Fejtetű? Van megoldás!

Fejtetű

Kapcsolódó tünetek:

A fejtetű egy élősködő rovar, amely zárt közösségekben – főként gyerekek között - szoros testkontaktussal, illetve fertőzött tárgyakkal, járványszerűen terjed. A fejtetvek vérszívás útján táplálkoznak, a gazdaszervezet bőrén pedig viszketést váltanak ki, és allergiás bőrreakciót okozhatnak. A fejtetű a hajszálakra rakja le petéit, amelyekből körülbelül egy hét alatt kelnek ki a tetvek. A fejtetvesség nagyon könnyen átterjedhet egyik gyerekről a másikra a fejek szoros érintkezése révén, például fésűk, törölközők, ágynemű vagy akár plüssállatok közvetítésével is.

Hogyan szabaduljunk meg a fejtetvektől hatékonyan? Mire figyeljünk, hogy a jövőben megelőzzük a bajt? Alábbi cikkünkben pontosan ennek járunk utána!

A fejtetvesség tünetei

A fejtetvesség fejbőrviszketéssel jár, és a fejbőrön vörös foltok jelenhetnek meg. Mivel a vérszívás nyomait a haj eltakarja, sokszor egyedül a viszketés hívja fel rá a figyelmet. Ha fejbőrviszketést tapasztalunk, érdemes azonnal alaposan átvizsgálni a fejbőrünket, amelyen felfedezhetjük a serkéket. A fejtetvek kedvelt megtapadási helye a tarkó és a fülek mögötti terület, ezért ezeken a részeken kiemelt gondossággal vizsgáljuk meg a bőrünket.

Az erős vakarás hatására megsérülhet a bőr, illetve bakteriális felülfertőzés alakulhat ki. A fejviszketés kialakulásának hátterében a vérszívó rovarok nyálmirigyeiben található véralvadásgátló és ereket tágító anyaga áll, amely az emberi szervezetbe jutva gyulladást okoz. Habár az immunrendszerünk megpróbálja felvenni a harcot a fejtetvek mérgező váladékával szemben, azonban a testidegen fehérjék ellen kevés az esélye, így a bőrünk rövid időn belül rendkívül érzékennyé válhat.

Fontos megjegyezni, hogy a kellemetlen tünetek nem közvetlenül az első csípések idejében jelentkeznek, hanem általában 1-2 héten belül tapasztalhatók, amikor a fejtetvek már rendszeresen megcsípik a fejbőrünket.

A fejbőr erős vakarása és sérülése további problémákhoz vezet

A szinte folyamatos vakarózás már néhány napon belül felsértheti a fejbőrt, ezért további fertőzések és gyulladások érhetik a szervezetet. Ráadásul a sérülések helyén gennyesedés is felléphet, ezért a viszketésen túl már rendkívül kellemetlen fájdalom is végigkísérheti a mindennapjainkat. A fejbőrünk vizsgálata közben tapogassuk meg a nyakunkon található nyirokcsomókat is, hiszen a nyirokcsomók megnagyobbodása szintén fertőzésre utalhat, és jelezheti, hogy a szervezetünk fokozottan küzd valamivel szemben.

Hogyan vizsgáljuk meg a fejbőrt serke és fejtetű után kutatva?

Ha fejtetvességre gyanakszunk, lazán és óvatosan bontsuk szét a hajat, majd apránként vizsgáljuk meg a fejbőr teljes egészét. Habár a serkék és a tetvek a sötétbarna és fekete hajúak körében könnyedén kiszúrhatók, de a világosabb hajúakkal rendelkezők esetében extra figyelem szükséges, ugyanis a fejtetvek előszeretettel alkalmazkodnak a haj színéhez.

A serkék többsége a halánték és a tarkó környékén található, azonban a fülek mögötti részen is gyakran megtelepednek. Akár nagyítót is használhatunk, hogy az egészen kicsi serkékre is fény derüljön. Célszerű a legnagyobb gondossággal megvizsgálni a fejbőrünket, hiszen a serkéknek kb. 20 napra van szükségük ahhoz, hogy jól megtermett fejtetvekké váljanak, ezért a legjobb, ha már a legkisebb serkéket is észrevesszük, majd eltávolítjuk.

Korpa vagy fejtetű?

  • Habár a korpától elsőre nehéz lehet megkülönböztetni a fejtetveket, azonban a haj kifésülésével megszabadulhatunk tőlük – ha pedig az alapos fésülés után is apró pontokat vélünk felfedezni a fejbőrön, akkor minden bizonnyal fejtetűvel van dolgunk. Érdemes először a hajat megnedvesíteni egy kicsit, hogy kellően lelassítsuk a fejtetvek mozgását. A fésűt tekintve csakis sűrű fogú típust válasszunk, amelynek a fogai között kb. 0,2 mm-es távolság található. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor vásároljunk serkefésűt, amely kifejezetten a serkék és fejtetvek eltávolítására hivatott.

Hogyan kezeljük a fejtetűt?

Az apró, tojás alakú, szürkésfehér serkék nem húzhatók le könnyen a hajszálról, csak speciális, sűrű fogazatú fésűvel távolíthatók el. A serkék életképességéről úgy győződhetünk meg, ha körmünkkel összenyomjuk, az életképes példány ilyenkor pattanó hangot ad.

Szerencsésebb esetben csupán üres serkéket találunk a fejbőrön, és nem beszélhetünk aktív fertőzésről. Azonban ha élő, kifejlett példányt vélünk felfedezni, akkor minden bizonnyal többet is fogunk találni, ezért egy percet sem késlekedhetünk a fejtetvek eltávolításával.

A fejtetvesség kezelését azonnal el kell kezdeni!

A patikákban kapható tetűírtó szerek, hajszeszek, samponok megelőzésre és a fejtetvesség kezelésére egyaránt alkalmasak. A hajszesszel gondosan át kell itatni a fejbőrt, a hajat, majd alaposan be kell dörzsölni a fejbőrbe. Ezután meg kell várni, míg a szer rászárad a hajra – ez nagyjából negyed óra – és el lehet kezdeni a serkék kifésülését a hajból ecetes vízbe mártott tetűfésű segítségével.

Nagyon fontos, hogy minden olyan tárgyat, eszközt, ami a hajjal érintkezett, forró ecetes vízzel vagy a tetűirtó szerbe mártva le kell fertőtleníteni. Érdemes a plüssállatokat, az ágyneműt és a törölközőt, illetve a sapkát is minél magasabb hőfokon, fertőtlenítő mosással kitisztítani. Ne feledkezzünk meg a hajcsatok, hajgumik tisztításáról sem! Itt is segíthet a serkék eltávolításában az ecet hozzáadása, mivel ez a megfelelő hőfokon feloldja azt az anyagot, mellyel az élősködő a tárgyakhoz tapad.

Így előzhető meg a fejtetvesség!

A gyermekközösségekben a rendszeres szűrés jelenthet megoldást, de mi magunk is sokat tehetünk a megelőzésért, ha gyermekünk haját minden héten, hajmosás előtt, tüzetesen átvizsgáljuk. A tetűírtó hajszesz megelőzésre is alkalmas, ezért ha a közösségben valakinél már fejtetvességet állapítottak meg, érdemes gyermekünk haját, fejbőrét lekezelni vele. A készítmény a tetűírtó hatását a következő hajmosásig, akár több hétig is megőrzi, és a fejre kerülő tetveket még a peték lerakása előtt elpusztítja. Amíg fennáll a visszafertőződés esélye, célszerű a hajszeszes kezelést minden hajmosás után megismételni.

Megfelelő kezeléssel 2-3 hét alatt megszabadulhatunk a vérszívóktól!

  • A haj alapos kifűsélével és tetűírtó szer használatával remekül kezelhetjük a problémát. Nagyon fontos, hogy maradéktalanul betartsuk a tetűirtó készítmény előírásait, és naponta ellenőrizzük a fejbőrünket. A tetvek kb. 6 óránként táplálkoznak, és hamar elszaporodhatnak. Habár ritka, hogy a fejbőrön több mint 100 tetű legyen jelen, de már egy-két tucat is hatalmas bajt okozhat a folyamatos irritáció és a különböző, nem közvetlenül okozott fertőzések jelenlétével. Sajnos olyan módszer nem létezik, amely egyetlen kezelés után eltüntetné a fejtetveket, ezért a hangsúly a rendszerességen kell, hogy legyen.

TIPP: Nemcsak az érintett személyt, hanem az egy háztartásban élőket és még a háziállatokat is tanácsos tetűirtó szerrel kezelni. Így megelőzhetjük a fejtetvek elszaporodását, és még idejében elháríthatjuk a nagyobb bajt. Fejtetű esetén azonnal értesítsük az óvodát, az iskolát vagy az egyéb közösségek tagjait is. Az ágyneműket és a fertőzött ruhadarabokat mossuk ki legalább 60 C-fokon, a nem mosható textíliákat pedig helyezzük lezárható műanyag zacskókba minimum két hétig.

A fejtetvesség leggyakrabban az óvodásokat és az iskolásokat érinti, de korosztálytól és helytől függetlenül bárhol megjelenhet egy közösségben. Ha fejtetűre gyanakszunk, azonnal vizsgáljuk meg gondos alapossággal a fejbőrt, majd lássunk hozzá a kezeléshez serkefésű és tetűirtó szer segítségével. A helyes kezeléssel általában 14-21 nap alatt megszabadulhatunk a serkéktől és a kifejlett tetvektől is. Ha pedig elmúlt a baj, a jövőben is rendszeresen ellenőrizzük a fejbőrt, hogy minél kevesebb esélyt adjunk a fejtetvek elszaporodásának és a gyulladások, illetve fertőzések kialakulásának.

2017. január 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek