Hormonális fogamzásgátlás – Tévhitek és a valóság

2017. augusztus 15.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

A fogamzásgátlással kapcsolatban nagyon sok tévhit kering a köztudatban és sajnos még mindig csak kevesebben tájékozódnak alaposan a témában, mint szükséges lenne. Amikor pedig a hormonális fogamzásgátlásról beszélünk, talán még több a félinformáció, mint a konkrét tény. Megpróbáljuk eloszlatni a ködöt és a valóságra koncentrálni, hogy könnyebben ismerjétek ki magatokat ezen a területen.

Bár mind jól megtanultuk az iskolai felvilágosító órákon, hogy a fogamzásgátlás célja a terhesség elkerülése, sajnos erről a témáról a mai napig nem nagyon szeretünk beszélni. Éppen ezért tanácsot kérni sem igazán tudunk és akarunk, sokszor inkább a barátok, családtagok elbeszéléseiből fejtjük meg azt, hogy melyik módszer mit is tud. Ez a hormonális fogamzásgátlás tekintetében különösen gyakori, így vannak bőven tévhitek, amiket túl sokan és tények, amiket pedig túl kevesen ismerünk. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat!

A hormonális fogamzásgátlást bárki használhatja

Sajnos ez nem igaz, ugyanis  legyen manapság már bármilyen csekély is ezeknek a termékeknek a hormontartalma, akkor is vannak olyan betegségek, egyéni tulajdonságok, vagy akár élethelyzetek, melyekben nem lehet ilyen megelőzést alkalmazni. Éppen ezért sosem ajánlott orvosi konzultáció nélkül belevágni.

Mindegy, hogy melyik módszert alkalmazom, ugyanolyanok

Beszélhetünk tablettáról, hormonleadó spirálról, hüvelygyűrűről vagy akár tapaszról, összetételük is más lehet és a hormonleadásuk is különbözik. Nem lehet bármelyiket bármilyen életszakaszban ész nélkül alkalmazni és van olyan is, amit egyéni szokások, vagy éppen betegségek zárnak ki. Szakember tudja megmondani, hogy melyik lehet éppen megfelelő és valóban hatásos.

A hormonális fogamzásgátlástól később nehezebb a teherbeesés

Régi tévhit, de nem igazolja semmi konkrétum. Vannak, akik a tabletta elhagyása után szinte rögtön teherbe tudnak esni, mások szervezete később áll majd erre készen. Az is  előfordulhat, hogy injekciós módszert követően hónapokat is várni kell. Különbözhet az idő, de alapvetően nem befolyásolják ezek a termékek a teherbeesés esélyét.

Elhízást okoz

Ezt leggyakrabban a tabletta kapcsán vetik fel, mert az a legelterjedtebb hormonális módszer. Pedig alapvetően nincs igazolt összefüggés az esetleges elhízás és a hormonális fogamzásgátlás között. Ha van, az problémát jelezhet, ami miatt érdemes orvoshoz fordulni.

Ezek a leggyakoribb függőségek

Szinte bármi képes függőséget okozni, legyen az étel, ital, tevékenység, vagy bármi más. Léteznek fizikai és szellemi függőségek, és sajnos mindkét kategória nagyon veszélyes lehet.

Kevés szabadidő? Így mozogjon eleget a mindennapokban!

Egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy rendszeres mozgással is karban tartsuk a testünket. Ez nem csak megjelenésünk miatt lehet fontos, hanem sokféle betegség és mozgásszervi probléma megelőzésének szempontjából is elengedhetetlen. De mit tegyünk, ha alig akad időnk rá? Olyan tippeket gyűjtöttünk, melyek segítségével belecsempészhetjük a mozgást mindennapjainkba.

Stop a nassolásnak – Így küzdd le a nassolás elleni vágyat!

Megebédelünk, de kis idő múlva ránk tör a sóvárgás, a vágy egy léleksimogató íz után. Egy ideig parancsolunk a késztetésnek, ellenállunk, amely aztán fölényes győzelemmel leteper bennünket. Az áhított örömérzet azonban pár perc múlva elillan, s nem marad más, csak a bűntudat.

Készüljön a bikiniszezonra! Így hozhatja formába magát!

Megmutatjuk, hogyan hozhatja magát csúcsformába a strandszezonig!

Függőséget okozó ételek – Ezeket kerülje!

Az 5 legveszélyesebb étel, amit inkább kerüljön, mert súlyos függőséget okoznak.

Összes cikk Életmód témában