Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

2020. december 28.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás

A fejfájás az egyik leggyakoribb fájdalom, amit az életünk során tapasztalunk. Zömében teljesen ártalmatlan okai vannak, így a megfelelő kezeléssel hamar el is múlik. Alábbiakban összegezzük, mit tehetünk, hogy minél előbb csillapodjon a fájdalom.

Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

Gyógyszerekkel az erős fejfájás ellen

Számos különböző készítmény közül válogathatunk, ha úgy érezzük, hogy már nem vagyunk képesek elviselni a fejfájást, továbbá az alternatív módszerek sem enyhítik a panaszainkat. A legelterjedtebb hatóanyagok közé az alábbiak tartoznak:

  • Acetilszalicilsav
  • Ibuprofén
  • Naproxén
  • Paracetamol
  • Kombinált készítmények, melyek acetilszalicilsavat, paracetamolt és koffeint is tartalmaznak.

Mielőtt azonban elkezdenénk ezek szedését, kérjük ki az orvosunk vagy egy gyógyszerész véleményét, aki fel tud minket világosítani a megfelelő adagolással és a mellékhatásokkal kapcsolatban.

Alternatív módszerek

Relaxálás

Mivel a fejfájást gyakran stressz váltja ki, érdemes csökkenteni az életünkben jelenlévő stresszfaktorokat, továbbá kitanulni valamilyen relaxációs technikát, amivel enyhíteni tudunk a fájdalmon. Az autogén tréning, a progresszív izomrelaxáció, a meditáció és a tai-chi is megfelelnek erre a célra.

Akupunktúra

Ha gyakran fáj a fejünk, adjunk esélyt az akupunktúrának, amely során egy akupunktőr tűket szúr bizonyos pontokra. A híres Cochrane-Intézet által végzett kutatás arra a megállapításra jutott, hogy legalább 6 ilyen kezelésre van szükség ahhoz, hogy hosszú távon is enyhébbek legyenek a panaszaink.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Sport

A testmozgás szintén pozitívan hat a fejfájás okozta panaszokra, ugyanis enyhíti a fájdalom intenzitását, továbbá a gyakoriságát és tartamát is. Ennek oka, hogy mozgással csökkentjük a stresszhormonokat, és a feszültség enyhülésével együtt a fájdalom is elmúlik. Leginkább az állóképességet növelő sportok ajánlottak erre a célra.

Házi praktikákkal fejfájás ellen

Sokan nem szeretnek gyógyszereket szedni, inkább házi praktikákkal próbálják meg enyhíteni a panaszokat. De egyáltalán mi hatásos a fájdalom ellen?

Az egyik legelterjedtebb praktika, amit javasolni szoktak, a vízfogyasztás. Ha számunkra ez nem hozza meg a várt eredményt, akkor az alábbiakkal is próbálkozhatunk.

Hideg borogatás

A hideg fájdalomcsillapító hatását annak köszönhetjük, hogy nyugtatólag hat az agyunkra. Ha a homlokunkra szeretnénk borogatást tenni, akkor vizezzünk be egy rongyot, alaposan csavarjuk ki, majd helyezzük rá. Egy másik ronggyal takarjuk le, és addig hagyjuk a fejünkön, amíg kellemesnek érezzük.

Meglepő módon a vádlikra helyezett borogatás is képes enyhíteni a fájdalmon. Ehhez áztassunk hideg vízbe két pamutrongyot, csavarjuk ki őket, majd helyezzük a vádlinkra. Ezeket szintén takarjuk le egy száraz ronggyal, majd 10 percig hagyjuk hatni.

Meggymagpárna

A homlokra és a tarkóra helyezett hideg meggymagpárna is segíthet, ugyanis sokáig hideg marad. Ehhez tegyük a párnát egy zacskóba, majd egy órára rakjuk be a fagyasztóba. Ezután helyezzük a homlokunkra, és addig hagyjuk hatni, amíg kellemesnek érezzük a hideget.

Illóolajok

A levendula-, a rozmaring-, a borsmenta- és a teafaolaj is hatékonyan leküzdi a fejfájást. A kiválasztott olajat hígítsuk fel, majd alaposan masszírozzuk be a homlokunkba, ezután pedig pihenjünk le.

Kávé és tea

Sok esetekben némi kávé is segíthet, ugyanis a benne található koffein serkenti a vérkeringést, kitágítja az agyban található ereket, ezáltal javul a véráramlás, aminek következtében enyhül a fájdalom. Leginkább az eszpresszónak van ilyen jótékony hatása.

Mivel a fekete teában is van koffein, ennek a fogyasztása is képes enyhíteni a fejfájáson, így ezt is bátran fogyasszuk ilyenkor.

Fejfájás csillapítása (X)

A fájdalomcsillapítás nem mindig egyszerű kérdés, hiszen ami az egyik embernél bevált megoldás, az a másiknál nem biztos, hogy működni fog

Fejfájás gyerekeknél

Fejfájás gyerekeknél

A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat.

Én bírom a fájdalmat! De kell ez nekem? Meddig érdemes tűrni a fejfájást?

Én bírom a fájdalmat! De kell ez nekem? Meddig érdemes tűrni a fejfájást?

Fáj a feje? Hasogat, szúr, nyilall? Nem tud már másra koncentrálni, de mégsem vesz be gyógyszert? Meddig akar várni vele? És főként: miért?

A migrén típusai

A migrén típusai

Ahogy a legtöbb betegségnek, a sokakat érintő migrénnek is léteznek különféle típusai. Ezeket eltérő tünetek kísérik, illetve megjelenésül más és más korosztályra jellemző.

Gyors tippek fejfájásra, ha nincs nálunk gyógyszer

Gyors tippek fejfájásra, ha nincs nálunk gyógyszer

Fáj a feje, de épp nincs Önnél gyógyszer? Akkor próbálja ki az alábbi tippeket, hogy megszabaduljon a fájdalomtól.

Összes cikk Fájdalomcsillapítás témában