Aurás migrén: miért alakul ki és hogyan kezelhető?

Aurás migrén: miért alakul ki és hogyan kezelhető?

Kapcsolódó tünetek:

A migrén igen gyakori probléma, nagyjából a népesség egytizedét érinti. Különböző típusai vannak, például a közönséges (nem aurás) migrén, a menstruációs migrén, az aurás vagy aura migrén, a fejfájás nélküli migrén vagy éppen a szövődményes migrén. Ezek mind különböző tényezők hatására jelentkezhetnek és eltérő tünetekkel járhatnak, amelyek megnehezíthetik vagy akár meg is akadályozhatják a mindennapi tevékenységeink elvégzését.

 

A következőkben bemutatjuk, mit érdemes tudni a migrénről dióhéjban, majd részletesen kifejtjük az aurával járó migrénes rohamok sajátosságait, az úgynevezett aura tüneteket, valamint azok kezelési lehetőségeit. Arról is szót ejtünk, hogy mikor érdemes orvoshoz fordulni, és milyen házi praktikákkal csillapíthatjuk a panaszokat, vagy éppen csökkenthetjük azok előfordulásának kockázatát.

 

A migrénről általában

 

A migrén esetében nem egyszerű fejfájásról beszélünk. Amellett, hogy gyakran pihenésre kényszerítő erejű, lüktető, egyoldalú fejfájással járhat, és mozgásra, fényre, szagokra vagy hangokra való érzékenység is társulhat hozzá, még akár olyan tünetek is kísérhetik, mint például látszólag indokolatlan kimerültség, hányinger, émelygés, látási zavarok vagy ingerlékenység.

 

A rohamokban érkező, bénító, pulzáló fejfájás órákig vagy akár napokig is eltarthat. Bár konkrét kiváltó oka nem ismert – hiszen nem tudjuk, miért alakul ki egyeseknél, míg másoknál nem –, a migrénben szenvedők észrevehetnek bizonyos mintázatokat a rohamok jelentkezésében, amelyek akár a megelőzésben is segíthetnek.

 

A tudomány mai állása szerint csupán elképzelések vannak, minek a hatására jelentkezhetnek migrénes rohamok alkalomszerűen vagy rendszeresen: a fizikai erőkifejtés, a túl sok stressz, a hormonális változások, a nem megfelelő étkezés (például túl sok só fogyasztása), illetve az időjárásváltozások is hozzájárulhatnak. Vannak, akiknél kifejezetten bizonyos fajta testi vagy mentális terhelés hatására jönnek elő migrénes rohamok, míg másoknál a menstruáció alatt és az azt megelőző napokban.

 

Mind a migrénnel élőknek, mind pedig a környezetüknek érdemes tisztában lenniük az állapot komolyságával és a megfelelő kezelés fontosságával, mivel a rohamok a munkaképességre és a társas kapcsolatokra is kihathatnak.

Az aurás migrén okai

Aurás migrén: mi okozza, milyen tünetei és fajtái vannak?

 

A migrénes fejfájást kísérő – vagy akár fájdalomérzet nélkül jelentkező – aura jelenségek közül a legismertebb a cikk-cakk vonalak vagy vibráló foltok megjelenése a látótérben, ám messze nem ez az egyetlen aurás migrénre utaló tünet.

 

Hogyan ismerjük fel az aurás migrént?

 

Azokat az átmeneti látási vagy egyéb zavarokat hívjuk aurás tüneteknek, amelyek általában a fejfájás kezdete előtt egy órával jelentkeznek, többnyire 60 percnél rövidebb ideig tartanak. Előfordulhat, hogy a migrénes aura fejfájás nélkül jelentkezik, ami különösen az 50 év felettieknél jellemző, de bárkinél előfordulhat.

 

Az átmeneti vizuális jelek és tünetek a látómező közepén vagy szélén kezdődnek, ahonnan fokozatosan tovább terjedhetnek. Ezek többnyire vakfoltok, néha egyszerű geometriai mintákkal, cikcakk vonalak, amelyek fokozatosan lebegnek a látómezőn, illetve csillogó foltok vagy csillagok. Lehetnek más változások a látásban, például fényvillanások, sőt rövid távú látásvesztés is kialakulhat.

 

Gyakori migrén auratünet még a bizsergés vagy zsibbadás, a beszéd- vagy nyelvi nehézség vagy az izomgyengeség. A ritka kísérőjelenségek közé tartozik az  olyan látási zavar, mintha törött üvegen keresztül néznénk, a víziók, a hallucinációk vagy a csőlátás.

 

Mi okozza ezt a típust?

 

Mint ahogy a migrén pontos kiváltó oka sem ismert, így az aura jelenségek oka sem azonosítható egyértelműen. Valószínűleg több agyi működést szabályozó vegyület is szerepet játszhat benne, mint például a neurotranszmitterek (ingerületátvivő vegyületek) felszabadulása és gyulladásos folyamatok is.

 

Annyi bizonyos, hogy egy elektromos vagy kémiai hullám halad át az agyon, ez okozza a különös tüneteket. Vannak olyan tényezők, amik közismerten hozzájárulhatnak az aurás migrénhez, például túl intenzív edzés, nem megfelelő táplálkozás, étkezések kihagyása, stressz, szorongás, rossz alvás, alkohol- vagy koffeinfogyasztás, egyes gyógyszerek, vagy akár a túl erős fény vagy más ingerek.

 

Különböző fajta rohamok

 

Többféle idegrendszeri tünetekkel járó migrénes rohamfajta létezik.

 

Az agytörzsi tünetekkel jelentkező, más néven bazális migrén ugyan járhat aurajelenségekkel, a jellegzetes agytörzsi eredetű problémák közé tartozik a szédülés vagy a fülzúgás. A hemiplégiás migrén az egyik testfelet érintő gyengeségről, érzéketlenségről vagy zsibbadásról ismerhető fel. A vestibuláris migrén sajátossága a fejmozdításkor vagy mozgó tárgyak nézésekor jelentkező szédülés, ami akár tévénézéskor is jelentkezhet. Retina migrén esetén pedig átmeneti vakság fordulhat elő az egyik szemre.

Aurás migrén kezelése

Hogyan kezelhető a migrén?

 

A legtöbb migrénes beteg számára fontos, hogy maga tapasztalja ki, mi a neki leghatékonyabb megelőzési és kezelési mód. A legtöbben ilyenkor ideális környezetre, vagyis sötét, csendes szobára vágynak, minél kevesebb ingerrel. Sokat segíthetnek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, a paracetamol, a nem szteroid gyulladáscsökkentők vagy akár a vényköteles gyógyszerek is.

 

Egyeseknél jó hatásfokkal működnek az általános vagy a kifejezetten fejfájásra kifejlesztett fájdalomcsillapítók, míg másoknál speciális, migrénes rohamok csillapítására és az aurás migrén kezelésére alkalmas készítmények (például triptánok vagy a kalcium génhez kapcsolódó fehérjéket (CGRP) blokkolók) érnek célt. Az olyan kísérőtünetek is kezelhetőek gyógyszeresen, mint a szédülés vagy a hányinger. Jóleshet hideg borogatás a fájó pontokra.  

 

A megelőzésben sokat segíthetnek a megfelelő diagnózisra felírt vérnyomáscsökkentők vagy az antidepresszánsok. A megelőzés természetes módszerei közé tartoznak a relaxációs technikák, a tudatos stresszkezelés, a fix napirend megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéssel, az agy vérkeringését és biokémiai egyensúlyát javító rendszeres testmozgás, valamint a bőséges folyadékfogyasztás. Mivel az aurás migrén lelki okai közé tartozik a fokozott érzelmi igénybevétel, érdemes nyugalomra törekedni a mindennapokban.

 

Mikor keressünk fel orvost?

 

Ha régóta van aurás migrénünk, de új tünetek jelentkeznek, célszerű orvoshoz fordulnunk a kivizsgálás érdekében. Olyan komoly tünetek esetén is igaz ez, mint átmeneti látásvesztés, beszéd- vagy nyelvi nehézség, izomgyengeség a test egyik oldalán vagy eszméletvesztés. Ha fejsérülés után jelentkezik az aurás migrén, akkor feltétlenül fontos az azonnali orvosi vizsgálat.

 

Annál is inkább figyeljünk oda magunkra ilyenkor, és ne habozzunk segítséget kérni, mert a migrénes tünetek átfedést mutathatnak súlyos, kezelést vagy akár azonnali orvosi beavatkozást igénylő kórképekkel, mint az epilepszia, a stroke vagy enyhébb átmeneti agyi keringési zavar – ezek kizárása kulcsfontosságú.

 

Összegzés

 

A migrén népbetegségnek számít, becslések szerint minden tizedik embert érint. Többféle típusa létezik. Az aurás migrén jellegzetessége, hogy úgynevezett aurajelenségek jelentkeznek, általában egy órán belüli fejfájással vagy ritkább esetben anélkül.

 

A leggyakoribb aurás tünetnek a látótérben megjelenő cikk-cakk vonalak, vakfoltok, egyszerű geometriai mintás vagy csillogó foltok, vibráló alakzatok számítanak, ám az aurajelenségek akár egyediek is lehetnek. A látási zavarokat zsibbadás, beszéd- vagy nyelvi nehézség is kísérheti.

 

Az aurás migrén pontos kiváltó oka egyelőre ismeretlen, ám feltételezések szerint összefüggésben áll az agy biokémiai egyensúlyával. Ilyenkor egy elektromos vagy kémiai hullám halad át az agyon, ez okozza a különös tüneteket. Megelőzés szempontjából kulcsfontosságú lehet a megfelelő pihenés és stresszkezelés, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás, valamint az alkohol és a koffein kerülése. A kezelés vény nélkül kapható vagy vényköteles fájdalomcsillapítókkal, migrén elleni speciális gyógyszerekkel lehetséges.

 

Súlyos vagy újonnan megjelenő aurás tünetek jelentkezésekor forduljunk orvoshoz a mielőbbi kivizsgálás érdekében!

 

 

 

 

2024. szeptember 11.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek