik fő alkotóeleme. Ritkább esetekben akár élesztő- vagy penészgomba is okozhatja a betegséget. A körömgombát leggyakrabban a lábgomba előzi meg, amely a lábujjak közt kezd kialakulni, majd a talpon keresztül eljut a körömig. A legtöbb esetben a nagylábujjunk, illetve a kislábujjunk körmét támadja meg a fertőzés, hiszen ezeket könnyebben érhetik különféle sérülések, melyek következtében a gomba be tud jutni a körömbe.

Az alábbi tényezők szintén kedveznek a körömgombának:

 • genetikai adottság
 • hideg lábak vérellátási zavarok miatt
 • immungyengeség
 • anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség)
 • fokozott verejtékezés
 • túl szoros, illetve nem légáteresztő cipők és zoknik viselése
 • sérülések pedikűr során
 • lábdeformitások
 • olyan sportok, melyek rendkívül megviselik a lábakat (pl.: tenisz vagy futás)

Íme 7 tipp, melynek köszönhetően megelőzhető a körömgomba kialakulása:

 1. A gombának a nedves, meleg környezet kedvez, épp ezért fontos, hogy mindig szárazon tartsuk a lábainkat. Fürdés után mindig töröljük szárazra a lábainkat, és fordítsunk kiemelt figyelmet a lábujjaink közti területre.
 2. Mindig viseljünk papucsot, ha uszodában vagy szaunában járunk.
 3. A gomba a sportcipőben érzi magát a legjobban, így sose viseljünk kölcsöncipőt.
 4. Mindig a saját körömreszelőnket használjuk.
 5. Amennyiben már kialakult a körömgomba, akkor ajánlott a fertőzött területtel érintkező ruhaneműket, törölközőket minimum 60 fokon kimosni, bár speciális fertőtlenítésre is szükség lehet, főleg a cipők esetében.
 6. A zokni mindig legyen légáteresztő (pl. pamutból), illetve a cipő is. Utóbbi esetében a bőrcipő ajánlott.
 7. A gyógyszertárban kapható speciális gombafertőzések elleni krémek használata ajánlott lábgomba esetén, illetve akkor, ha már volt körömgombánk. Megelőzés szempontjából körömvágás után kenjük be az egész lábunkat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Loceryl 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk 2,5ml

  Loceryl 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk 2,5ml

  <p>A Loceryl körömlakk a köröm különböző gombák okozta (sarjadzógombák, dermatophytonok és penészgombák) fertőzéseinek helyi, külsőleges kezelésére alkalmas készítmény. Aktív hatóanyaga az amorolfin (hidroklorid formában) nemcsak gátolja a gombák növekedését, hanem el is pusztítja azokat. Az egyetlen gyógyszeres körömlakk kezelés, amely felvitele után kozmetikai körömlakk is használható. Hetente 1x alkalmazandó.</p>

  4 999 Ft
Teendők körömágy-gyulladás esetén

Teendők körömágy-gyulladás esetén

A körömágy-gyulladás igencsak kellemetlen jelenség, amely kis mérete ellenére fájdalmas tünetekkel jár, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. De mi okozza a panaszokat és mi a teendőnk, ha jelentkeznek?

Házi praktikák körömgomba ellen

Házi praktikák körömgomba ellen

A körömgomba az egyik leggyakoribb gombás fertőzés, amely sokakat legalább egyszer érint életük során. A nyári időszakban pedig számos kellemetlen pillanat okozója. Szerencsére több hatékony házi praktikával is harcolhatunk a probléma ellen.

körömgomba tünetei

A körömgomba tünetei és kezelése

A körömgomba egy kellemetlen fertőzés, amitől nem könnyű megszabadulni. Fontos, hogy időben felismerjük és elkezdjük kezelését, hiszen amellett, hogy nem túl szép, maradandó károkat is okozhat.

Elő a lábakkal! 4 tipp a szép és puha lábakért

A lábbőr rendszeres odafigyelést és ápolást igényel, különösen nyáron, amikor letesszük a zárt cipőket és helyettük szandált, papucsot hordunk. Tippjeink segítenek, hogy lábaink mindig puhák, jólápoltak legyenek, és ne kelljen akkor sem szégyenkeznünk, ha nyitott cipőt húzunk.

A leggyakoribb körömbetegségek

Ezekre az árulkodó jelekre figyeljen!

Összes cikk Szépség- bőr- és körömápolás témában