Az influenza elleni oltás

2018. január 19.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés, láz, orrdugulás, orrfolyás

Az akár életveszélyes szövődményekkel is együttjáró influenza ellen sokak számára a megoldás az ingyenesen elérhető influenza elleni oltás lehet.

influenza elleni oltás

influenza elleni oltás

Az influenza minden évben megjelenő betegség, mely ellen nem tud szerveztünk élethosszig tartó védettséget kapni. Évről-évre új törzsek jelennek meg és a szövődmények akár életveszélyesek is lehetnek. A megoldás a sokak számára ingyenesen elérhető influenza elleni oltás lehet, melynek nagy szerepe van a fertőző vírus megállításában is.

Milyen típusú oltás az influenza elleni oltás?

Mivel az influenza törzsek minden évben változnak, az influenza oltás is változó törzseket tartalmaz. Ezek nem élő törzseket, hanem vagy elölt vírusokat  vagy az immunválaszt kiváltó vírusdarabokat tartalmaznak, melyeket az előző év törzsei alapján, kutatások és felmérések segítségével hoznak létre. Minden évben tartalmazza az A és a B törzseket. Az A típusú influenza, mely az állatokat is támadhatja (sertés, madár influenza), de nem feltétlenül betegíti meg. A B típusú vírusok csak emberekre veszélyesek.

Mit okoz az oltás?

Mivel elölt vírusról van szó, ezért enyhe formájában produkálhat ugyan tüneteket, de igazi influenza betegséget nem. Ezek viszont néhány napon belül beavatkozás nélkül elmúlnak. Immunrendszerünk pedig kialakítja saját védekezőrendszerét az influenza ellen. Leggyakrabban az oltás helyén apró bőrpírtól, illetve az oltott karban jelentkező enyhe izomfájdalomtól eltekintve nem jár semmilyen tünettel az oltás beadása.

Mikor érdemes beadatni az oltást?

A legmegfelelőbb időpont a kora ősz az oltás beadatására, melyet a háziorvostól kaphatunk meg. Mivel a védettség eléréséhez 2-3 hét szükséges, így érdemes nem későbbre hagyni, ám az influenza szezon alatt is beadható a vakcina. A vírus tetőzése minden évben február-március hónapokra tehető.

Kinek érdemes beadatni?

A legfontosabb azok számára, akik veszélyeztetettek, koruk, vagy meglévő betegségük miatt. Fokozottan veszélynek vannak kitéve a rendszeresen közösségbe járók is. Az iskolás korú gyerekek, a zsúfolt irodákban dolgozók és a sokat utazók és a terhes anyák.

Ki nem kaphatja meg az oltást?

Akinek ismert allergiája van az oltóanyag összetevőivel szemben. A súlyos tojás allergiások és azok, akiknél a korábbi években beadott oltóanyag súlyos orvosi következményekkel járt.

Ki kapja meg ingyen?

A részletes listáról az ANTSZ oldalán ITT tájékozódhat!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Orbánc – Minden, amit tudni kell róla!

Orbánc – Minden, amit tudni kell róla!

Az orbáncról általában nem sokat tudunk és különlegesnek hathat a megnevezése is, pedig egy nagyon gyakori betegségről van szó, amit baktériumok okoznak. Ez egy fertőző bőrgyulladás, ami a diagnózist követően hatékonyan kezelhető.

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

vakbélgyulladás tünetei

Mit tegyünk vakbélgyulladás esetén?

Melyek a vakbélgyulladás tünetei és mikor forduljunk orvoshoz? Egyáltalán mi is az orvosi nevén heveny féregnyúlvány gyulladás vagy más néven appendicitis acuta?

orrfújástól kisebesedett orr

Orrfújástól kisebesedett orr? Ezt teheti ellene!

Megfázás esetén sokaknál okoz problémát a gyakori orrfújástól kisebesedett orr. Ez nem csak fájdalmas, de sajnos nem is szép, és előfordul, hogy elég lassan gyógyul. Mit tehetünk ellene?

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

Összes cikk Egészség A-Z témában