Az inzulinrezisztencia okai, tünetei és kezelése

2016. augusztus 15.

Kapcsolódó tünetek:

magas vércukorszint

Az inzulinrezisztencia alattomos betegség, amely kezelés nélkül könnyen cukorbetegségbe torkollhat, meddőséget és számos egészségügyi problémát okozhat.

Mi az inzulinrezisztencia?

Vércukorszintünk szabályozásában komoly szerepet tölt be az inzulin, amely hormonként segíti, hogy a sejtekbe bekerüljön az azokat tápláló cukor. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek “éheznek”, ugyanis a sejt felszínén képződő inzulin-receptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni. Ennek oka általában az, hogy maga a receptor jön létre “hibásan”, ami miatt a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, és ami miatt lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy a sejtbe a cukor bekerülhessen. Bár rendkívül gyakori jelenségről van szó, a probléma sokszor nem derül ki időben. Ennek oka, hogy vércukorszint-vizsgálatkor az orvosok sokszor eleve nem kérik az inzulinszint vizsgálatát, és nem vizsgálják annak cukorterhelésre történő mozgását.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mi miatt alakul ki az inzulinrezisztencia?

A probléma oka az, hogy a sejtek inzulinreceptorai nem jól alakulnak ki, illetve nem működnek megfelelően. Ennek hátterében genetikai hajlam is meghúzódhat, az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét mindenképpen növeli, ha családon belül előfordult már 2-es típusú cukorbetegség. Emellett a mozgásszegény életmód és gyorséttermi koszt, az ezek következtében kialakuló túlsúly is emeli a kockázatot. Ugyancsak fokozhatja a veszélyt, ha nem megfelelő a szervezet D-vitamin ellátottsága. Növelhetik a probléma megjelenésének esélyét a különböző gyomor- és bélrendszeri, emésztőszervi problémák, a pajzsmirigy-alulműködés, a tejcukor- és a gluténérzékenység, azaz minden olyan tényező, amely kapcsolatba kerülhet a szénhidrát-anyagcserével, és amely többletterhet róhat a sejtműködésre, a sejtek receptoraira.

overweight woman with hand holding tape measure

Árulkodó tünetek

A leggyakoribb, inzulinrezisztenciára utaló tünetek: a menstruációs zavar, a policisztás ovárium szindróma, a meddőség és a túlsúly, azon belül is az alma típusú elhízás, azaz az úszógumiszerű zsírpárnák megjelenése és a fokozott szőrnövekedés. Ugyancsak utalhat inzulinrezisztenciára a depresszió és a fáradtság is – amikor az érintett úgy érzi, soha nem tudja kialudni magát-, rossz a közérzete és belső nyugtalanság lesz úrrá rajta és tünet lehet még a hajhullás is. Az inzulinrezisztencia figyelmeztet, hogy valami nincs rendben a sejtanyagcserével, az inzulin szabályozással, ezért ha nem kezelik és az illető nem figyel az életmódjára, akkor az illető 10-15 év elteltével több mint 50 százalékos eséllyel diabéteszes lesz.

A kezelés lehetőségei

  • Oda kell figyelni az étkezésre, csökkenteni vagy akár teljesen el kell hagyni a túlfinomított alapanyagokat, így a cukrot, a fehér lisztet, helyette teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket fogyasztani, és úgy étkezni, mint a cukorbetegek, vagyis naponta többször, kis adagokban!
  • A szénhidrátok közül érdemes a lassú felszívódásúakat, így a teljes kisőrlésű gabonákat, zablisztet, búza- és zabkorpát előnyben részesíteni.
  • Ügyelni kell a  megfelelő rostbevitelre, és nem ajánlott az édesítőszerek fogyasztása, mert a szervezetet megterhelik!
  • Mivel ez egy anyagcserét érintő megbetegedés, a helyes életmód, a rendszeres sportolás alapvető a megelőzésben.
  • A stresszlevezető technikák elsajátítása is sokat lendít a megelőzés hatékonyságán, a stresszhormonok felhalmozódása ugyanis súlyosbíthatja a betegséget vagy akár kiváltó indikátora is lehet.
  • Akinél az életmódváltás önmagában nem segít, illetve örökölte az inzulinrezisztenciára való hajlamot, ott szükséges lehet a gyógyszeres inzulinszint beállítás.
A cukorbetegség kiváltó okai2

A cukorbetegség kiváltó okai

A cukorbetegség ma a leggyakoribb anyagcsere betegségnek számít világszerte. Több típusa létezik, melyek mindegyikénél alapvetően azonos élettani folyamatok zajlanak le, csak más-más ütemben.

Alacsony tesztoszteronszint és a cukorbetegség

Alacsony tesztoszteronszint és a cukorbetegség

Ha egyértelmű ok-okozati viszonyról nem is beszélhetünk, kutatások szerint a cukorbetegség és az alacsony tesztoszteronszint összefüggésben áll egymással. De mi lehet a két, látszólag egymástól távol álló jelenség között a kapcsolat?

A bab jótékony hatása a diabéteszreA bab jótékony hatása a diabéteszre

A bab jótékony hatása a diabéteszre

Az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) új szuper-étel listát állított össze élén a babbal. Mutatjuk, miért.

örökölhető a cukorbetegség

Örökölhető-e a cukorbetegség?

A cukorbetegség népbetegség, a modern életmód egyik jellemző problémája, de helyes táplálkozással és életvitellel elkerülhetjük, vagy az örökölt genetikai tényezők miatt nincs mit tennünk ellene?

cukorbetegség jelei

A cukorbetegség jelei

Még mindig sokan nem is sejtik, hogy cukorbetegek, mivel azt sem tudják, melyek a cukorbetegség jelei, és mire kell figyelniük a betegség esetében.