Az aranyér kialakulásának okai

2017. október 27.

Az aranyér tulajdonképpen a civilizált társadalom egyik tipikus velejáró betegsége, ami itthon is a lakosság olyan egyharmadát érinti, de 50 éves kor felett szinte minden második ember találkozik vele. De mégis mitől alakul ki ez a gyakran kifejezetten kellemetlen és fájdalmas jelenség?

aranyér okai

aranyér okai

Az aranyérről gyakorlatilag mindenki hallott már, ha máshonnan nem, akkor a tévéreklámokból. Ez nem véletlen, hiszen Magyarországon is a lakosság olyan egyharmadát érinti ez a betegség, amivel 50 éves kor felett szinte minden második ember találkozik kisebb-nagyobb mértékben. Igazi civilizációs betegség, ami azért is ilyen gyakori, mert társadalmunk mára eléggé elkényelmesedett elődeinkhez képest. A betegség lehetőségét pedig tulajdonképpen az hozta elő, hogy az ember két lábra állt.

De hogy mi is az aranyér?

Az aranyér egy a végbélnyílás körül, vagy a végbél alsó szakaszában kialakuló elváltozás. Az aranyeres csomók tulajdonképpen a végbélnyílás és a végbél falában előjövő vénatágulatok, melyek idővel kellemetlenné válhatnak, begyulladhatnak, megnagyobbodhatnak, vérezhetnek és ki is fordulhatnak, de az is előfordul, hogy véralvadék képződik bennük, amitől még fájdalmat is okozhatnak.

Elhelyezkedésétől függően beszélhetünk külső és belső aranyérről is. A külső az, amelyik több problémát okoz. Ez akár az ülést is fájdalmassá teheti. A belső aranyeret, pláne, ha enyhébb formában jelenik meg, sokszor a betegek nagyon sokáig észre sem veszik. Amikor azonban már tünetei vannak, azok nagyobb vérzéssel is járhatnak.

És mitől alakul ki?

Az aranyér a végbélkörnyéki vénák túlzott terhelésé miatt alakul ki. Ilyen terhelés lehet például az, ha a beteg székrekedés miatt erőlködik, vagy túl erősen köhög, sokat cipekedik vagy sokat ül, nem mozog. Azt, hogy előjön-e valakinél, jelentősen befolyásolja a kötőszövetek gyengesége. Ez lehet alkatilag öröklött tulajdonság, de hatással van rá az életmód és sokféle környezeti hatás is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Reparon végbélkenőcs 30g

  Reparon végbélkenőcs 30g

  <p>Az aranyér és szövődményeinek, kezelésére szolgál. Csökkenti az aranyeres fájdalmat és a gyulladást, valamint elősegíti a sebgyógyulást. Hatóanyaga fokozza a szövetek természetes védekezőképességét.</p>

  2 799 Ft
 • Reparon végbélkúp 12x

  Reparon végbélkúp 12x

  <p>Az aranyér és szövődményeinek, kezelésére szolgál. Csökkenti az aranyeres fájdalmat és a gyulladást, valamint elősegíti a sebgyógyulást. Hatóanyaga fokozza a szövetek természetes védekezőképességét.</p>

  3 099 Ft

Ha az aranyeret előhozó terheléseket nézzük, akkor a korábban felsoroltak mellett figyelni kell még a súlyos hasmenésre, gyakori székletürítésre, azokra a munkákra és sportokra, melyek megerőltetik a hát- és hasizmokat és leginkább függőleges helyzetben lévő törzzsel végezzük őket. Kiválthatja elhúzódó, kifejezetten erős köhögéssel járó légúti betegség, de az elhízás is kedvez megjelenésének. Utóbbi esetben ugyanis nagyobb az átlagosnál a hasüregi nyomás, ami növeli a törzs vénáinak nyomását is. Megjelenhet még terhesség alatt, hiszen a méh nyomásra ilyenkor sokkal nagyobb a kismedencei vénákra, és a szülés is előhozhatja. Ahogyan például egyes esetekben az anális közösülés is.

Amikor pedig alkati tényezők jönnek szóba, akkor elsősorban ugye ott van az öröklött hajlam a kötőszövetek minősége kapcsán. Ahogyan ott vannak azok az életmódbeli tényezők is, melyek szintén negatívan befolyásolják a szövetek minőségét. Az egyik ilyen ok a helytelen táplálkozás, ami alatt elsősorban a rostokban szegényétrendet kell érteni. De hatással van az aranyér megjelenésére a túl kevés folyadékbevitel és a túlzott cukorfogyasztás is. Ezek mellett pedig leginkább a mozgásszegény életmód okolható, ami mellé leginkább ülőmunka társul.

A prebiotikum jótékony hatásai

A prebiotikum jótékony hatásai

A probiotikus baktériumok a természetes bélflóra helyreállítását segítik, továbbá támogatják az emésztést és az immunrendszert. A prebiotikumok pedig ezen bacilusok életfeltételeit javítják, szaporodását serkentik.

Gyakori székrekedés egészségügyi okai

Gyakori székrekedés egészségügyi okai

A székrekedést kiváltó okok nagyon sokrétűek. Többek közt a modern életvitelünknek is nagy szerepe van a kialakulásában.

Laktózérzékenység – Kevésbé ismert tünetek

Laktózérzékenység esetén hiányzik a szervezetből az az enzim, mely képes feldolgozni a tejcukrot. Ennek a betegségnek számos tünete van, melyeket az alábbiakban ismertetjük.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Összes cikk Egészség A-Z témában