Gyerekvállalás 40 felett

2019. szeptember 21.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

Manapság egyre gyakoribb, hogy a negyvenes éveikben vállalnak gyermeket a nők, legyen az az első vagy épp a negyedik. Ennek rengeteg kockázata lehet, hiszen már 35 év felett rizikósabb egy terhesség.

Gyerekvállalás 40 felett

Gyerekvállalás 40 felett

Egy biztos: a negyedik X felett már sokkal kockázatosabb a gyermekvállalás, mind a kismamának, mind a magzatnak. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne vállaljunk gyermeket, mindössze jobban oda kell figyelnünk magunkra, illetve több vizsgálaton ajánlott részt vennünk.

Mik a rizikók?

Nem kell pánikba esnünk, ha épp negyven felett szeretnénk teherbe esni, hiszen viszonylag kicsi annak az esélye, hogy valóban valami komoly probléma lépjen fel. Amíg az anyukának nincs krónikus megbetegedése, és részt vesz a megfelelő szűrővizsgálatokon, akkor zömében nem áll semmi annak útjában, hogy egy egészséges gyermeknek adjon életet. Lássuk azonban, hogy milyen veszélyei lehetnek egy késői várandósságnak.

Terhességi cukorbetegség

A kései gyermekvállalás egyik veszélye, hogy nagyobb eséllyel alakulhat ki terhességi cukorbetegség, ami a várandósság kilenc hónapja alatti kóros anyagcsere folyamatot jelenti. A terhesség alatt ezt a megfelelő étrenddel és testmozgással kordában lehet tartani, néha azonban szükséges a gyógyszeres kezelés is.

Kromoszóma-rendellenesség

Az előrehaladottabb korúak esetén megnő a különféle kromoszóma-rendellenesség kialakulásának a kockázata. Ezek közé sorolják a Down- és a Patau szindrómát, illetve az Edwards-kórt. Ezek kiszűrése érdekében ajánlott elmennünk egy speciális ultrahang vizsgálatra, továbbá kiegészíthetjük egy részletes vérképpel is. Amennyiben pozitív lesz az eredmény, akkor az orvos egy magzati kromoszóma-vizsgálat elvégzését szokta ajánlani.

Vetélés

A vetélés kockázata sajnos szintén megnő, aminek egyik fő oka a kromoszóma-rendellenességek gyakoriságának megnövekedése.

További kockázatok:

  • trombózis
  • magzatvíz embólia
  • magas vérnyomás, aminek következtében preeklampszia is kialakulhat
  • császármetszés
  • szülés közbeni komplikációk
  • korai fájások, melyek arra vezethetőek vissza, hogy idősebb korban már nem olyan rugalmasak a szalagok, az izmok és az inak

Tippek

Annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a lehetséges kockázatok kialakulásának esélyét, folytassunk egészséges életmódot, azaz fokozottan figyeljünk a kiegyensúlyozott étkezésre és a folyadékfogyasztásra. Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, fehérjét és tejterméket.

Az étkezésen kívül a rendszeres testmozgás is jótékony hatással van a kismamákra és a magzatra egyaránt. A jóga, a pilátesz, az úszás, a nordic walking és a séta is szuper választás lehet egy várandósnak. Ha ezekre odafigyelünk, akkor sokkal kisebb annak az esélye, hogy valami komplikáció lép fel.

A fogamzásgátlók típusai

A fogamzásgátlók típusai

Számos lehetőség van a védekezésre, így mindenki megtalálhatja saját magának, illetve partnere számára legkényelmesebb megoldást. Cikkünkből kiderül, hogy milyen módszerek vannak a szexuális úton terjedő betegségek, illetve a teherbeesés kivédésére.

Így működik a terhességi teszt

Így működik a terhességi teszt

A drogériákban egyre több terhességi teszt között válogathatunk, melyek egyszerűek és gyors eredményt hoznak. Felmerül azonban a kérdés, hogy egyáltalán hogyan működnek ezek a tesztek. Erre adunk most választ.

A terhesség jelei – 7 kevésbé ismert tünet

A terhesség jelei – 7 kevésbé ismert tünet

Számos jele lehet egy terhességnek, melyek közül talán a reggeli rosszullét és a menstruáció kimaradása a két legismertebb. Azonban több olyan tünet létezik, melyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy állapotosságra utalnak. De vajon melyek ezek?

Diétás étrend kismamáknak

Diétás étrend kismamáknak

A kismamák táplálkozása nagyon fontos téma, hiszen rengeteg kérdés merül fel a várandósokban, melyekre válaszokat keresnek. Ezekre vesszük most végig.

Terhesség – Melyik trimeszterben mi történik_750

Terhesség – Melyik trimeszterben mi történik?

A várandósság kilenc hónapját három trimeszterbe szokás osztani, és minden egyes ilyen időszak a magzat fejlődésének egy újabb fázisát jelöli. Most pedig megtudhatjuk, hogy pontosan mikor mi történik.

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában