Az afta megelőzése

2018. augusztus 2.

Az afta igen gyakori jelenség. A beszédet és evést kényelmetlenül megnehezítő, apró, fekélyes elváltozásokat nem csak belső és külső hatás is kiválthatja. De megelőzhetjük-e valahogy ezt a sok kellemetlenséget okozó problémát?

Az afta megelőzése

Az afta megelőzése

Az afta nem összetévesztendő a herpeszes fertőzésekkel, hiszen míg azokat legtöbbször az ajkakon és a száj külső részén találjuk, az aftás hólyagok a szájüreg belső részében, a nyelv felületén, a szájpadláson vagy a pofák belső részén tűnnek fel. A fájdalmas, kerek, szürke vagy fehér színű sebek megjelenése előtt tapasztalhatunk bizsergő, égető érzést, súlyos esetben pedig megjelenésük lázzal is járhat.

Noha az afták kialakulásának pontos okai egyelőre ismeretlenek, számos tényezőt tudunk, mely segítik a fekélyek megjelenését. Egyik belső kiváltója lehet a stressz is, de általában valószínűbb, hogy valamilyen, szervezetünkben már jelen lévő egészségügyi probléma vagy nagyobb változás idézi elő a sebeket. A legyengült szervezet például sokkal hajlamosabb az aftára és a herpeszre is, így törekedjünk rá, hogy erősítsük immunrendszerünk. Kifejezetten afta elleni védelemre szolgál a C-vitamin és a B12-vitamin, de ha szervezetünk vasban, cinkben vagy folsavban szenved hiányt, azt is mindenképp pótoljuk.

A test védekezőrendszerén kívül hormonháztartásunk is jelentős szerepet játszik egészségünk megtartásában, így az afta megelőzésében is. A nők esetében nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki szájüregben lévő sebek a menstruáció idején, de a már említett tényező, a stressz aftát kiváltó hatása is a hormonrendszerben okozott egyensúlyzavarnak tudható be. Ha afta kiújulásától tartunk, figyeljünk oda szervezetünk egészségére, kerüljük a magas koffein tartalmú italok rendszeres fogyasztását, illetve fogamzásgátló vagy bármilyen hormonokat tartalmazó gyógyszer szedése előtt konzultáljunk orvosunkkal a lehetséges következményekről.

Bizonyos allergének is előidézhetik a kis fekélyek kialakulását. Ezek közül a leggyakrabban az eper, a citrusfélék, a csokoládé, a kávé, a sajt, a diófélék, a tojás és a glutén váltja ki azokat. Ha ételallergia fennállására gyanakszunk, forduljunk szakorvoshoz. Meglepő ugyan, de akár a helytelen légzés is állhat az afták hátterében. Az éjszakai szájlégzés ugyanis a nyálkahártya kiszáradásához vezet, ami pedig kedvez a sebek kialakulásának. A szájlégzés sokszor fogászati gondok – például egy helytelenül záródó fogsor – miatt alakul ki. A probléma korrigálásában fogorvos segítségére van szükség.

Az aftákat kiváltó tényezők között találunk még olyat, ami közvetlenül a szájüregünket érinti. Jellemzően ilyenek például a fizikai sérülések, amikor nyálkahártyánk valamilyen szúrás, karcolás által szenved sérülést. Ha fogszabályzó okozza ezt, mindenképpen találjunk megoldást rá – például viasz használatával –, hiszen a rendszeres irritáció igencsak fájdalmas és kényelmetlen tud lenni, egyúttal kedvez az afták kiújulásának is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A savas élelmiszerek és italok szintén irritálják a száj nyálkahártyáját, így jobban tesszük, ha ezeket kerüljük. Ha aftánk rendszeresen visszatér, próbáljuk megfigyelni, mely ételek, italok fogyasztása válthatja ki testünkből a reakciót. A mindennapi szájhigiéniára figyeljünk oda, mivel ennek elhanyagolása bizony nem csak az ínyben és a fogakban okozhat károsodásokat, hanem az afta kialakulásának is igen kedvező környezetet biztosít. Tartsuk észben ugyanakkor, hogy a fogak, a nyelv és a szájüreg tisztítására is csak a számunkra legmegfelelőbb készítményeket válasszuk. A túlságosan erős és alkoholos szájöblítők például sokakat irritálhatnak, ha pedig fogmosás után szájüregünk szárazságát tapasztaljuk, akkor is ideje másik termékre váltani.

Kulcsszavak: ,