Az influenza elleni oltás

2018. január 19.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés, láz, orrdugulás, orrfolyás

Az akár életveszélyes szövődményekkel is együttjáró influenza ellen sokak számára a megoldás az ingyenesen elérhető influenza elleni oltás lehet.

influenza elleni oltás

influenza elleni oltás

Az influenza minden évben megjelenő betegség, mely ellen nem tud szerveztünk élethosszig tartó védettséget kapni. Évről-évre új törzsek jelennek meg és a szövődmények akár életveszélyesek is lehetnek. A megoldás a sokak számára ingyenesen elérhető influenza elleni oltás lehet, melynek nagy szerepe van a fertőző vírus megállításában is.

Milyen típusú oltás az influenza elleni oltás?

Mivel az influenza törzsek minden évben változnak, az influenza oltás is változó törzseket tartalmaz. Ezek nem élő törzseket, hanem vagy elölt vírusokat  vagy az immunválaszt kiváltó vírusdarabokat tartalmaznak, melyeket az előző év törzsei alapján, kutatások és felmérések segítségével hoznak létre. Minden évben tartalmazza az A és a B törzseket. Az A típusú influenza, mely az állatokat is támadhatja (sertés, madár influenza), de nem feltétlenül betegíti meg. A B típusú vírusok csak emberekre veszélyesek.

Mit okoz az oltás?

Mivel elölt vírusról van szó, ezért enyhe formájában produkálhat ugyan tüneteket, de igazi influenza betegséget nem. Ezek viszont néhány napon belül beavatkozás nélkül elmúlnak. Immunrendszerünk pedig kialakítja saját védekezőrendszerét az influenza ellen. Leggyakrabban az oltás helyén apró bőrpírtól, illetve az oltott karban jelentkező enyhe izomfájdalomtól eltekintve nem jár semmilyen tünettel az oltás beadása.

Mikor érdemes beadatni az oltást?

A legmegfelelőbb időpont a kora ősz az oltás beadatására, melyet a háziorvostól kaphatunk meg. Mivel a védettség eléréséhez 2-3 hét szükséges, így érdemes nem későbbre hagyni, ám az influenza szezon alatt is beadható a vakcina. A vírus tetőzése minden évben február-március hónapokra tehető.

Kinek érdemes beadatni?

A legfontosabb azok számára, akik veszélyeztetettek, koruk, vagy meglévő betegségük miatt. Fokozottan veszélynek vannak kitéve a rendszeresen közösségbe járók is. Az iskolás korú gyerekek, a zsúfolt irodákban dolgozók és a sokat utazók és a terhes anyák.

Ki nem kaphatja meg az oltást?

Akinek ismert allergiája van az oltóanyag összetevőivel szemben. A súlyos tojás allergiások és azok, akiknél a korábbi években beadott oltóanyag súlyos orvosi következményekkel járt.

Ki kapja meg ingyen?

A részletes listáról az ANTSZ oldalán ITT tájékozódhat!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

Hogy kell helyesen orrot fújni?

Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Lassan, de biztosan elérkezik a megfázások és az influenza szezonja, amikor rengeteg köhögünk, rossz a közérzetünk és állandóan az orrunkat fújjuk. Annak ellenére, hogy utóbbit mindenki csinálja, sokan mégsem ismerik a helyes módját.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!

Összes cikk Egészség A-Z témában