Ajánlott szűrések

Ajánlott szűrések

Nők számára az alábbi vizsgálatok erősen ajánlottak.

Koleszterinszűrés

A vér koleszterinszintje jól előrejelzi a szívbetegségek kockázatát. A koleszterinszint különösen a változókor után emelkedik meg. Az összkoleszterinszintet a "jó" koleszterinek (HDL) és a "rossz" koleszterinek összege adja meg. Emellett mérik a triglicerideket (vérzsírokat) is. A vizsgálatot 20 éves kortól kezdve ötévente érdemes végeztetni, magas koleszterinszint esetén fél-egy évente.

Vérnyomásmérés

Ez az egyik legfontosabb szűrővizsgálat egészségünk érdekében, mivel a magas vérnyomásban szenvedők fele nő és jelenleg már több nő hal meg szívbetegségben, mint férfi. A 140/90 Hgmm feletti vérnyomás megemeli a szívroham és a stroke kockázatát, az ideális vérnyomásérték 120/80. A rendszeres vérnyomásmérésnek gyermekkorban kellene kezdődnie, és évente kell ismételni.

Vércukorterhelés

A vizsgálat megmutatja, hogyan reagál szervezetünk a cukorbevitelre. Számos kismamánál fellép terhességi cukorbetegség, ez mind az anyára, mind a magzatra veszélyes. Bár szülés után a legtöbbször elmúlik, megléte jelzi a későbbi cukorbetegség fokozott kockázatát. A vizsgálat cukoroldat elfogyasztásával kezdődik, majd adott időpontokban vért vesznek a vércukorszint meghatározásra. A szűrést kismamáknál kötelező elvégzik, érdemes rendszeresen mérni a 45 év felettieknél, illetve a nagyobb kockázattal rendelkezőknél.

Csontsűrűség-mérés

A csontritkulásban szenvedők 80 százaléka nő, mivel a változókor után az alacsony ösztrogénszint hatására kalcium szabadul fel a csontokból. A DEXA-vizsgálat a gerinc, a csípő, a csukló csontsűrűségét méri. Elvégzése ötévente javasolt változókor, illetve méheltávolítás után.

D-vitamin teszt

A D-vitamin alacsony szintjét számos betegséggel hozták kapcsolatba a csontritkulástól a daganatokon át a fertőzésekig. Az alacsony D-vitamin szint vérvétellel kimutatható, 45 éves kortól javasolt ellenőrzése.

Vastagbéltükrözés

A vastagbélrák az esetek 90 százalékában gyógyítható - feltéve, hogy időben felfedezik. Ebben segít a vastagbéltükrözés, amely során egy hajlékony száloptikás eszközt vezetnek a vastagbélbe, amely segítségével áttekinthető a bél. A vizsgálatot tízévente javasolt elvégeztetni 50 éves kortól.

Széklet vérteszt

A vizsgálat a szabad szemmel nem látható vért mutatja ki, mely a vastagbélrák mellett a Crohn-betegségre és a fekélyes vastagbélgyulladásra jellemző. Három egymás utáni napon vett székletmintára van szükség hozzá, mivel a vérzés nem folyamatos. 50 éves kortól évente ajánlott.

Anyajegyszűrés

A bőrrák a leggyakoribb daganat a fiatalok között, egyik formája, a melanóma pedig különösen veszélyes. A kockázatát növeli a szoláriumok használata és a szabadban történő, fényvédő krém elleni tartózkodás. A szakértők szerint havonta érdemes magunknak ellenőrizni anyajegyeinket, bármilyen gyanús elváltozás észlelése esetén pedig haladéktalanul keressünk fel egy bőrgyógyászt.

Szemvizsgálat

Mindegy, hogy rövidlátók vagy távollátók vagyunk-e, 1-3 évenként keressük fel szemorvosunkat. A nőknél gyakoribb az időskori makuladegeneráció előfordulása, mely a leggyakoribb szemprobléma. A cukorbetegek számára gyakoribb vizsgálat lehet szükséges.

Hallásvizsgálat

60 éves korára minden harmadik ember hallása károsodik, azonban sokan későn jutnak csak el orvoshoz. Ha nem tudjuk követni a beszélgetést, vagy elkülöníteni valaki hangját a háttérzajtól, forduljunk audiológushoz.

Pajzsmirigyszűrés

A nők hormonális okokból hajlamosabbak a pajzsmirigy betegségeire; mind a túlműködésre, mind az alulműködésre. A pajzsmirigyhormonok szintje a vérből határozható meg, 35 éves kortól 3-5 évente javasolt ellenőrzése.

Metabolikus szindróma szűrése

A tünetegyüttes megnöveli a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát, a diagnózishoz az alábbi öt tünetből három megléte szükséges: a csípőkerület több, mint 90 cm, alacsony "jó" koleszterinszint, emelkedett trigliceridszint, 130/85 feletti vérnyomás, 5,55 mmol/l feletti éhgyomori vércukor. A vizsgálatokat 50 éves kor felett 3-5 évente javasolt elvégeztetni.

Nőgyógyászati vizsgálat és citológia

A méhnyakrák az egyszerű szűrővizsgálat ellenére még mindig a második leggyakoribb daganatos halálok. A szűrést 21 éves korban vagy a nemi élet kezdete után 3 éven belül kell megkezdeni, és évente ismételni.

Mellvizsgálat 20 éves kortól havonta tapintsuk át mindkét mellünket és hónaljunkat, és vizsgáljuk meg mellbimbóinkat is. Évente egyszer szakemberrel (orvossal) is vizsgáltassuk meg magunkat.

Mammográfia

A mellrák a leggyakoribb daganat a nőkben, a mammográfia pedig a szűrés alapvető eszköze: a vizsgálat során röntgenképet készítenek az emlőről. 40 éves kor felett évente javasolják, családi halmozódás esetén kezdődhet korábban is.

2014. szeptember 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink