Amit a hörghurutról tudnia kell!

Amit a hörghurutról tudnia kell!

Kapcsolódó tünetek:

Mi a hörghurut?

A hörghurut (bronchitis) az alsó légutak egyik leggyakoribb megbetegedése, amely a tüdő hörgőinek belső felszínét bélelő nyálkahártya gyulladását jelenti. Heveny formája a légcsövet is érintheti.

Melyek a tünetei?

A heveny hörghurut jellemző tünetei a náthát, torokfájást követően köhögés, esetleg hőemelkedés, láz, rossz közérzet, hát- és mellkasi izomfájdalom. A hörghurut általában felső légúti fertőzésből és/vagy torokgyulladásból alakul ki. A nem kellően működő védekező rendszer következtében ugyanis a kórokozók lejutnak a hörgőkig, ott megindul a szaporodásuk és gyulladásos reakciót indítanak el. Kezdetben száraz köhögés jellemzi. Először kevesebb, majd később nagyobb mennyiségű, sűrű váladékot köhög fel a beteg. Ha nem történik felülfertőződés, akkor három-öt nap után, a nagyobb mennyiségű köpet megjelenésével a tünetek enyhülni kezdenek. A köpet kezdetben nyálkás, fehéres színű, amely bakteriális felülfertőződés esetén sárgás-zöldessé válik. Ha a hörgőkben pang a váladék, nehezen ürül ki, ez további táptalajt ad a baktériumok szaporodásának.

Hogyan kezelhető?

A heveny hörghurut kezelésében a legfontosabb az ágynyugalom, szükség esetén lázcsillapító hatású fájdalomcsillapító is javít a közérzeten. Amennyiben a köhögés nedves, azaz köpet is ürül, annak távozását segíthetjük váladékoldó készítmény szedésével. Nagyszerű váladékoldó  - a patikákban kapható szereken kívül - a meleg kamilla-, hársfa-, bodza- és kakukkfű tea sok mézzel, amelyből érdemes minél többet elfogyasztani a váladék hígítására és a felköhögés megkönnyítésére. Amennyiben bakteriális felülfertőződés következik be, ott az orvos antibiotikumos kezelést ír elő.

Hogyan előzzük meg?

Az időjárásnak megfelelő réteges öltözködés, vitamindús táplálkozás – szükség esetén vitaminpótlás-, rendszeres mozgás a szabad levegőn segít az egészségünk megőrzésében. Fertőzéses időszakban pedig lehetőleg kerüljük a zsúfolt helyeket!
2017. február 22.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek