Hogyan kezelhető megfelelően a bedugult fül?

Hogyan kezelhető megfelelően a bedugult fül?

Kapcsolódó tünetek:

A füldugulás igencsak kellemetlen, hiszen sokkal tompábban halljuk a hangokat, nehezebben értjük a beszédet, ezen kívül pedig fájdalom és szédülés is társulhat hozzá. Ennek kellemetlen tünetei lehetnek, de akár egy betegség következménye is lehet. Az optimális kezelés kiválasztása előtt tehát fontos megállapítani, hogy mi áll a füldugulás hátterében. A megfelelő terápia megtalálása rendkívül fontos, hiszen heveny gyulladások is okozhatják, amik megfelelő kezelés nélkül súlyos szövődményekhez, így halláskárosodáshoz is vezethetnek.

Cikkünkben utánajártunk a bedugult fül okainak és tüneteinek, tippeket adunk, hogy lehet megszüntetni, és természetesen azt is tisztázzuk, hogy mikor ajánlott orvoshoz fordulni.

A bedugult fül okai és tünetei

A bedugult fül okai

Számos okból kifolyólag dugulhat be a fülünk. Sok esetben fokozott, vagy csökkent nyomás alakulhat ki a dobüregben, amennyiben a garat és a dobüreg között nem megfelelő a nyomás kiegyenlítés a fülkürtön keresztül. Ez repülés, liftezés, de akár búvárkodás hatására is kialakulhat. Amennyiben ez a probléma halláscsökkenéssel, fájdalommal vagy szédüléssel jár, akkor nagy eséllyel valamilyen betegség áll a háttérben. Ilyen lehet a megfázás, a középfülgyulladás, az allergia vagy az orrmelléküreggyulladás. Ha víz kerül a fülbe, az szintén okozhat egyrészt füldugulást, másrészt a hallójáratban ilyenkor elszaporodhatnak a baktériumok vagy a gombák.

A fülzsír az egyik leggyakoribb oka a füldugulásnak. A fültisztító pálcika helytelen használata következtében ugyanis nem kiszedjük a fülzsírt, hanem csak mélyebbre toljuk.

Ezeken kívül különféle gyulladások (például középfülgyulladás), fertőzések, idegen test vagy neurológiai probléma következtében is megtapasztalhatjuk a bedugult fül kellemetlenségeit. Utóbbi esetén beszélünk a Meniere-kórról, amely során a füldugulás és halláscsökkenés mellett szédülés, hányinger és erős verejtékezés is megnehezíti az érintettek mindennapjait.

A bedugult fül tünetei

A füldugulás leggyakoribb tünetei közé soroljuk az alábbiakat:

  • Fülzúgás
  • Rossz hallás
  • Szédülés
  • Fájdalom

A bedugult ful tunetei

Hogyan szüntethető meg a füldugulás? Íme 9 tipp!

Nyomás kiegyenlítése

Ha valamilyen nyomásváltozás következtében dugult be a fülünk, akkor próbáljuk meg nyeléssel, ásítással vagy rágógumi rágással feloldani. Az állkapocs előre tolásával vagy víz kortyolgatásával szintén véget vethetünk ennek a problémának.

Valsalva-manőver

Ez egy rendkívül egyszerű módszer, aminek a lényege, hogy befogjuk az orrunkat, a szájunkon keresztül veszünk egy mély levegőt, majd egymásra szorítjuk az ajkainkat, felfújjuk az orcánkat, és az orrunkon keresztül fújjuk ki a levegőt. Az így keletkező nyomás hatására ki fog dugulni a fülünk. Ez a módszer főleg repülés esetén nagyon hatékony.

Nedves borogatás

A fül akut gyulladása esetén a nedves hideg borogatás sokat enyhíthet a panaszokon. Ehhez áztassunk be egy rongyot hideg vízbe, csavarjuk ki, majd tegyük az érintett fülre. Szintén remek kezelési módszer, ha gyógyföldből készítünk egy hideg pépet. Ezt beletekerjük egy nedves rongyba, majd ezt helyezzük rá a fülre. Addig hagyjuk rajta, amíg a pép meg nem szárad.

Fontos megjegyezni, hogy csak abban az esetben alkalmazzuk a hideg borogatást, ha azt kellemesebbnek érezzük a melegnél.

Meleg borogatás

Meleg, nedves borogatással szintén tehetünk a dugulás ellen, ezen kívül még a fájdalmat is enyhíthetjük. Ehhez mindössze áztassunk be egy rongyot meleg vízbe, facsarjuk ki, majd helyezzük az érintett fülre.

Gőzölés

A gőzölés szintén megszűnteti a füldugulást, főleg akkor, ha még kamillát is teszünk a vízbe, hiszen annak gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása van. A gőznek köszönhetően a száraz fülzsír megpuhul és elfolyik. A gőzöléshez forraljunk fel 3-5 liter vizet, majd ezzel öntsünk le egy maréknyi kamillát, vagy forraljunk fel vizet, és tegyünk bele 4 kamillás teafiltert, és hagyjuk benne 10 percig. Ezután megfelelő távolságban tartsuk az érintett fülünket a gőz fölé. Amennyiben túl melegnek vagy fájdalmasnak érezzük, akkor növeljük a távolságot. A hatás fokozásához a fejünkre teríthetünk egy nagy törölközőt.

Ha nincs időnk vizet forralni és a gőz felett ücsörögni, akkor az is tökéletes megoldás lehet, ha beállunk a forró zuhany alá kb. 10-15 percig. A keletkező gőz szintén segít a dugulás feloldásában.

Sós víz

A langyos sós víz feloldja az összetapadt fülzsírt. Ez a módszer kisbabáknál és kisgyerekeknél is alkalmazható. Ehhez oldjunk fel egy teáskanál sót 1 dl langyos vízben. Addig kevergessük, amíg teljesen fel nem oldódik. Ezután egy pipettával vagy kiskanállal tegyünk a vízből a fülbe, hagyjuk benne 10-15 percig, majd alaposan öblítsük ki langyos vízzel.

Fülzsírlágyító csepp

Ha a fülünket a fülzsír dugaszolta el, akkor speciális fülzsírlágyító cseppekkel tudjuk kezelni a problémát. Az ilyen típusú készítményeket bármelyik gyógyszertárban be lehet szerezni. Alkalmazásuk egyszerű: tegyünk a fülünkbe annyi cseppet, amennyit a használati utasítás javasol, várjunk egy bizonyos ideig, majd öblítsük ki a fülünket.

Amennyiben előnyben részesítjük az olyan szereket, mint a baba-, olíva- vagy ásványi olaj, akkor van egy jó hírünk, ugyanis ezek is gyógyírt jelenthetnek a füldugulásra. Ehhez cseppentsünk néhány meleg cseppet a hallójáratba, majd várjunk 10-30 másodpercet. Ez idő alatt tartsuk oldalra billentve a fejünket. A távozó folyadékkal együtt elméletileg a fülzsír is távozik. Amennyiben ez nem következik be, akkor maximum 3-5 napig ismételjük meg ezt a folyamatot.

Orrspray

Annak ellenére, hogy nem az orrunk, hanem a fülünk van bedugulva, az orrspray is a segítségünkre lehet. Amennyiben megfázás következtében dugult be a fülünk, akkor az orrváladék feloldásával megoldódhat ez a kellemetlen helyzet. Ennek oka, hogy az orrmelléküregek és a füleink kapcsolatban állnak egymással.

Ugrálás

Ha úszás vagy zuhanyzás után nem akar kifolyni a víz a fülünkből, akkor soha ne az ujjunkkal vagy egy fültisztító pálcikával próbáljuk meg eltávolítani a felesleges vizet, ugyanis úgy könnyen megsérthetjük a hallójáratot. Sokkal jobb módszer, ha arra az érintett fülünk oldalára billentjük a fejünket, és fél lábon ugrálunk. Ha szerencsénk van, a rázkódás következtében a víz távozni fog a hallójáratból.

Mit tegyunk bedugult ful eseten?

Mikor tanácsos orvoshoz fordulni?

Amennyiben az előbb említett módszerek nem hoznak javulást, és 3-5 nap múlva továbbra is be van dugulva a fülünk, a tünetek esetleg súlyosbodnak, vagy a fül érzékeny a magas és mély hangokra, akkor minél előbb keressünk fel egy szakorvost. Ez abban az esetben is igaz, ha láz, folyadékgyülem, váladékozás, fülzúgás, hányinger vagy szédülés jelentkezik. Természetesen akkor is kérjünk orvosi segítséget, ha középfülgyulladásra vagy bármilyen más, a háttérben meghúzódó betegségre gyanakszunk.

Fontos megemlíteni, hogy az orvosok nem csak enyhítik vagy teljesen megszüntetik a füldugulást, hanem a további teendőknél és a felépülésnél is a segítségünkre vannak.

Összegzés

A füldugulás hátterében számos ok állhat, melyek közül a legtöbb teljesen ártalmatlan. Ennek ellenére arról se feledkezzünk meg, hogy bizonyos esetekben különféle betegségek is okozhatják – például egy középfülgyulladás vagy valamilyen fertőzés. Eleinte nyugodtan próbálkozhatunk különféle házi praktikákkal, például ásítással, ugrálással, az állkapocs előre tolásával, gőzöléssel, hideg vagy meleg borogatással, sós vízzel, vagy akár speciális fülzsírlágyító cseppekkel. Ha azonban a tünetek 3-5 nap múlva sem múlnak el, vagy akár még súlyosbodtak is, akkor keressünk fel egy szakembert, aki segítget megtalálni a lehető legjobb gyógymódot. Ez már csak azért is fontos, mert egy helytelen kezelésnek vagy a terápia elmaradásának akár hallásvesztés is lehet a következménye.

2022. október 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek