Hormonális fogamzásgátlás – Tévhitek és a valóság

2017. augusztus 15.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

A fogamzásgátlással kapcsolatban nagyon sok tévhit kering a köztudatban és sajnos még mindig csak kevesebben tájékozódnak alaposan a témában, mint szükséges lenne. Amikor pedig a hormonális fogamzásgátlásról beszélünk, talán még több a félinformáció, mint a konkrét tény. Megpróbáljuk eloszlatni a ködöt és a valóságra koncentrálni, hogy könnyebben ismerjétek ki magatokat ezen a területen.

Bár mind jól megtanultuk az iskolai felvilágosító órákon, hogy a fogamzásgátlás célja a terhesség elkerülése, sajnos erről a témáról a mai napig nem nagyon szeretünk beszélni. Éppen ezért tanácsot kérni sem igazán tudunk és akarunk, sokszor inkább a barátok, családtagok elbeszéléseiből fejtjük meg azt, hogy melyik módszer mit is tud. Ez a hormonális fogamzásgátlás tekintetében különösen gyakori, így vannak bőven tévhitek, amiket túl sokan és tények, amiket pedig túl kevesen ismerünk. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat!

A hormonális fogamzásgátlást bárki használhatja

Sajnos ez nem igaz, ugyanis  legyen manapság már bármilyen csekély is ezeknek a termékeknek a hormontartalma, akkor is vannak olyan betegségek, egyéni tulajdonságok, vagy akár élethelyzetek, melyekben nem lehet ilyen megelőzést alkalmazni. Éppen ezért sosem ajánlott orvosi konzultáció nélkül belevágni.

Mindegy, hogy melyik módszert alkalmazom, ugyanolyanok

Beszélhetünk tablettáról, hormonleadó spirálról, hüvelygyűrűről vagy akár tapaszról, összetételük is más lehet és a hormonleadásuk is különbözik. Nem lehet bármelyiket bármilyen életszakaszban ész nélkül alkalmazni és van olyan is, amit egyéni szokások, vagy éppen betegségek zárnak ki. Szakember tudja megmondani, hogy melyik lehet éppen megfelelő és valóban hatásos.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A hormonális fogamzásgátlástól később nehezebb a teherbeesés

Régi tévhit, de nem igazolja semmi konkrétum. Vannak, akik a tabletta elhagyása után szinte rögtön teherbe tudnak esni, mások szervezete később áll majd erre készen. Az is  előfordulhat, hogy injekciós módszert követően hónapokat is várni kell. Különbözhet az idő, de alapvetően nem befolyásolják ezek a termékek a teherbeesés esélyét.

Elhízást okoz

Ezt leggyakrabban a tabletta kapcsán vetik fel, mert az a legelterjedtebb hormonális módszer. Pedig alapvetően nincs igazolt összefüggés az esetleges elhízás és a hormonális fogamzásgátlás között. Ha van, az problémát jelezhet, ami miatt érdemes orvoshoz fordulni.

Tényleg hízunk menstruáció előtt és alatt?

Tényleg hízunk menstruáció előtt és alatt?

Valójában számos fiziológiai és pszichológiai oka van annak, hogy a menstruáció súlygyarapodással járhat és ezekkel jobb tisztában lenni.

A diétás étrend aranyszabályai

A diétás étrend aranyszabályai

Annak érdekében, hogy a szervezetünk egészséges legyen, energiára és számos tápanyagra van szüksége. Mindegy, hogy fogyni szeretnénk vagy egyszerűen jobban szeretnénk táplálkozni, az alábbi szabályokat kell hozzá betartanunk.

Egészséges és diétás köretek karácsonyra

Egészséges és diétás köretek karácsonyra

Előzzük meg a karácsonyi plusz kilókat egy olyan menüvel, melynek legfontosabb elemei az egészséges és diétás köretek, ugyanis a hagyományos köretek azok, melyek a legtöbb problémát okozzák.

6 étel, ami segít fogyni karácsonykor

6 étel, ami segít fogyni karácsonykor

Valószínűleg sokan esünk kétségbe karácsonykor, mondván „kukába dobhatom az eddigi diétám” Persze nem alaptalan a félelem, de következzen 6 étel, ami kordában tarthatja az ünnepi kilókat.

A ketogén diéta 6 aranyszabálya

A ketogén diéta 6 aranyszabálya

A ketogén diéta egy szénhidrátokban szegény, zsírban gazdag fogyókúra. Annak érdekében, hogy valóban sikereket érjünk el ezzel a módszerrel, be kell tartanunk néhány alapszabályt. Cikkünkből kiderül, hogy mire kell fokozottan figyelnünk.

Összes cikk Életmód témában