Hogyan kezelhető az ekcéma az arcon? Mutatjuk a lehetőségeket!

Hogyan kezelhető az ekcéma az arcon? Mutatjuk a lehetőségeket!

Kapcsolódó tünetek:

Az atópiás ekcéma több szempontból is kellemetlen, és nem csupán azért, mert folyamatos bőrirritáció áll fenn, hanem azért is, mert esztétikailag zavaró, hiszen vörös foltok formájában jelentkezik az arcon. Ezeken kívül az állandó viszketés is megnehezíti az érintettek életét.

Cikkünkben közelebbről bemutatjuk az ekcéma kialakulásának okait, annak tüneteit, ismertetjük az ekcéma különböző fajtáit, a kezelési módokat, és természetesen tanácsokat is adunk, hogy mire kell odafigyelni a mindennapokban, ha ekcémás az arcunk.

Az ekcéma okai és tünetei

Okok

Az ekcéma – másnéven atópiás dermatitisz – kialakulásának lehetnek külső (exogén) és belső (endogén) okai. A külső tényezők közé sorolunk különféle anyagokat, esetleg allergéneket, melyekre érzékenyen reagál a szervezet. A leggyakoribb ilyen allergén közé tartozik a nikkel, de ide sorolunk különféle illatanyagokat, élelmiszereket, tartósítószereket, de akár hajfestékeket is. Az allergéneken kívül a tisztítószerek, a savak, a nedvesség, a hőség vagy a hideg is kedvezhetnek az ekcéma kialakulásának.

A kontaktekcéma speciális változata a fotóallergiás ekcéma. Ez akkor jelenik meg, ha egy bizonyos anyaggal érintkezünk, majd ennek következtében fényérzékeny lesz a bőrünk. Az ilyen típusú ekcémát okozhatják parfümök, műszálas anyagok, ragasztók, antibiotikumok, samponok, púderek, körömlakkok, más kozmetikai készítmények, de akár egyes fényvédők is.

Az endogén ekcémát ellenben belső tényezők váltják ki, melyek örökletesek is lehetnek. Ennek a típusú ekcémának leggyakrabban neurodermitisz áll a hátterében.

Számos további tényező van, amely súlyosbíthatja a helyzetet. Ide soroljuk az alábbiakat:

  • Gyakori érintkezés vízzel és tisztítószerekkel
  • Hőmérsékletingadozások
  • Izzadás
  • Stressz
  • Alvászavarok
  • Bizonyos vegyszerek
  • Bizonyos textilek – például a pamut vagy az olyan szintetikus anyagok, mint a poliészter
  • Száraz levegő
  • Főként fertőzések, ritkábban egyéb betegségek

Tünetek

Ekcéma fellángolása a test bármelyik területén jelentkezhet, például a kezünkön, a lábunkon a bőrredőkben, de még a szemhéjat is érinthetik. A betegség akut fázisában a bőr vörössé válik, megvastagszik, csomók és vízzel telt hólyagocskák jelentkeznek. A betegség krónikus szakaszában hámlás is kialakulhat, de akár apró szakadások és berepedések is megfigyelhetők a bőrön.

Mi a teendo ekcema eseten?

Ekcéma arcon – hogyan kezelhető?

Gyulladás- és viszketéscsökkentő krémek, kenőcsök

Az ekcéma enyhítésének több módja is van. Elsősorban gyulladás- és viszketést csökkentő krémek alkalmazása ajánlott. Erre a célra a bőrkímélő tisztálkodó- és ápolószerek alkalmazása javasolt, továbbá a rendszeres hidratálásáról sem szabad megfeledkeznünk.

Lokális és szisztémás szteroidok

Amennyiben a bőrünk már vörös foltos és gyulladt, akkor a szteroidok hozhatnak javulást. Ezeket alkalmazhatjuk kenőcsök és krémek formájában, de súlyosabb esetekben szájon keresztüli alkalmazásuk is indokolt. Hosszabb ideig nem ajánlott az adásuk, mert – különösen szájon keresztül adva – szteroid mellékhatások jelentkezhetnek.

Megfelelő bőrápolás

A kenőcsök és krémek alkalmazásán kívül személyre szabott gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat, főleg súlyosabb eseteknél. Amennyiben az ekcéma létrejöttében allergiás mechanizmus valószínű, antihisztamin tartalmú készítmények alkalmazását javasolhatja az orvos. Ezeket a tünetmentes időszakokban nem szükséges szedni. Amikor a tünetek kezdenek elmúlni, akkor változhat a szükséges dózis, de akár a gyógyszerek módosítása is szóba jöhet, ugyanis már az immunmoduláló szerek is bevethetők. Ezek megváltoztatják a szervezet immunreakcióját, ezáltal hosszabbá válhatnak a tünetmentes időszakok.

Diéta, tudatos táplálkozás

Az étrendünk megváltoztatása, illetve a tudatos táplálkozás is javulást hozhat. Ez főleg akkor elengedhetetlen, ha valamilyen ételallergia okozza az ekcéma megjelenését. Ilyenkor természetesen kerülnünk kell az adott allergént életünk minden területén, akár a bőrápolásban is.

Fényterápia

Az ekcéma kezelésének egy speciális módja a fényterápia, amelynek jótékony hatására többek között megújulnak és megerősödnek a sejtek, továbbá regenerálódnak és újjáépülnek a szövetek.

A házi gyógymódok szintén javíthatnak a helyzeten. Ezekről egy későbbi bekezdésben írunk részletesebben.

Ekcéma szemhéjon – mi okozhatja, és hogyan kezelhető?

A szemhéjon megjelenő ekcéma nem fertőző bőrbetegség. A legtöbb esetben egyfajta gyulladás, melynek során szemhéj megduzzadhat és kivörösödhet. A szemhéj viszketése fordul elő a leggyakrabban, továbbá száraz bőrterületek alakulnak ki. De vajon mi állhat a szemhéjon kialakuló ekcéma hátterében? Erre az alábbiakban adunk választ.

Seborrhoeás dermatitis

A seborrhoeás dermatitis az ekcéma egy formája, amely a test olyan részét érinti, ahol számos faggyúmirigy található – így a szemhájat is. A betegség jellemzően kerek vörös viszkető foltokkal jelentkezik, de egyes esetekben a szemhéj duzzanata és hámlása is megjelenhet, ahogy az égő érzés sem ritka. Véglegesen nem gyógyítható, de a tüneteken lehet enyhíteni olyan speciális hidratáló krémekkel vagy kenőcsökkel, melyek kifejezetten ekcéma kezelésére lettek kifejlesztve. Ilyenek bizonyos gombaellenes krémek és kortikoszteroid tartalmú készítmények.

Kontakt dermatitis

Az ekcéma egy másik formája a kontakt dermatitis, mely akkor alakul ki, ha valamilyen bőrirritáló vagy allergiát okozó anyaggal érintkezünk. A viszketés, az irritáció és a vörösség pár óra múlva már meg is jelenik az érintett területen. Számos anyag okozhatja, többek között samponok, tusfürdők, illatanyagok, de még bizonyos testékszerek is. A hatékony kezelések érdekében ki kell derítenünk, hogy pontosan mi váltja ki, amit a jövőben egyszerűen kerülnünk kell.

Allergia

Amennyiben egy allergén okozza az ekcémát, akkor a viszkető szemhéj az allergia egyik tünete. Emellett jelentkezhet tüsszögés és köhögés, valamint bőrkiütések is ellephetik a testünket. Ebben az esetben ki kell derítenünk, hogy mi okozza a problémát, a panaszokon pedig gyógyszerekkel kell enyhíteni.

Pikkelysömör

Ebben az esetben leginkább a hajvonal érintett, de a szemhéjon is megjelenhet a betegség. A pikkelysömörnél is vörös, hámló ekcéma jelenik meg. Kezelésében speciális bőrápoló krémek bizonyulnak jó választásnak, főleg azok, melyek szteroidokat vagy D3-vitamint tartalmaznak. Ezen kívül bizonyos gyógyszerek és az úgynevezett fototerápia hozhat javulást.

Övsömör

Övsömör esetén fájdalmas hólyagok keletkeznek a bőrön. Az érintettek fájdalomról, viszketésről és bizsergésről számolnak be. Ennél a betegségnél a kiváltó okok megszüntetésével lehet javulást elérni, de a tüneti kezelés is sokat segít a betegek állapotán. A hűtés, a fájdalomcsillapítók és a szteroidos gyulladásgátlók is jó választásnak bizonyulnak.

Cukorbetegség

A diabéteszes betegek gyakran tapasztalnak magukon különböző bőrelváltozásokat, például gombás fertőzéseket. Ezek szintén viszketéssel és bőrirritációval járnak, de a bőr kiszáradása is jellemző rá. 2-es típusú cukorbetegség esetén a megfelelő szénhidrát anyagcsere fenntartása a diéta betartásával alapvető fontosságú, illetve szükségessé válhat a gyógyszerek módosítása, illetve az inzulin bevezetése is.

Az ekcema tunetei

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Az ekcéma kezelésére házi gyógymódokat is segítségül hívhatunk, de csak abban az esetben, ha nincsenek súlyos tüneteink. Mindenféleképpen fel kell keresnünk egy orvost, ha a panaszok nem szűnnek meg 10 napon belül, ha nagyon erős a viszketés, illetve kellemetlen érzés lép fel. Gyerekek esetében más a helyzet: velük azonnal menjünk orvoshoz, amint bármilyen ekcémára utaló panaszt fedezünk fel.

Bőrápolási tippek ekcémás arc esetén

Az arcon megjelenő ekcémás elváltozások igencsak kellemetlenek, hiszen nemcsak a velejáró panaszok nehezítik meg a mindennapjainkat, de esztétikailag is rettentő zavaró. Annak érdekében, hogy megelőzzük az arcon megjelenő ekcémát, a következő tanácsokat érdemes megfogadnunk.

Hidratálás

Mivel az ekcéma a száraz bőr egyik tünete, rendkívül fontos a bőr megfelelő hidratálása, visszazsírozása, illetve védőrétegének erősítése. Erre a célra emolliens tartalmú kenőcsök vagy krémek használata javasolt, ugyanis ezek megakadályozzák a bőr nedvességvesztését, továbbá fontos lipideket juttatnak be abba.

Mindennapi szokások

Nagyon fontos, hogy minél ritkábban nyúljunk az arcunkhoz, hiszen ezáltal is jelentősen csökkentjük a bőrirritációk kialakulásának kockázatát. Arra is figyeljünk oda, hogy a hajunk mindig legyen tiszta, és ne lógjon állandóan az arcunkba, hiszen az is irritálhatja az arcbőrt. Fürdés vagy zuhanyzás után soha ne dörzsöljük a nedves bőrünket a törölközővel, csak óvatosan itassuk fel róla a vizet. A víz hőmérsékletére is érdemes ügyelni, azaz ne forró vízzel, hanem langyossal mossuk meg a testünket és az arcunkat. Ha a bőrápoló krémet egy tégelyből vesszük ki, érdemes kis kanalat használni hozzá az ujjunk helyett, ezáltal megakadályozzuk, hogy a kezünk bőréről baktériumok kerüljenek a készítménybe.

Sminkelés

A sminkelés során is fokozott figyelemre van szükség. Próbáljunk hipoallergén termékeket használni, kerüljük a tartósítószereket és illatanyagokat, inkább a vízbázisú termékeket részesítsük előnyben, és rendszeresen cseréljük le a kozmetikumokat, illetve tisztítsuk a használt ecseteket.

Összegzés

Ha az a célunk, hogy megelőzzük az ekcéma megjelenését, akkor elsősorban a bőr kiszáradását kell megakadályoznunk. Ez azt jelenti, hogy fokozottan figyeljünk annak nedvességtartalmára. Ehhez rendszeresen használjunk hidratáló krémeket, melyek ideális esetben visszazsírozó hatásúak is. Amennyiben már kialakult ekcémáról van szó, akkor próbálkozhatunk speciális viszketést és gyulladást enyhítő krémekkel. Amennyiben a tünetek 10 napon belül nem enyhülnek, azaz továbbra is fájdalmat és kellemetlenségeket okoznak, akkor keressünk fel egy egészségügyi szakembert. Gyerekek esetében viszont nem érdemes megvárni a 10 napot, őket az első tünet után vigyük orvoshoz, hogy minél előbb kiderüljön, milyen betegség áll a panaszok hátterében.

 
2022. szeptember 27.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek