Az influenza elleni oltás

influenza elleni oltás

Kapcsolódó tünetek:

Az influenza minden évben megjelenő betegség, mely ellen nem tud szerveztünk élethosszig tartó védettséget kapni. Évről-évre új törzsek jelennek meg és a szövődmények akár életveszélyesek is lehetnek. A megoldás a sokak számára ingyenesen elérhető influenza elleni oltás lehet, melynek nagy szerepe van a fertőző vírus megállításában is.

Milyen típusú oltás az influenza elleni oltás?

Mivel az influenza törzsek minden évben változnak, az influenza oltás is változó törzseket tartalmaz. Ezek nem élő törzseket, hanem vagy elölt vírusokat  vagy az immunválaszt kiváltó vírusdarabokat tartalmaznak, melyeket az előző év törzsei alapján, kutatások és felmérések segítségével hoznak létre. Minden évben tartalmazza az A és a B törzseket. Az A típusú influenza, mely az állatokat is támadhatja (sertés, madár influenza), de nem feltétlenül betegíti meg. A B típusú vírusok csak emberekre veszélyesek.

Mit okoz az oltás?

Mivel elölt vírusról van szó, ezért enyhe formájában produkálhat ugyan tüneteket, de igazi influenza betegséget nem. Ezek viszont néhány napon belül beavatkozás nélkül elmúlnak. Immunrendszerünk pedig kialakítja saját védekezőrendszerét az influenza ellen. Leggyakrabban az oltás helyén apró bőrpírtól, illetve az oltott karban jelentkező enyhe izomfájdalomtól eltekintve nem jár semmilyen tünettel az oltás beadása.

Mikor érdemes beadatni az oltást?

A legmegfelelőbb időpont a kora ősz az oltás beadatására, melyet a háziorvostól kaphatunk meg. Mivel a védettség eléréséhez 2-3 hét szükséges, így érdemes nem későbbre hagyni, ám az influenza szezon alatt is beadható a vakcina. A vírus tetőzése minden évben február-március hónapokra tehető.

Kinek érdemes beadatni?

A legfontosabb azok számára, akik veszélyeztetettek, koruk, vagy meglévő betegségük miatt. Fokozottan veszélynek vannak kitéve a rendszeresen közösségbe járók is. Az iskolás korú gyerekek, a zsúfolt irodákban dolgozók és a sokat utazók és a terhes anyák.

Ki nem kaphatja meg az oltást?

Akinek ismert allergiája van az oltóanyag összetevőivel szemben. A súlyos tojás allergiások és azok, akiknél a korábbi években beadott oltóanyag súlyos orvosi következményekkel járt.

Ki kapja meg ingyen?

A részletes listáról az ANTSZ oldalán ITT tájékozódhat!

2018. január 19.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek