Bőrproblémák, melyek pajzsmirigygondokra utalhatnak

2019. január 30.

Kapcsolódó tünetek:

ráncos arcbőr

A pajzsmirigyzavarok különböző tünetei rengetegféleképp jelentkezhetnek. A legismertebbek a testsúlyváltozással, a hangulatingadozással és közérzettel kapcsolatosak, azonban bizonyos bőrproblémákról is felismerhetjük a betegséget.

Bőrproblémák, melyek pajzsmirigygondokra utalhatnak

Bőrproblémák, melyek pajzsmirigygondokra utalhatnak

Hámlás

A bőr hámlását bizony nem csak leégés okozhatja. A bőrtünet a pajzsmirigy-alulműködés egyik fontos jele is lehet. A betegségben szenvedők sokszor tapasztalhatnak intenzív bőrszárazságot, szinte pikkelyesen kiszáradt, viszkető és durva tapintású bőrterületeket. Érdemes odafigyelni, hiszen a hosszantartó dehidratáció a bőr sokkal gyorsabb öregedését is magával hozza, így hamarabb ráncosodhatunk. Sőt a bőrszárazságon kívül sokszor a haj is jelentősen kiszárad és élettelenné válik.

Sárga tenyér

Kétkezi munkát végzők vagy sokat kertészkedők, kézműveskedők esetében nem ritka a sárgás foltok kíséretében megjelenő bőrkeményedések előfordulása a tenyéren. Azonban, ha nem foglalkozunk ilyen tevékenységekkel, és a foltokat nem kísérik bőrkeményedések, akkor súlyosabb problémára, pajzsmirigy-alulműködésre is utalhat a sárgás elszíneződés. Ennek oka, hogy a zavart kiváltó egyik autoimmun betegség – a Hashimot-kór – nagymértékben befolyásolja a szervezet A-vitamin anyagcseréjét, a béta karotin felhalmozódása pedig sárgás foltokat idézhet elő.

Pigmenthiány

A pigmenthiány – vagy vitiligó – a bőrfelszínen megjelenő kisebb-nagyobb pigmenthiányos területek és foltok feltűnésével jár, és egyelőre ismeretlen okok miatt sokszor kíséri a már említett Hashimoto betegséget.

Ödémás szemek

A szemek duzzadása, és az ennek okán kialakuló fáradt tekintet gyakori panasza a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknek. Valóban jellemző is a tünet, hiszen a pajzsmirigyzavar folyadékvisszatartást eredményez a szervezetben, amely sok esetben a szemeket érinti, azonban előfordulhat más testrészeknél is, köztük az ujjaknál vagy az arcon, de a lábszárakon is.

Milyen a bőröd? Ezekre az emésztési problémákra utal!

Bőrünk állapota többet mondd el rólunk, mint ahogy azt mi gondolnánk. Eláruljuk, mely jelekre figyeljen!

Összes cikk Genetika és anyagcsere témában