Ezeket rontja el szinte mindenki az otthoni fogápolás során!

Ezeket rontja el szinte mindenki az otthoni fogápolás során!

Kapcsolódó tünetek:

A statisztikák szerint Magyarországon egy ember évente mindössze egy tubus fogkrémet és fél fogkefét használ el. Nem csoda, ha a 60 éven felüliek fele fogatlan, de sok gyereknek is hiányzik 2-4 maradandó foga, már 14 éves korára. Ha célunk, hogy egész életünkön át megtartsuk saját fogainkat, azok mind esztétikailag, mind funkcionálisan jól működjenek, ahhoz legtöbbször elég jobban odafigyelnünk, néhány szokásunkon változtatnunk.

A fogápolás tipikus buktatói

1. Savas ételek gyakori fogyasztása

Hazánkban jellemzően magas a szénhidrátbevitel, amely egyáltalán nem fogbarát, különösen, ha arra az étkezések közt kerítünk sort. Sokan úgy tudják, egy alma még megengedhető az esti fogmosás után, rosszabb esetben helyette. Ez nem igaz. Közvetlenül a fogaink tisztítása előtt sem ajánlott savas ételeket, italokat fogyasztani, mert árthat a zománcnak.

2. Rossz fogkefeválasztás

Fogkefét mindig az életkorunknak és fogaink érzékenységének megfelelően válasszunk! A szuvasodás kialakulásában központi szerepet betöltő lepedék leghatékonyabban a medium (középkemény) sörtékkel távolítható el. Azonban azok, akik kopásban, fognyaki érzékenységben szenvednek, sensitive (puha) jelzésűt válasszanak! Átlagos használatban fejenként két fogkefét szokásos alkalmazni – egyet a reggeli és egyet az esti fogmosáshoz – és 2-3 havonta, valamint fertőző betegségek után ki kell cserélni őket.

3. Helytelen fogmosási rutin

A fogmosást száraz fogkefével kezdjük! Ne csak az alapos, az ínyre és a nyelvre is kiterjedő, körülbelül 3 perces tisztításra, öblítésre legyen gondunk, takarítsuk ki a fogközöket is! A fogkefe személyes higiéniai eszköz. Fogkefénket soha ne kérjük vagy adjuk kölcsön, még családon belül sem!

4. Nem megfelelő fogkrém

A fogászati gyakorlat azt mutatja, a szuvasodás sok esetben egy alacsony fluoridbevitelből származó hiányállapotra vezethető vissza. Egy aminfluoridot tartalmazó fogkrém összefüggő, ellenálló kalciumfluorid-raktárakat alakít ki a fogak felszínén, és a szuvasodást okozó baktériumok mechanikus eltávolításán túl gátolja azok szaporodását is a fogmosások közötti időszakban. Számos tanulmány bizonyította, hogy az aminfluorid képes még a kezdődő káriesz visszafordítására is. Hatéves kortól ezért hetente egyszer aminfluorid-tartalmú gél vagy zselé bedörzsölése is ajánlható, ebben a hatóanyag koncentráltan, szerves formában van jelen.

5. Fogászati vizsgálat halogatása

Bár jól tudjuk, hogy érdemes félévente felkeresni a fogorvosunkat, mégis csak kevesen tesszük meg. A rossz fog azonban magától nem gyógyul meg, sőt, később éppen egy elodázott kontroll miatt lesz szükség valamilyen komolyabb beavatkozásra. Az elhanyagolt mosoly nem csupán esztétikai kérdés, hiszen kellemetlen tünetek sokaságát okozhatja. Ilyen a szájüregi eredetű rossz lehelet, a tisztátlan arcbőr, a makacs fejfájás, a fáradékonyság.

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek