Az aranyér kialakulásának okai

2017. október 27.

Az aranyér tulajdonképpen a civilizált társadalom egyik tipikus velejáró betegsége, ami itthon is a lakosság olyan egyharmadát érinti, de 50 éves kor felett szinte minden második ember találkozik vele. De mégis mitől alakul ki ez a gyakran kifejezetten kellemetlen és fájdalmas jelenség?

aranyér okai

aranyér okai

Az aranyérről gyakorlatilag mindenki hallott már, ha máshonnan nem, akkor a tévéreklámokból. Ez nem véletlen, hiszen Magyarországon is a lakosság olyan egyharmadát érinti ez a betegség, amivel 50 éves kor felett szinte minden második ember találkozik kisebb-nagyobb mértékben. Igazi civilizációs betegség, ami azért is ilyen gyakori, mert társadalmunk mára eléggé elkényelmesedett elődeinkhez képest. A betegség lehetőségét pedig tulajdonképpen az hozta elő, hogy az ember két lábra állt.

De hogy mi is az aranyér?

Az aranyér egy a végbélnyílás körül, vagy a végbél alsó szakaszában kialakuló elváltozás. Az aranyeres csomók tulajdonképpen a végbélnyílás és a végbél falában előjövő vénatágulatok, melyek idővel kellemetlenné válhatnak, begyulladhatnak, megnagyobbodhatnak, vérezhetnek és ki is fordulhatnak, de az is előfordul, hogy véralvadék képződik bennük, amitől még fájdalmat is okozhatnak.

Elhelyezkedésétől függően beszélhetünk külső és belső aranyérről is. A külső az, amelyik több problémát okoz. Ez akár az ülést is fájdalmassá teheti. A belső aranyeret, pláne, ha enyhébb formában jelenik meg, sokszor a betegek nagyon sokáig észre sem veszik. Amikor azonban már tünetei vannak, azok nagyobb vérzéssel is járhatnak.

És mitől alakul ki?

Az aranyér a végbélkörnyéki vénák túlzott terhelésé miatt alakul ki. Ilyen terhelés lehet például az, ha a beteg székrekedés miatt erőlködik, vagy túl erősen köhög, sokat cipekedik vagy sokat ül, nem mozog. Azt, hogy előjön-e valakinél, jelentősen befolyásolja a kötőszövetek gyengesége. Ez lehet alkatilag öröklött tulajdonság, de hatással van rá az életmód és sokféle környezeti hatás is.

Ha az aranyeret előhozó terheléseket nézzük, akkor a korábban felsoroltak mellett figyelni kell még a súlyos hasmenésre, gyakori székletürítésre, azokra a munkákra és sportokra, melyek megerőltetik a hát- és hasizmokat és leginkább függőleges helyzetben lévő törzzsel végezzük őket. Kiválthatja elhúzódó, kifejezetten erős köhögéssel járó légúti betegség, de az elhízás is kedvez megjelenésének. Utóbbi esetben ugyanis nagyobb az átlagosnál a hasüregi nyomás, ami növeli a törzs vénáinak nyomását is. Megjelenhet még terhesség alatt, hiszen a méh nyomásra ilyenkor sokkal nagyobb a kismedencei vénákra, és a szülés is előhozhatja. Ahogyan például egyes esetekben az anális közösülés is.

Amikor pedig alkati tényezők jönnek szóba, akkor elsősorban ugye ott van az öröklött hajlam a kötőszövetek minősége kapcsán. Ahogyan ott vannak azok az életmódbeli tényezők is, melyek szintén negatívan befolyásolják a szövetek minőségét. Az egyik ilyen ok a helytelen táplálkozás, ami alatt elsősorban a rostokban szegényétrendet kell érteni. De hatással van az aranyér megjelenésére a túl kevés folyadékbevitel és a túlzott cukorfogyasztás is. Ezek mellett pedig leginkább a mozgásszegény életmód okolható, ami mellé leginkább ülőmunka társul.

aranyér megelőzése

Az aranyér kialakulásának okai, megelőzése

Az egyetlen arany, aminek nem örülünk: az aranyér. Sokan szenvednek tőle, mégis tabu téma! Most megtudhatja, hogy mi is ez a jelenség, mennyire súlyos, mitől alakulhat és hogyan előzheti meg!

bélféreg

Bélféreg – Hogyan szabaduljunk meg tőle?

Milyen paraziták élhetnek a beleinkben és milyen panaszokat okozhatnak? Visszataszító gondolat, hogy mozgó élőlények élősködnek bennünk, így mihamarabb és a leghatékonyabban szeretnénk szabadulni tőlük!

kolera

A kolera tünetei és kezelése

Nagyon rémisztőek lehetnek a kolera nevű betegség tünetei.

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség a bélrendszer gyulladásos betegsége, a szájtól a végbélig terjedhet, de leggyakrabban a vékony – és vastagbelet érinti. A kór a bélfal egész vastagságára kiterjedhet, fekélyeket, súlyosabb esetben komoly vérzést vagy a bélszakasz átlukadását okozva. Lefolyása hullámzó.

Hajhullás és társai, avagy a pajzsmirigybetegségek tünetei

Hajhullás és társai, avagy a pajzsmirigybetegségek tünetei

Magyarországon a pajzsmirigybetegségek gyakorinak számítanak, ám felismerni nem is olyan egyszerű őket. A betegség ugyanis hosszú ideig lappanghat, míg a konkrét tünetek és panaszok megjelennek. Éppen ezért összeírtuk, milyen jelek adhatnak okot gyanúra és egy nagyobb kivizsgálásra!

Összes cikk Egészség A-Z témában