Az ételmérgezés tünetei

2017. szeptember 4.

Kapcsolódó tünetek:

hányinger, émelygés, hányás, láz

Az ételmérgezést – úgy tűnik – könnyű diagnosztizálni, de okait tekintve nem mindig egyszerű a helyzet. Ha a tünetek az ételek túlzott fogyasztása miatt alakulnak ki, nem igazi mérgezésről van szó, és bár a betegség rendkívül kellemetlen, gyógyulási ideje viszonylag gyors.

Igazi ételmérgezést a baktériummal, penészgombával, vírusokkal vagy parazitákkal fertőzött ételek okozhatnak, illetve az, ha kifejezett mérgező anyag kerül az ételbe (mérges gomba, mérgező növény, vegyszer, stb.).

Tünetek

Az ételmérgezés leggyakoribb tünetei a hányinger, hányás, hasmenés, hasfájás, gyakori a gyengeség, a remegés és a verejtékezés is. Előfordulhat még a láz és a szédülés is. Ha valódi méreganyag kerül az ételbe, a tünetek általában súlyosabbak, az adott méregfajtára jellemzőek, bár gyakran kezdődnek a gyomorrontásra jellemző panaszokkal.

Mi okozhatja?

A baktériumok, paraziták, vírusok és gombák által okozott ételmérgezés esetében főleg tejes, tojásos ételek, állott húsételek, konzervek, fekálialével öntözött zöldségfélék, saláták elfogyasztásával kerül a szervezetbe a kórokozó. Előfordulhat az is, hogy az ételeket készítő személyzet keze fertőzött.

Ez a fajta megbetegedés leggyakrabban nyáron fordul elő, általában nagyobb számú embert megbetegítve.

Teendők a mérgezés után

Fontos, hogy az ételmérgezéses betegek sok sópótlást és vizet kapjanak, hogy a hányás vagy hasmenés során távozó anyagok pótolva legyenek a szervezetükben.

Javasolt a szén tabletta szedése is néhány napig, emellett pedig szükséges diéta is, ami először csak néhány korty hideg vizet jelent, majd jöhet a ropi, az üres pirítós, a főtt sárgarépa, a főtt rizs, a főtt burgonya – ebben a sorrendben, lassan felépítve, kis mennyiségekben. A folyadékpótlás nagyon fontos, de egyszerre csak kis mennyiség fogyasztandó ebből is, nehogy ismét megjelenjenek a tünetek.

A diéta és pihenés mellett nagyjából egy nap alatt elmúlnak a túlevésből fakadó tünetek, viszont a fertőzések, igazi mérgezések szakember segítségét igénylik.

Mikor hívjunk mentőt?

  • ha csecsemőről vagy gyerekről van szó,
  • ha gomba, mérgező növény vagy tengeri élőlény okozta mérgezésre gyanakszunk,
  • ha erős, folyamatos a hányás,
  • ha véres a hányadék vagy szurokszerű fekete a széklet,
  • ha fokozódó láz, szédülés erős fejfájás jelentkezik.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz akkor is, ha az egyébként gyengébb  tünetek 24 órán túl nem enyhülnek.

 

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Az emésztést segítő készítményeket és a méregtelenítés fogalmát sokszor kötjük össze. Nem teljesen hibás az asszociáció, hiszen a jó emésztésnek és a méregtelenítés folyamatának van köze egymáshoz. De van köztük különbség.

Tippek terhességi gyomorégés ellen

Tippek terhességi gyomorégés ellen

A terhesség több szakaszában is küzdhet a kismama gyomorégéssel. Ennek egyik oka, hogy a magzat nyomja a gyomorszájat, ahonnan könnyen a garatba vagy a szájba jut a gyomorsav. Kellemetlen jelenség, ezért fontos, hogy mindent bevessünk ellene.

Orbánc – Minden, amit tudni kell róla!

Orbánc – Minden, amit tudni kell róla!

Az orbáncról általában nem sokat tudunk és különlegesnek hathat a megnevezése is, pedig egy nagyon gyakori betegségről van szó, amit baktériumok okoznak. Ez egy fertőző bőrgyulladás, ami a diagnózist követően hatékonyan kezelhető.

Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Bár a táplálkozás szükséges ahhoz, hogy életben maradjunk, zavarai mégis gyakoriak, hiszen a vékonyabb testalkat utáni vágy nem ismeretlen dolog a mai világban. Ezért pedig sokan képesek szinte bármit megtenni, amivel egy idő után az egészségüket is súlyosan veszélyeztetik.

vakbélgyulladás tünetei

Mit tegyünk vakbélgyulladás esetén?

Melyek a vakbélgyulladás tünetei és mikor forduljunk orvoshoz? Egyáltalán mi is az orvosi nevén heveny féregnyúlvány gyulladás vagy más néven appendicitis acuta?

Összes cikk Egészség A-Z témában