Az aranyér kialakulásának okai, megelőzése

2017. november 17.

Az egyetlen arany, aminek nem örülünk: az aranyér. Sokan szenvednek tőle, mégis tabu téma! Most megtudhatja, hogy mi is ez a jelenség, mennyire súlyos, mitől alakulhat és hogyan előzheti meg!

aranyér megelőzése

aranyér megelőzése

Mi az aranyér?

A aranyér (nodus haemorrhoidalis, hemorrhoid) nem más, mint duzzadt vénák a végbélnyílás és a végbél alsó részében. Ez tulajdonképpen visszértágulatot jelent ezeken a területeken, amelyek kialakulását segítik az öröklött tényezők, az alacsony rosttartalmú táplálkozás, az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, valamint a hasűri nyomás fokozódása, például terhesség alatt. Bár az aranyér kellemetlen és fájdalmas lehet, kezelhető és nagyon is megelőzhető. Mivel az aranyér kezeletlenül rosszabbodik az idő múlásával, az orvosok azt javasolják, hogy kezeljük őket, amint megjelennek, illetve igyekezzünk megelőzni megfelelő étkezéssel és mozgással.

Íme néhány fontos pont az aranyérrel kapcsolatban:

 1. Az aranyér lehet belső vagy külső.
 2. A nők nagyobb valószínűséggel kapnak aranyeret várandós állapotban.
 3. Az aranyér kialakulásának esélye a korral nő.
 4. Esetenként gyógyszeres kezelés és műtét is szükséges lehet az aranyér kezelésére.

Belső aranyér

A belső aranyér a végbélben, az alsó harmadban található, és kívülről nem látható. Általában fájdalommentes. Gyakran előfordul, hogy a belső aranyér első jele a vérzés. Ritkább esetben az aranyér áthaladhat a végbélnyíláson. Ez a prolapszus (előesés), mely sokszor fájdalmas.

Külső aranyér

A külső aranyerek az anus körüli bőrben helyezkednek el és ezért láthatóak. Mivel a test ezen részében érzékenyebb idegek vannak, általában fájdalmasabbak a külső aranyerek a belsőknél.

Kialakulásának okai

 • Terhesség – gyakrabban fordul elő az aranyér problémája terhes nőknél, mivel a méh megnagyobbodik és a hasban levő nyomás fokozódása vénás pangáshoz vezet az aranyerek területén is, így az aranyér könnyebben kiváltódhat.
 • Az öregedés – aranyér a leggyakoribb a 45-65 éves felnőttek körében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fiatalok és a gyerekek nem szenvedhetnek aranyértől.
 • Hasmenés – különösen ha krónikus.
 • A krónikus székrekedés – a széklet kinyomásához vett erő, további nyomást fejt ki az erek falaira.
 • Ülés – hosszú ideig (különösen a WC-n), vagy hosszútávú ülőmunka végzése.
 • Emelés – különösen nehéz tárgyak többszöri és gyakori emelése.
 • Az anális közösülés – aranyeret okozhat, vagy ronthatja a meglévők állapotát.
 • Az elhízás – gyakran étkezéssel is kapcsolatban áll az aranyér betegség, például azok körében, akik nem követik a magas rosttartalmú étrendet.
 • Genetika – egyes emberek öröklik a hajlamot az aranyér kialakulására.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Hemorid végbélkenőcs 20g

  Hemorid végbélkenőcs 20g

  <p>A Hemorid végbélkenőcs külső aranyeres panaszok tüneti kezelésére, a vérzés, a fájdalom, a viszketés enyhítésére és a gyulladás csökkentésére szolgáló gyógyszer.</p>

  1 499 Ft

Aranyér megelőzése

Ha a beteg széklete mindig puha, az aranyér kialakulásának esélye jelentősen csökken. Az aranyér kockázata a következő módon csökkenthető:

Legfőképpen a táplálkozással segíthetünk magunkon, rengeteg rostanyagban gazdag ételt fogyasszunk, például gyümölcsöket és zöldségeket, valamint teljes kiőrlésű gabonákat, így székletünk szinte mindig lágy lesz. Hasonlóképpen, a sok folyadék fogyasztása segíti a széklet lágyítását (ez alól kivétel az alkohol). A wc-zés alkalmával próbáljon meg nem erőlködni, így kisebb lesz székelés közben a nyomás, a végbélben húzódó erekben. Fontos pontja a megelőzésnek, hogy ne tartsa vissza a székletét! Menjen, ha szükséges! Minél hosszabb a várakozás, annál szárazabb lesz a széklet. A fizikai aktivitás is segít! A hosszabb ideig tartó ülés vagy állás is nagy nyomást fejt ki az erekre. A fizikai aktivitás megkönnyíti a székletet útját a bélben is, mert ilyenkor a bélmozgások rendszeresebbek. A testtömeg lecsökkentése is áldásos az aranyér szempontjából is. A túlsúlyosság ugyanis jelentősen növeli az aranyér megjelenésének kockázatát.

Ezért kell almát enni – 5 érv a gyümölcs mellett

Ezért kell almát enni – 5 érv a gyümölcs mellett

A Bibliában is szereplő, ősidők óta ismert gyümölcs előnyei egyáltalán nem korlátozódnak arra, hogy a kellemes ciderek és az ízletes piték alapanyagaiként szolgálnak, ennél sokkal többet tesz egészségünk érdekében.

Tippek hasmenés ellen

Tippek hasmenés ellen

Nincs jó időpont a hasmenésre. Az általában fájdalmakkal és kínos pillanatokkal járó probléma esetében az általános tanács: ’várjuk ki, míg vége lesz’. Azonban ez sokszor nem segít. Cikkünkben összeszedtünk pár hatékony tippet, ami viszont igen.

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Az emésztést segítő készítményeket és a méregtelenítés fogalmát sokszor kötjük össze. Nem teljesen hibás az asszociáció, hiszen a jó emésztésnek és a méregtelenítés folyamatának van köze egymáshoz. De van köztük különbség.

5 emésztést segítő olaj

5 emésztést segítő olaj

Azt mindenki tudja, hogy az emésztés komoly szerepet játszik szervezetünk működésében, de sokan nem értik pontosan annak működését. Pedig emésztőrendszerünk karbantartása fontosabb, mint gondolnánk.

Hasfogók használata – tippek és tudnivalók

Hasfogók használata – tippek és tudnivalók

A hasmenés általában mindenkit a legrosszabb pillanatban kap el, emiatt sokan rögtön hasfogó gyógyszerekért nyúlnak. Ez azonban nem mindig jó megoldás, hiszen például stressz vagy izgalom okozta problémánál nem feltétlen kell beavatkoznunk.

Összes cikk Egészség A-Z témában