A lábszárfekély veszélyei

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

Seb, heg

Lábszárfekélynek nevezzük azokat a lábon vagy lábszáron található sebeket, melyek 6 hét alatt sem gyógyulnak meg a sebkezelés ellenére.

Elhanyagolt esetben méretük fokozatosan növekszik, alapjuk mélyül, a környezetük pedig pirossá és duzzadttá válik.
A fekélyek kialakulásának számos oka lehet, azonban az esetek 80-85 százalékában a láb vénáinak károsodása és ezen keresztül a megnövekedett vénás nyomás tehető felelőssé a nem gyógyuló sebek létrejöttéért. A tartós ágyban fekvés, a visszeresség és az elhízás hajlamosít a fekélybetegség kialakulására. 15 százalékban az artériák szűkülete, elzáródása okozza a bajt, míg a maradék 5 százalékért az idegkárosodással járó betegségek okolhatók.

Különösen veszélyeztetettek az alkoholisták, a cukorbetegek / diabéteszesek és a B-vitamin hiánytól szenvedők, mivel ők a perifériás idegek károsodása miatt nem érzik a fájdalmat, így a sebeket sem veszik észre a lábukon, vagy nem tulajdonítanak nekik nagy jelentőséget, egészen addig, míg ki nem alakulnak a nehezen gyógyuló fekélyek.

Pflegerin bandagiert den Fuss einer Patientin

A fekélyek kezelésének legfontosabb lépése a megelőzés. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos az életmódváltás. Rendszeres mozgással, a testsúly kontrollálásával, egészséges táplálkozással megelőzhetőek az érbetegségek, és így a fekélyek kialakulásának valószínűsége is csökkenthető. Cukorbetegek esetén a nem kívánatos szövődmények elkerülhetők a vércukorszint rendszeres otthoni ellenőrzésével. A dohányzásról való leszokás, az alkoholfogyasztás csökkentése ugyancsak segít kivédeni a fekélyek kialakulását.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A megelőzés része a láb bőrének rendszeres ellenőrzése. Ha a kis sérüléseket időben észrevesszük és ellátjuk, akkor nem alakulnak ki belőlük a fekélyek. Javasolt továbbá a lábak pihentetése különösen sok állás, járás után.

A patikában is kapható érvédő krémekkel és keringésjavító készítményekkel csökkenthetők a visszeresség kellemetlen tünetei, mint például a nehéz láb vagy a fájdalom. Emellett rendszeres használatukkal javítható a lábak vénás keringése is, ami véd a fekélyek kialakulásával szemben.

Ha már megjelentek a fekélyek, akkor fontos ezeket naponta megtisztítani, hidrogén-peroxiddal “kipezsgetni”, fertőtleníteni és átkötözni.

A gyógyulás meggyorsítására javasolt a rugalmas pólya használata. Szerencsére ma már nem kell feltétlenül fáslizni a lábakat, beszerezhetőek rugalmas zoknik és harisnyák is, melyek praktikusabb és esztétikusabb megoldást jelentenek a lábak vénás keringésének javításában.

A lábszárfekélyek kezelése sok türelmet és kitartást igényel, azonban fontos tudni, hogy az elhanyagolásuk életveszélyes következményekkel is járhat. Kezeletlen esetben a fekélyeken keresztül kórokozók juthatnak a szervezetbe, melyek orbáncot vagy csonthártya-gyulladást is okozhatnak, súlyosabb esetben a fertőzés az egész szervezetre is kiterjedhet.