Diabétesz (cukorbetegség) és diéta

Diabétesz (cukorbetegség) és diéta

Az étkezést követő vércukorszint-emelkedés függ az étel glikémiás indexétől, a szénhidráttal együtt elfogyasztott zsír és fehérje elhúzódóbbá teheti a felszívódást, pozitív irányba befolyásolva ezáltal a vércukorszint emelkedését. A napi energia és szénhidrátbevitelt három-öt alkalommal érdemes bevinni, inzulinnal kezelt betegeknek 3-6 alkalommal.

Az étrend összeállítása

A 2-es típusú cukorbetegségben / diabéteszben szenvedőknek kalóriában, szénhidrátban és zsírban szegényebb étrend javasolt. Az 1-es típus esetén a gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülendők, azonban nem szükséges zsír- és fehérjeszegény étrend. A korszerű cukorbeteg-étrendben a szénhidrát 50, a fehérje 20, a zsír 30 százalékos arányban van jelen.

Minden étkezésnek megfelelő mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia. Normális testsúly esetén annyi energiát kell a szervezetnek biztosítani, amit a testmagasság, az életkor, az anyagcsere jellemzői és a végzett fizikai tevékenység alapján megkíván. Egy túlsúlyos diabéteszesnél a testsúlycsökkentés miatt fontos a kevesebb kalóriabevitel. Túlsúlyos diabéteszes nők esetén napi 1000 kcal, túlsúlyos férfiak esetében 1400, normális testsúlyú nő esetén 1400, normál testtömegű férfiak és fizikailag aktív nőknek 1800 kcal energiabevitel javasolt napi szinten.

Szénhidrátok

A naponta elfogyasztható szénhidrátmennyiséget több tényező befolyásolja, ezek a következők: a cukorbetegség típusa, az inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelés, életkor, testtömeg, fizikai aktivitás, illetve vannak-e társbetegségek.

Fehérjék, zsírok, rostok

Ajánlottak a zsírszegény fehérjeforrások, a betegség 1-es típusa esetén azonban nem szükséges a nagyon szigorú, kevés zsírt tartalmazó diéta. Növényi, valamint állati eredetű fehérjék egyforma arányban történő fogyasztása ajánlott.

Törekedni kell a zsírszegény étrend összeállítására az érelmeszesedés rizikója miatt. Zsírszegény tej és tejtermékek és húsok fogyasztása ajánlott. A telítetlen zsírsavak fogyasztása előnyös. Kerülendő a szalonna, a tepertő a szalámifélék, a tejszín, a zsíros sajtok és húsrészek. Az ételkészítés során is csökkenthetjük a táplálék zsírtartalmát.

Napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztással elegendő rost vihető be, mely lassítja a szénhidrátok felszívódását, csökkenti a zsírok felszívódásának mértékét. Napi szinten ajánlott gyümölcsöt fogyasztani 20-30 dkg mennyiségben, a szénhidráttartalom beszámításával. A szőlő, a banán fogyasztása kerülendő, mivel ezeknek magas a szénhidráttartalma. Alacsony vércukorszint esetén, mozgás előtt vagy után, bármilyen gyümölcs fogyasztható - mértékkel.

Kávé, tea, alkohol

A koffein nagyon csekély mértékben emeli a vércukorszintet, cukor nélkül fogyasztható. A cukrozott italokat kerülni kell. Naponta egy pohár vörösbor elfogyasztása diabéteszeseknek is javallott, mellyel hozzájárulhat az érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

2. december 2.

Kiemelt ajánlatunk