Hát- és derékfájás

2013. június 24.

Kapcsolódó tünetek:

derékfájás, hátfájdalom

A hát- és derékfájás a lakosság egésze számára ismert jelenség. Mit tehetünk a megelőzésért, tünetek enyhítéséért és a fájdalomcsillapításért?

Csaknem minden ember esetében jelentkezik legalább egyszer életében a minden mozdulatra jelentkező hát- vagy derékfájás.

A hát- és derékfájás okai igen szerteágazóak lehetnek: a gerinc (valamint szalagjainak és ízületeinek) megbetegedéseitől a porckorongok kopásán (vagy porckorongsérven) és a nagyobb súly nem megfelelő emelésén át egészen a pszichés eredetig terjedhet a fájdalom oka.

A hát- és derékfájás leggyakoribb okai:

  • túl hosszú, egyoldalú terhelés (pl. irodai munka),
  • nagy súly nem megfelelő emelése,
  • túlsúlyosság,
  • a gerinc izomzatának gyengesége, izomszakadás,
  • a gerinc ízületeinek kopása,
  • csigolya-, izom- vagy ízületgyulladás,
  • túl hosszú ideig tartó hideg behatása,
  • daganatos megbetegedés,
  • pszichés okok.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Hát- és derákfájás

Akut a hát- és derékfájás, ha a fájdalom 10-12 héten belül elmúlik, s erőssége ez idő alatt igen nagy szélsőségek között változhat. A krónikus derékfájás ezzel szemben 12 hétnél hosszabb ideig fennálló, gyakran visszatérő jelenség.

A fájdalom sok esetben csak kevésbé befolyásolja a mozgásképességet és a munkavégzést, ám nagyon gyakorinak számít az is, hogy az érintett teljesen mozgásképtelenné válik, s a legkisebb mozgásra – vagy akár köhögésre, tüsszentésre is – erős fájdalmat érez.

Sok esetben tapasztalható, hogy vese- vagy nőgyógyászati betegség, esetleg a gyomor vagy a szív egyes betegségei is olyan fájdalommal jelentkeznek, amelyet a beteg hát- és derékfájás formájában észlel, ám az alapbetegség megfelelő kezelésével a hát-, illetve derékfájás is megszűnik.

A hát- és derékfájás megelőzése

A kellemetlen hát- és derékfájás megfelelő életmóddal – rendszeres testmozgással, a súlyfeleslegtől való megszabadulással – bizonyos mértékig megelőzhető, ám a prevenció szempontjából kulcsfontosságú még a megfelelő fekhely megválasztása vagy a megfelelő testtartásra való odafigyelés is.

A hát- és derékfájás kezelési lehetőségei

A speciális gyógytorna, fizikoterápia és a csak bizonyos esetekben javasolt műtéti beavatkozás mellett a már meglévő fájdalom esetén kulcsfontosságú a pihentetés; fokozottabb fájdalom esetén az érintett mozgása amúgy is korlátozott.

A fájdalom csökkentésére használhatók a patikákban vény nélkül elérhető fájdalomcsillapító, izomlazító készítmények – tabletta, tapasz vagy krém formájában, amelyet – szakember által kivitelezett – masszázzsal lehet kiegészíteni. Az ön számára megfelelő fájdalomcsillapító készítmény kiválasztásához feltétlenül kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerész véleményét.