A torokfájás meglepő oka

A torokfájás meglepő oka

Az étkezés során a nyelőcsövön keresztül jut a táplálék a gyomorba, a nyelőcső végén lévő nyelőcső alsó záróizom feladata, hogy megakadályozza a gyomortartalom visszafelé történő áramlását.

Ha ez az izom nem zár tökéletesen, a gyomor tartalma visszakerül a nyelőcsőbe, refluxról (Gastrooesophagealis reflux), azaz GERD-ről beszélünk.

Gyermekkori GERD

Gyermekeknél a betegség annyiban különbözik a felnőttekétől, hogy nincsenek tipikus gyomorégési tüneteik, valamint mellkasi fájdalmaik, viszont van torokfájás, gégegyulladás, melyek a gyomorsavnak a torok hátsó részén történő irritációjából adódik. A reflux gyakori tünetei még a gyerekeknél:

  • a hányás,
  • köhögés,
  • légúti panaszok,
  • rekedtség,
  • nyelési nehézség.

A nyelési nehézséget egyrészt a nyelőcső görcse, másrészt annak szűkülete okozhatja.

Mitől alakul ki a reflux?

Több tényező is felelős lehet a nyelőcső alsó záróizom gyengüléséhez, ezáltal a refluxhoz. A gyermekkorban fogyasztott koffeintartalmú italok és a zsíros, olajban sült ételek hajlamosítanak a refluxra, csakúgy, mint a savas élelmiszerek (citrusfélék).

Kezelés

A recept nélkül kapható készítmények segíthetnek csillapítani a reflux tüneteit, gyermekeknél azonban fontos körültekintően eljárni, mert az aszpirintartalmú gyógyhatású készítmények növelik a Reye-szindróma kialakulásának kockázatát.

Az ajánlott vényköteles termékek közé tartoznak a H2 blokkolók, ezek csökkentik a savtermelődést. A protonpumpa-inhibitorok hatékonyabbak a H2 blokkolóknál, és segítik a nyelőcső gyógyulását is.

A panaszokat kiváltó élelmiszerek fogyasztásának kerülése sokat segít, ahogyan a napi többszöri, kis étkezések is

Ha a gyógyszerek nem segítenek

Ha a tünetek a gyógyszeres kezelés ellenére is megmaradnak, a gyermeknek további, báriumos kezelésre lehet szüksége. Ez radiológiai vizsgálat, melynek során ellenőrzik, nem anatómiai hátterű-e a reflux.

Vannak sajnos olyan gyermekek, akiknél a reflux gyógyszerkészítményekkel sem kontrollálható, illetve a betegség már komolyabb panaszokat okoz (táplálkozási problémák, súlygyarapodás elmaradása, stb.). Náluk műtéti beavatkozás válik szükségessé, ennek során megerősítik a nyelőcső alsó záróizmot.

 
2015. október 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink