A melanóma tünetei és kezelése

2018. május 31.

Kapcsolódó tünetek:

daganat

Melanóma a melanocyták (pigmentsejtek) rosszindulatú burjánzása. A legtöbb pigmentsejt a bőrön helyezkedik el, így a betegség itt a legjellemzőbb. Ritkán előfordulhat a szemben, az emésztőrendszerben és a nyirokcsomókban is.

A melanoma tünetei és kezelése

A melanoma tünetei és kezelése

A melanóma az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Kialakulásának esélye a korral nő, de minden korosztályt érint. Bármilyen bőrfelületen előfordulhat. A férfiaknál  leggyakrabban a törzsön (a vállak és a csípő között) vagy a fej és a nyak környékén jelenik meg, míg a nőknél a lábak alsó részén alakul ki sokszor. A fehér tónusú bőrön gyakoribb. A sötét bőrtónusú embereknél körmökön, lábujjakon, tenyéren vagy talpon figyelhető meg leggyakrabban.

Melyek a melanóma jelei?

Gyakori, hogy a melanóma első jele egy meglévő anyajegy méretének, alakjának, színének változása. A legtöbb melanómának fekete vagy kékes-fekete a színe. A következő változásoknak kell különös figyelmet szentelnünk:

  • aszimmetria – ha az anyajegy egyik fele nem egyezik meg a másikkal, vagy aránytalanul változik annak mérete.
  • határ – az anyajegyek és foltok határvonala elmosódó, és a pigment elterjed a környező bőrterületen (esetleg „lábacskákat” növeszt).
  • szín – egyenetlen színek, fekete, barna, sárgás árnyalatok jelennek meg az addig egyszínű foltokon. A fehér, szürke, vörös vagy rózsaszín, esetleg kék elváltozás is intő jel lehet.
  • átmérő – a méret megváltozik, általában növekedés tapasztalható.

Hogyan kezelik a melanómát?

A melanóma kezelése a beteg bőrfelület nagyságától, a folyamat előrehaladásától, a beteg korától és általános egészségi állapotától, valamint egyéb tényezőktől függ. A melanóma kezelésében résztvevő orvosok bőrgyógyászok, sebészek, onkológusok és plasztikai sebészek .

Korai időszakban a sebészeti eltávolítás a legkézenfekvőbb, mely sok esetben teljes gyógyuláshoz vezet. Amennyiben nem terjedt át a tumor más szervekre vagy a nyirokcsomókra, akkor 90% feletti a gyógyulás esélye. Áttétek esetében sokkal komolyabb a helyzet, mivel a műtét után egyéb kezelések is szükségessé válnak.

Kísérleti szakaszban vannak új eljárások, melyek áttörést hozhatnak a melanóma gyógyításában. Emellett saját tumorsejtekből vett vakcinák és immunterápiás, valamint újfajta sugárterápiás kezelések is tesztelés alatt állnak.

Az agytumor 8 csendes jele

Az agytumor 8 csendes jele

Az agytumor tüneteit nem egyszerű felismerni, hiszen a fejfájás vagy a kimerültség is utalhat rá. Ez persze nem azt jelenti, hogy azonnal rohanjunk orvoshoz, ha ezeket tapasztaljuk. Az alábbi panaszok esetén viszont ajánlott a kivizsgálás.

Ezek is lehetnek a mellrák jelei

Ezek is lehetnek a mellrák jelei

A mellrák Magyarországon a nők közötti leggyakoribb rákos megbetegedés. Korai felfedezésének elengedhetetlen eszköze a rendszeres önvizsgálat, amivel kitapinthatjuk azt a bizonyos csomót a mellben. Azonban létezik pár kevésbé ismert tünete is.

tüdőrák jelei

A tüdőrák korai jelei

Korai stádiumban nem észrevehetőek a tüdőrák jelei, és a betegség előrehaladtával sem sikerül sokaknak helyes diagnózisban részesülni. Tudjon meg többet a tünetekről és arról, hogyan figyelje önmagát!

Ételek, melyek segíthetnek a daganatos betegségek megelőzésében

A helyes táplálkozás egészségünk alapja, így természetesen a rákos megbetegedések megelőzésében is központi szerepet játszik. Sajnos mégsem figyelünk rá oda eléggé, pedig sok olyan étel van, melyek segíthetik testünk védekezőképességét. És nem is olyan nehéz akár minden nap fogyasztani őket!

5 étel, ami segít megelőzni a rákot!

Ezzel az étrenddel megelőzheti a rosszindulatú daganatokat.

Összes cikk Daganatos betegségek témában