Hatékony otthoni megoldások fogfájás ellen

Hatékony otthoni megoldások fogfájás ellen

Kapcsolódó tünetek:

A fogfájás nagyon kellemetlen tud lenni. Számos oka lehet, de általában akkor jelentkezik, ha a fogbélben található ideget ingerli valami. Az idegeket elvileg a fogzománc védi, de ha például rosszul mosunk fogat, akkor fogszuvasodás vagy fogínygyulladás is kialakulhat. Ilyen esetben enyhülést hozhatnak a fájdalomcsillapítók, de az olyan házi praktikák is, mint a jeges borogatás. Ezen kívül a fájó fogra csepegtetett sós víz is hatásos, de az összetört fokhagyma is jó választásnak bizonyulhat.

Cikkünkben bemutatjuk a fogfájás okait, a természetes módszereket annak enyhítésére, ahogy kitérünk a megelőzésre is.

Ezek a fogfájás leggyakoribb okai

A fogfájás – ami egyébként a fejfájás után a második leggyakoribb fájdalomtípus – az első jele lehet egy gyulladásnak, vagy a fogak elhanyagolásának. Az alábbiakban részletezzük a fogfájás leggyakoribb okait.

Fogszuvasodás

A fogszuvasodás egy népbetegség, ami már kisgyerekeknél is jelentkezhet, leginkább a nem megfelelő szájhigiénia, illetve helytelen táplálkozás miatt. Gyakran a fogak között alakul ki, leginkább akkor, amikor a fogközök tisztítására nem helyezünk kellő hangsúlyt. A bajt hirtelen jelentkező, kínzó fájdalom jelzi.

Fogínygyulladás

A fogínygyulladás a szabadon lévő fognyak következménye, amit egy baktérium okoz, amely megtámadja a fognyakat és irritálja a fogínyt. Ezen kívül a fogkő is vezethet ilyen gyulladáshoz, de akár fogbélgyulladás is kialakulhat.

Ínysorvadás

Az ínysorvadás – másnéven parodontózis – szintén gyakori oka a fogfájásnak, főleg az állcsontban érzett kellemetlen érzésnek. Ez egy alattomos betegség, ugyanis lassan alakul ki, azonban rendszeres fogkőeltávolítással megelőzhető.

Egyéb okok

Egy elcsúszott tömés szintén eredményezhet fogfájást, hiszen a tömés mellett elszaporodhatnak különféle baktériumok. Emellett a bölcsességfog növekedése is járhat fájdalommal, főleg akkor, ha az nyomja a többi fogat. Ebben az esetben bizonyos időszakokra megszűnik ugyan a fájdalom, de idővel visszatér.

A fogfájás fajtái

Az éles fogfájás általában rövid és könnyen kezelhető. Zömében egy letört fog, fognyaki szuvasodás, rosszul felhelyezett korona vagy fogcsikorgatás okozhatják.

A tompa fogfájás a fogideg károsodására utal, aminek hátterében többnyire fogszuvasodás áll, de akár egy rosszul elhelyezkedő bölcsességfog is okozhatja. Ez egy hosszabb ideig tartó fájdalom, ami még az éjszakákat is megzavarhatja.

Ha lüktető fájdalom gyötör minket, akkor fertőzés okozta gyulladás vagy tályog állhat a háttérben. Ilyenkor egyes esetekben az arc megduzzadása is megfigyelhető. A fájdalom hossza teljesen változó: néha pár perc alatt elmúlik, míg máskor órákon át szenvedünk tőle.

Milyen problémára utalhat a fájdalom?

  • Amennyiben hidegre jelentkezik az éles fájdalom, akkor minden bizonnyal fogszuvasodás, esetleg egy rossz tömés vagy szabadon lévő fogágy áll a panasz hátterében.
  • A melegre jelentkező, fokozódó fogfájást fogbélgyulladás (pulpitisz) okozza, ilyenkor gyökérkezelésre van szükségünk.
  • Ha cukros ételek fogyasztásakor jelentkezik egy „húzó” fájdalom, akkor érzékeny a fogunk, vagy rosszul zár a tömés.
  • Ha ráharapásra, kopogtatásra vagy érintésre reagálunk érzékenyen, akkor parodontitisz vagy gyökércsúcsi gyulladás állhat a háttérben.
  • Amennyiben erősebb a fájdalom a fogban a rágónyomás megszűnésekor, mint ráharapáskor, akkor törött vagy repedt a fogunk.
  • Tömés után is jelentkezhet fájdalom, amit maga a tömés okoz. Ha ez a kezelés után napokkal vagy hetekkel következik be, akkor a szuvasodás nem kímélte a fogbelet, így gyökérkezelésre lesz szükség.

Kinzo fogfajas – mi a teendo?

Természetes módszerek a fogfájás ellen

Néha adódhatnak olyan helyzetek, amikor fáj a fogunk, de nem tudunk azonnal fogorvoshoz fordulni, és szükségünk van fájdalomcsillapításra. Ilyen esetben tehetünk a fogfájás ellen házilag: vény nélkül kapható fájdalomcsillapító is segíthet, de az alábbi természetes gyógymódok is enyhülést hozhatnak.

Így csillapítsuk otthon a fogfájást!

Jeges borogatás

Ez a módszer fogfájáskor is jó szolgálatot tesz. Ehhez tegyük a jeges borogatást az érintett területre, és óvatosan nyomjuk rá. A hideg hatására összehúzódnak az erek, és lelassulnak a gyulladási folyamatok.

Szegfűszeg, szegfűszegolaj

A szegfűszeget helyezzük az érintett fogra, óvatosan rágcsáljuk meg – rövid időn belül érezni fogjuk fájdalomcsillapító hatását. Amennyiben inkább szegfűszegolajat használnánk, akkor abból tegyük egy cseppel a fájó fogra.

Kurkuma és gyömbér

Ha ezek közül szeretnénk valamelyiket alkalmazni, akkor fontos, hogy csak friss gyömbért vagy kurkumát használjunk. Reszeljünk le belőle egy keveset, majd masszírozzuk be vele az érintett területet.

Tea

A zsálya-, kamilla-, zöld- és fekete tea tökéletes választásnak bizonyulnak fogfájás esetén, ugyanis fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásuk van. Öntsünk forró vizet a teafilterre, várjuk meg, míg kihűl, majd pár percig nyomjuk a filtert a fájó fogra. Ezt naponta kétszer-háromszor ismételjük meg.

Gyógynövények

A zsálya nemcsak teaként enyhíti a fájdalmat. A benne található cineol és tujon fertőtlenítő hatású, a csersav pedig serkenti a sebgyógyulást. A fogfájás csillapítása friss zsályalevelek rágcsálásával is elérhető.

Illóolajok

A kókuszolajnak antibakteriális hatása van, így ez is képes enyhíteni a kialakult gyulladáson. Ezen kívül a teafa-, a levendula-, a rozmaring-, a borsmenta vagy zsályaolaj bizonyulnak jó választásnak, elsősorban fertőtlenítő hatásuk miatt. Alkalmazásuk rendkívül egyszerű: mindössze pár cseppet kell rákennünk az olajból az érintett területre.

Sós víz

A sós víz szintén képes enyhíteni a panaszokon: adjunk némi sót egy pohár meleg vízhez, és kb. 2 percig gargalizáljunk az oldattal.

Bors

A fekete bors olyan illóolajokat tartalmaz, melyek hatékonyak a fogfájással szemben, ugyanis antibakteriálisak és gyulladáscsökkentők. A leghatékonyabb, ha ¼ evőkanál sót elkeverünk egy csipet borssal, majd ezt rákenjük a fájó fogra.

Fokhagyma

A fokhagymában rengeteg illóolaj található, ennek köszönhetően képes enyhíteni a fájdalmat és a gyulladást. Ha ezt a gyógymódot szeretnénk kipróbálni, akkor pucoljunk meg egy gerezdet, és tegyük azt rá a fogra, vagy rágcsáljuk pár percig.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna még fogfájás esetén is jó választás! Mindössze keverjük össze néhány csepp vízzel, majd kenjük be vele a fogínyünket. A gyulladás enyhülni fog, ezáltal pedig a fogfájás is.

Miért fontos, hogy felkeressük a fogorvost?

Annak ellenére, hogy a különböző fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, illetve házi módszerekkel enyhíteni tudják a fájdalmat, minden esetben szükséges mielőbb felkeresnünk a fogorvost, máskülönben akár súlyos szövődményekkel is járhat a fogfájás. Különféle gyulladásos folyamatok indulhatnak be, kialakulhat tályog, begyulladhat az arcüreg, súlyos esetben az egész testre kiterjedhet a góc, és akár életveszélyes állapotba kerülhetünk. Ráadásul minél előbb kapunk segítséget egy fogorvostól, annál előbb azonosíthatjuk a fogfájás valódi okát. Ha például halogatjuk a lyukas fogunk betömését, akkor később gyökérkezelésre lesz szükségünk. Ha pedig azzal sem lehet megmenteni, akkor az a fogak elvesztéséhez vezethet.

Kinzo fogfajas – van megoldas

Tanácsok a fogfájás megelőzéséhez

A fogfájás elkerüléséhez fokozott figyelmet kell szentelnünk a megelőzésre, aminek fontos része az alapos fogmosás, illetve a szájüreg napi tisztán tartása. Másfajta technikával kell megmosnunk a fogunkat, ha elektromos fogkefénk van, és máshogy, ha manuális. Az alapos fogmosást követően elengedhetetlen a fogselyem vagy fogköztitisztító kefe használata. Amennyiben erről a lépésről megfeledkezünk, akkor a fogaink közt ottmarad az étel és a baktériumok is. Utóbbiak gyorsan elszaporodnak, így komoly problémákat okozhatnak. A szájvíz használata is rendkívül fontos. Ezek közül az alkohol nélküliek bizonyulnak jó választásnak.

Ha a fent említett teendőkre odafigyelünk, és lelkiismeretesen ápoljuk fogainkat, akkor sem mentesülünk teljesen a fogorvos felkeresése alól, panaszmentesen is érdemes legalább hathavonta ellátogatni hozzá, hogy megvizsgálja a fogaink állapotát, illetve eltávolítsa a fogkövet.

Fogfájós gyerekek: így enyhíthetjük a fájdalmat

A fogfájás a legkisebbek mindennapjait is megnehezítheti. A csecsemők esetében a fogak megjelenése okoz fájdalmat. Az összes tejfog – szám szerint 20 – kinövése kb. 2 évet vesz igénybe, majd ezután jön egy hosszabb szünet, ugyanis kb. 6 éves korban kezdenek el kihullani a tejfogak, és megjelenni a maradandó fogak.

Sok mindent tehetünk, hogy enyhítsük a fogzáskor jelentkező panaszokat. Adhatunk rágókákat a gyermeknek, melyekből már olyan fajták is kaphatók, amiket be lehet tenni a hűtőbe, így nem csupán a rágás, hanem a hideg is enyhíti a fájdalmaikat. A hideg kanál hasonló hatással bír. Ezen kívül kaphatók speciális fogínygélek, melyek helyi érzéstelenítőt és gyulladáscsökkentőt tartalmaznak. A növényi tinktúrák szintén enyhíthetnek a panaszokon. Ehhez készítsünk teát zsályából vagy kamillából, áztassunk a főzetbe egy fültisztító pálcikát, majd ezzel óvatosan kenjük át a fogínyt. Az íny masszírozása is enyhülést hozhat.

Kisgyerekek esetén fokozott figyelmet kell szentelni a helyes fogápolásnak, hogy megelőzzük a tejfogak szuvasodását, továbbá az étkezésnek is, kerülve a cukros ételeket, melyek tönkreteszik a fogakat . Ugyancsak kerülendő a kisgyerekeknek megnyugtatásként cumisüvegből rendszeresen hozzáadott cukrot tartalmazó folyadékot adni.

Összegzés

A fogfájásnak mindig oka van. Ez lehet teljesen ártalmatlan, de egészen súlyos is, épp ezért annyira fontos, hogy sokáig tartó vagy visszatérő fájdalom esetén minél előbb felkeressünk egy fogorvost. A szakember alaposan meg tudja vizsgálni a fogainkat, és még időben neki tud látni a kezelésnek, amennyiben szükségesnek tartja. Fontos megemlíteni, hogy ne csak akkor menjünk fogászatra, amikor már problémánk van, hiszen rendszeres kontrollal és fogkőeltávolítással is sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Vannak helyzetek, amikor rajtunk kívül álló okok miatt nem jutunk el fogorvoshoz. Ilyen esetben szerencsére sokat enyhíthetnek a panaszainkon a vény nélküli fájdalomcsillapító készítmények, illetve megfelelő házi gyógymódok is.

2022. szeptember 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek