Ezért kerülje! Minden, amit a transz-zsírsavakról tudnia kell!

2016. szeptember 1.

Mik azok a transz-zsírsavak és miért kell őket kerülni?

Ezért kerülje! Minden, amit a transz-zsírsavakról tudnia kell!

Jó és rossz zsírok

A zsírokat kémiai szerkezetük, a bennük lévő fő alkotórészek, a zsírsavak szerkezete alapján telített és egyszeresen illetve többszörösen telítetlen zsírokra oszthatjuk. A telítetlen zsírok nagy részének élettani hatása kedvező, míg a telített és a telítetlen transz-zsírok mennyiségét korlátozni kell, mert számos betegség okozói. A transz-zsírsavak jórészt növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek ( létrejöhetnek természetes úton is), és ellentétben az esszenciális zsírsavakkal, melyeket a szervezet nem képes előállítani, viszont szükségesek az egészségünk megőrzéséhez, a transz-zsírok egyenesen ártalmasak!

Mi tartalmaz transz-zsírsavat?

Tudományos vizsgálatok szerint a napi 1 gramm alatti bevitel az, ami már nem jelent számottevő kockázatot. Fő transz-zsírsav forrásnak tekintendők többek között a nagy zsiradéktartalmú édesipari termékek, a krémmel töltött kekszek, linzerek, nápolyifélék, étbevonó- és kakaós tejmassza, egyes instant termékek (levesporok, salátaöntetek), mélyhűtött pékáruk és pizzák, ropik, pattogatott kukorica. Ha egy terméken szerepel a “hidrogénezett” vagy “részlegesen hidrogénezett zsírok, olajok” kifejezés, azt inkább ne vegyük meg!

Ezért kerülje! Minden, amit a transz-zsírsavakról tudnia kell!

Miért káros a transz-zsírsav?

Számos részletes kutatás egyértelműen igazolta, hogy a transz-zsír agresszíven tönkreteszi az ereket, mivel emeli az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterint és csökkenti a védő HDL-t. Emeli továbbá a triglicerid és az érelmeszesedést szintén fokozó gyulladásos fehérjék szintjét, destabilizálja a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat okozhat, elősegítheti a szívinfarktust és kockázatot jelent a stroke szempontjából is. Az eddig elvégzett vizsgálatok összesített eredményei alapján a transzzsírsav fogyasztás 2 százalékos emelkedése a szív és érrendszeri betegségek kockázatát 23 százalékkal emeli. A transzzsír tartalmú élelmiszerek a rákbetegség, elsősorban az emlőrák valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is megemelik.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • XLS (XL-S) Medical Direct por 90x

    XLS (XL-S) Medical Direct por 90x

    <p>Az XL-S Medical por természetes és klinikailag igazolt hatóanyaga képes megkötni a táplálékkal bevitt zsír 28%-át, valamint csökkenti az étvágyat és a nassolási vágyat.</p>

    17 990 Ft
Hogyan működnek a vízhajtók?

Hogyan működnek a vízhajtók?

Vízhajtó szedése abban az esetben szükséges, ha vízlerakódásaink vannak, ugyanis ezek a készítmények képesek helyreállítani a szervezetünk vízháztartását. Nézzük ennek a hatásmechanizmusát.

Ezért kell almát enni – 5 érv a gyümölcs mellett

Ezért kell almát enni – 5 érv a gyümölcs mellett

A Bibliában is szereplő, ősidők óta ismert gyümölcs előnyei egyáltalán nem korlátozódnak arra, hogy a kellemes ciderek és az ízletes piték alapanyagaiként szolgálnak, ennél sokkal többet tesz egészségünk érdekében.

A leggyakoribb emésztőrendszeri problémák karácsonykor

A leggyakoribb emésztőrendszeri problémák karácsonykor

7 tipp a puffadtság, a gyomorrontás, hasmenés és a pluszkilók elkerüléséhez

Új év, új kezdet: helyes táplálkozás

A szerveink normál működéséhez kellő alapvető tápanyagokat vesszük sorra.

Pörgesse fel emésztését! Íme a legjobb anyagcsere gyorsító tippek

A következő ételek, azon kívül, hogy egészségesek, pozitívan befolyásolják anyagcserénket és segítenek a karcsúsodásban.