A nyári felfázás okai és kezelése

A nyári felfázás okai és kezelése

Mi okozza és mit tehetünk ellene?

Nők betegsége

A nők esetében genetikai adottságok is növelhetik a felfázás esélyét.  Egyrészt a húgycső rövidsége miatt a bacilusok könnyebben feljutnak a hólyagba, másrészt a húgycső külső nyílása közel van a végbélnyíláshoz, így a vastagbélben található kórokozók nagyon könnyen átjuthatnak. A hüvely nyílása pedig a húgycső környékén található, így a hüvely flórájának megváltozása miatt megtelepedett baktériumok is komoly veszélyforrást jelenthetnek. A személyes higiéna is szerepet játszik a betegség előfordulásában. Azok a nők, akik például székelés után rossz irányban törlik meg végbélnyílásukat, gyakrabban szenvednek felfázástól, mint azok, akik helyesen teszik. Bár a szervezet spontán tisztulási képességének köszönhetően a húgyutakba bejutó baktériumokat általában kimossa a vizeletáramlás, ha valaki hólyagürítési zavarral, vagy vizelet-visszafolyással küzd, esetleg veseköve van, a pangó vizelet fertőzést okozhat. A hajlamosító tényezőkön túl néha az is elég a felfázáshoz, ha mezítláb mászkálunk a hideg kövön vagy nem cseréljük le időben nedves fürdőruhánkat és az aktív szexuális élet is okozhat hasonló jellegű panaszokat.

Fontos a kivizsgálás

Már az első tüneteknél érdemes nőgyógyászhoz fordulni, aki egy párperces vizeletteszttel eldönti, húgyúti fertőzésről vagy hüvelygyulladásról van-e szó. Amennyiben mindkét betegséget, az alsó húgyúti infekciót és a hüvelygyulladást is diagnosztizálják a páciensnél, akkor már csak azt kell kideríteni, hogy van-e kimutatható összefüggés közöttük. A legegyszerűbb módszer erre a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata vagy kitenyésztése.

Kevesen tudják, de nagyon gyakori kórokozó – mely mindkét betegség kialakulásáért felelős lehet – az ureoplazma. Bár a rákszűréshez hasonlóan a szokásos évi szűréssel kizárható lenne, mégis ritkán végzik ezt a vizsgálatot, pedig ez a lappangó kórokozó a hüvelygyulladás és a húgyúti infekció mellett meddőséget, vakbél- és májgyulladást is okozhat.

 

2020. augusztus 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink