Felnőttkori oltások

Felnőttkori oltások

Az influenza az egyik legjelentősebb légúti vírusfertőzés, mely a téli időszakban cseppfertőzéssel terjed. Hirtelen jelentkező magas lázzal, fejfájással, izomfájdalommal jár. Tüdőgyulladás, illetve idegrendszeri, izom-, máj- és szívgyulladás léphet fel szövődményként. Az influenza ellen a leghatásosabb védelem az évenkénti oltás az őszi hónapokban. A szövődmények valószínűsége fokozott és veszélyes idősek, gyermekek és krónikus betegek illetve velük egy háztartásban élők, valamint egészségügyi dolgozók esetében. Számukra az oltás különösen javasolt. A védőoltással megelőzhető betegségek közül a fertőző májgyulladás a leggyakoribb, különösen a fejlődő országokban. A hepatitis A vírus által okozott májgyulladás fertőzött széklettel terjed. Lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel, hasi fájdalommal, hányással, sárgasággal járhat.

A hepatitis-B vírus által okozott májgyulladás fertőzött nyállal, testváladékkal, vérrel terjedhet. Sárgasággal, általános tünetekkel jár. A fertőzöttek nagy része tünetmentes, később krónikus májbetegség, májrák alakulhat ki.

Megelőzés szempontjából fontos a személyes higiéné betartása, valamint védőoltás javasolt magas fertőzöttségű területre utazás előtt valamint egészségügyi dolgozók, kockázati csoportok (krónikus májbetegek, homoszexuálisok, intravénás kábítószerrel élők stb.) számára.

A kullancs encephalitis vírussal fertőzött kullancsok csípése által terjedő agyvelőgyulladás. Magyarország nyugati megyéiben valamint az Északi Középhegységben sok a fertőzött kullancs a tavaszi és a késő nyári időszakban. A betegség általában néhány napig tartó lázzal, fejfájással, végtagfájdalommal jár. Súlyosabb esetben Előfordulhat azonban a központi idegrendszer súlyos gyulladása idegrendszeri tünetekkel, bénulásokkal, halállal.

A védőoltás 99% feletti védelmet ad, emiatt a fertőzött területeken kirándulóknak, erdészeknek, favágóknak javasolt az oltás. Javasolt még zárt ruházat viselése, patikákban beszerezhető kullancsriasztó alkalmazása kirándulásokon, utána gondos „kullancs-szemle”, a befúródott kullancs mihamarabbi eltávolítása.

A járványos agyhártyagyulladás cseppfertőzéssel terjed főként zárt közösségekben (óvoda, iskola, laktanya, szórakozóhelyek). Magyarországon is előfordul, Afrika középső része járványövezet. A fertőzés leggyakoribb formája a járványos agyhártyagyulladás gyors, súlyos lefolyású. Jellegzetes bőr alatti vérzések is előfordulhatnak. Védőoltás javasolt járványos területre utazás, fertőzött beteg közelében élők, lépkárosodás vagy lépeltávolítás, járványok esetén.

A Humán Papillóma Vírus (HPV) szexuális úton terjedő betegség. Okozhat jóindulatú, de nehezen gyógyítható, gyakran visszatérő, kellemetlen szemölcsöket a bőrön, külső nemiszerveken; valamint méhnyakrákot.

A rendszeres szűrővizsgálatok és a védőoltások kombinációja hatékony védelmet nyújt a méhnyakrák megelőzésében. A védőoltás a legveszélyesebb típusok ellen 100%-osan véd. Minden szexuálisan aktív nő ki van téve a HPV fertőzésnek, így oltás javasolható számukra. Óvszer alkalmazásával valamint tartós párkapcsolattal tovább csökkenthető a megfertőződés kockázata.

A gyermekkori oltások terhesség, baba születése, idős kor, krónikus betegség, csökkenő immunitás vagy utazás miatt felnőttek számára is szükségesek lehetnek.

Minden védőoltás vényköteles, patikákban vásárolhatjuk meg a számunkra javasoltakat.

2014. október 14.

Kiemelt ajánlatunk