Humusz
A humusz egy ízletes és könnyen elkészíthető étel, mely kiváló mártogatósként, zellerszár, sárgarépa-hasábok mellé. A csicseriborsó, amelyfő összetevője, tökéletes rostforrás a szervezetünknek. Három evőkanálnyi belőle kb. 2,7 gramm rostot tartalmaz. Az elkészítésénél arra figyeljünk oda, hogy teljes kiőrlésű liszttel sűrítsük be.Málna
A málna kiváló antioxidáns forrás, kiemelkedő a C-vitamin tartalma, emellett egy csészényi 8 gramm rostot tartalmaz. Fagyasztott változata megőrzi értékes tulajdonságait, ezért télen is érdemes rendszeresen fogyasztani.Útifűmaghéj
Az útifűmaghéjnak egyedülállóan magas a rosttartalma, energiatartalma viszont alacsony. Ha mellé sok folyadékot fogyasztunk, azt az útifűmaghéj felszívja, megduzzad és telítettségérzetet kelt a gyomorban. Ezen kívül az emésztésre is pozitív hatást gyakorol. Felhasználható joghurtba keverve, ételek sűrítésére.Articsóka
Rendkívül alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, viszont kiemelkedően magas a rosttartalma: egy közepes méretű főtt articsóka 10,3 gramm rostot tartalmaz. Köretként, sütve és főzve is finom, az olaszok egyik kedvenc étele.Chia mag
A chia mag értékes ásványi anyagokat, vitaminokat, valamint omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Elegendő egy-két teáskanálnyit felhasználni belőle, hogy kialakuljon a jóllakottság érzése, anélkül, hogy nagy mennyiségű, kalóriadús ételt fogyasztanánk. Rá lehet szórni salátára, lehet belőle pudingot készíteni, de alkalmas főzelékek besűrítésére is.Zabpehely
A zabpehely lassú felszívódású szénhidrát, egyben gazdag vitamin és ásványianyag-forrás is. Tejben megfőzve, almával és fahéjjal fűszerezve kiváló reggeliként szolgálhat. Nyersen is fogyaszthatjuk, pár perc áztatás után, akár gyümölccsel, joghurtba keverve. Őrleménye liszt pótlására alkalmas, sütemények alapanyagaként, de panírként is fogyasztható.
2016. december 23.