A paracetamol

A PARACETAMOL - minden, amit tudni érdemes

Mire jó a paracetamol?

A paracetamol hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek enyhe és középsúlyos fájdalmak enyhítésében (fogfájás, fejfájás, izomfájdalom, menstruációs fájdalom, reumás fájdalmak) segíthetnek. Sokszor alkalmazzák őket láz csillapítására is. A legtöbb, jól ismert és kedvelt fájdalomcsillapító, lázcsillapító, meghülést kezelő forróital stb. paracetamolt tartalmaz.

A hatóanyag jelentős előnye, hogy a nyálkahártyát nem károsítja, így olyan betegek is szedhetik, akik gyomor-, vagy nyombélfekélyben szenvednek. Esetükben láz-, és fájdalomcsillapítóként -ha egyéb kizáró ok nem áll fenn- kedvező a hatóanyag használata. Fontos megjegyezni, hogy a paracetamol, ellentétben sok vény nélkül kapható láz,- és fájdalomcsillapítóval nem rendelkezik gyulladáscsökkentő hatással.

Azok a betegek, akik rendszeresen, huzamosabb időn keresztül véralvadásgátlót szednek, nem alkalmazhatnak olyan vény nélkül kapható készítményeket, melyeknek véralvadást gátló hatása is van (pl. acetilszalicilsav, ibuprofen, stb.). A paracetamol tartalmú láz-, és fájdalomcsillapítók azonban véralvadásgátlók rendszeres szedése mellett is alkalmazhatóak, esetenként. Véralvadásgátló melletti használatáról orvosát, gyógyszerészét mindenképpen tájékoztassa.

Népszerű fájdalomcsillapító hatóanyag lévén, sokféle kiszerelésben elérhető, szirup, tabletta, kúp formájában is. Gyermekek részére létezik paracetamol tartalmú szirup, melyet már három hónapos kortól lehet adni láz-, és fájdalomcsillapítás céljából. Jellemzően a gyermekek részére készített termék alkalmazási köre a fertőző gyermekbetegségek okozta láz csillapítása, de hatékony megoldás fogzási fájdalom, fogfájás, torokfájás enyhítésére is.

Terhesség és szoptatás alatt kérje ki orvosa tanácsát a paracetamol tartalmú termék alkalmazásáról, mert ezen terminusokban használata egyedi, orvosi elbírálás után lehetséges. A paracetamolos gyógyszerekre is igaz, hogy ha egy mód van rá, ne terheljük vele a fejlődő magzatot, és azt is tudni érdemes, hogy átjut az anyatejbe, így szoptatás idején sem szabad egyből fájdalomcsillapító után kapnunk.

Paracetamol tartalmú készítmények

Mennyit szabad szedni belőle?

Paracetamolból felnőttek esetén 4 óránként egy db 500 mg-os tablettát szabad bevenni. 24 óra  leforgása alatt maximum 4 gramm (4000 mg) a bevihető mennyiség, ami 8 darab 500 mg-os tablettának felel meg. Aki ezt az adagot túllépi, és olyan májproblémája van, amiről nem tud, az mérgezést is szenvedhet, ami akár halált is okozhat. Ha betartjuk a 4 óránkénti adagolást, akkor a máj biztonsággal fel tudja dolgozni a hatóanyagot.

Gyerekeknél jóval kisebb az adag: testtömeg kg-onként 10-15 mg adható. Pl.a gyermekünk 10 kg, akkor 100 mg-nyi gyógyszert kaphat. 2 hónaposnál fiatalabb babának azonban tilos a paracetamol hatóanyagú gyógyszer adása!

Lázat csillapítani általánosan akkor érdemes, ha meghaladja a 38°C-ot. Alatta még a szervezet természetes védekező mechanizmusáról van szó, amivel a kórokozókat akarja elpusztítani. Ilyenkor inkább hideg vizes ruhával borogassunk, vagy hűtőfürdőt alkalmazzunk.

A paracetamol mellékhatásai 

Mivel a paracetamol gyakran használatos és vény nélkül elérhető fájdalom,- és lázcsillapító, előfordulhat, hogy valaki több terméket fogyaszt egyszerre, és nincs tisztában azzal, hogy az alkalmazott készítmények mindegyike tartalmazza a hatóanyagot. A túladagolásos esetek többsége ebből a tudatlanságból fakad, hiszen több, mint száz megvásárolható termék tartalmaz paracetamolt.

Tünetei 

A túladagolás szinte tünetmentes, esetleg hányinger, hányás jelentkezik. Ezért is veszélyes.

 

Terápiás dózisban a paracetamol egy biztonságos hatóanyag, ugyanakkor nem veszélytelen. A terápiás dózis és a mérgezéshez vezető adagok közti különbség kicsi, így fokozottan kell ügyelni a dózis betartására. Túladagolás esetén a paracetamol májkárosító hatása révén májelégtelenséghez is vezethet. Aki májműködési zavarban, májkárosodásban szenved, a hatóanyagot ne alkalmazza.

Szintén ellenjavallt alkalmazása krónikus alkoholfogyasztás esetén. Paracetamol szedése mellett alkohol fogyasztása tilos.

Ha valaki allergiás/túlérzékeny a hatóanyagra, és ez korábban kiderült, szintén ne szedjen ilyen hatóanyagú készítményt.

A paracetamol hatóanyag nem az egyetlen májkárosító, közel 600 olyan gyógyszer ill. vegyület van, ami a méregtelenítő szervünk tönkretételéhez hozzájárulhat, ha nem tartjuk be a megfelelő dózisokat.

Hazánkban is előfordultak már paracetamol túladagolásos öngyilkosságok, és a májtranszplatációk egy része is visszavezethető a veszélyes gyógyszerek túl nagy mennyiségű szedésére.

 

Ne feledjük, a legfontosabb a megelőzés és a kiegyensúlyozott élet, igyekezzünk az életmódunk és táplálkozásunk által egészségesek maradni!

2021. november 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink