Kicsi, de zavaró, avagy hogyan kezeljük a szemölcsöket?

Kicsi, de zavaró, avagy hogyan kezeljük a szemölcsöket? (x)

Kapcsolódó tünetek:

A szemölcsök a HPV humán papillomavírus által okozott apró bőrkinövések. A szervezetbe többnyire közvetlen érintkezés útján, kisebb sérülések helyén jutnak be. Többféle szemölcs létezik. Leggyakrabban az ujjakon, a tenyéren és a talpon fordulnak elő.

Átvitel

A lappangási idő egyéni, néhány héttől akár több hónapig is terjedhet. A legérzékenyebb csoportot a gyermekek (gyakrabban a lányok) alkotják, akiknél a horzsolások mindennaposak, illetve a legyengült immunitású és sérült védekezőképességű bőrrel rendelkező (pl. atópiás ekcémában szenvedő) személyek. A közvetlen érintkezésen kívül a szemölcsök közvetett módon  is terjednek (pl. a közös helyiségek padlóburkolata).

Kezelés

A szemölcsök kezelése néha hosszadalmas. Függ a szemölcs méretétől és korától, az előfordulási helytől és a beteg immunitásától. A legtöbb szemölcstől otthon is meg lehet szabadulni a vény nélkül kapható termékekkel, ám a kezelés következetességet igényel. A szemölcsök kezelésére vény nélkül vásárolhatók szemölcs elleni oldatok vagy applikációs tollak. A tollak modernebb alkalmazási módot jelentenek, a használatuk ugyanakkor jó adag kézügyességet és együttműködést igényel, ami néha problémát jelenthet, különösen egy gyermek esetében.

A szemölcseltávolító termékek vagy savat tartalmaznak, amely lemarja a szemölcsöt, vagy olyan gázok keverékét, amelyek lefagyasztják azt. A leggyakrabban használt savak a testhez legkíméletesebb szalicilsav és a tejsav. Az otthoni fagyasztás ugyanazon az elven működik, mint az orvosi rendelőkben alkalmazott krioterápia. Az otthoni és a professzionális krioterápia közötti különbség a fagyasztási hőmérsékletben rejlik: a bőrgyógyászok által használt folyékony nitrogén hőmérséklete -196 °C, míg az otthoni krioterápiás termékek -80 °C-ra fagyasztják le a szemölcsöt.

Idősebbek tanácsai

Időnként mindannyian visszanyúlunk a korábbi nemzedékek óta jól bevált tanácsaihoz. A szemölcsökkel kapcsolatban a népi gyógyászatban leggyakrabban a fecskefű szárából készült tejet, a hagymát, a fokhagymát vagy az almaecetet említik.

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni szemölcsökkel?

Ha otthon nem tud megszabadulni a szemölcsöktől, vagy visszatérnek, nagyok, folyamatosan nőnek, érzékeny területeken jelennek meg, fájdalmat okoznak vagy megváltoztatják a színüket, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Ő határozza meg a megfelelő kezelést, leggyakrabban a fent említett krioterápiát (folyékony nitrogénnel történő fagyasztás), lézeres eltávolítást vagy sebészi kimetszést (ún. kürettálás). Ezek a módszerek általában hatékonyak, de kellemetlenek.

Megelőzés

A szemölcsök megelőzése nehéz, de bizonyos intézkedésekkel csökkenthetjük a fertőzés kockázatát:

  • gyakran mosson kezet meleg vízzel és szappannal
  • ha medencébe, nyilvános zuhanyzóba, öltözőbe megy, viseljen papucsot, megelőzve ezáltal, hogy a lábai közvetlenül érintkezzenek a padlóval, amelyen oly sokan jártak már Ön előtt
  • soha ne ossza meg mással a törölközőjét, cipőjét, ruháit (pl. kesztyűjét)
  • fertőtlenítse a kisebb sérüléseket
  • amint felfedez egy szemölcsöt, a lehető leghamarabb kezdje el kezelni, a szemölcsök jobban gyógyulnak a korai stádiumban
  • próbálja meg nem vakarni a szemölcsöt, és fedje le ragtapasszal, hogy megakadályozza a test más részeire való átterjedését
  • erősítse az immunrendszerét
Támogatott tartalom

Neofyt spol. s r. o.

Pražská 442, 281 67 Stříbrná Skalice

Czech Republic
2023. június 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink