A citromfű tea meglepő hatásai

A citromfű tea meglepő hatásai

Kapcsolódó tünetek:

A citromfű teát már ősidők óta használják az idegek megnyugtatására és emésztési problémák enyhítésére. Ezeken kívül számos más jótékony tulajdonsággal is bír mind a fizikai, mind a mentális jóllétünkre nézve. Cikkünkben utánajártunk ennek a tradicionális gyógynövénynek, továbbá bemutatjuk a citromfűtea elkészítési módját, sorra vesszük a növény számos pozitív hatását, hatóanyagait, de arra is fény derül, hogy kinek nem ajánlott az alkalmazása, illetve a tea fogyasztása.

Mi is az a citromfű?

Az orvosi citromfű latin neve melissa officinalis, de gyakran citronellaként is utalnak rá. Nevét karakteres citromos illatának köszönheti, amiért pedig a benne rejlő illóolaj a felelős. Az árvacsalánfélék családjába tartozik ez a Közel-Keletről származó, ázsiai eredetű, élénkzöld levelű évelő növény. Már az ókorban is előszeretettel használták, méghozzá gyógyászati célokból. Dél-Európában a görögök terjesztették el, és míg Nyugat-Európában csak ültetvényeken található meg, addig hazánkban meg is honosodott.

Gyógynövényként rengeteg jótékony hatása ismert, ami többek között vírusölő tulajdonságának is köszönhető. Alkalmazhatjuk többek között idegesség, fejfájás, álmatlanság, hányinger és gyomorhurut esetén. Fűszerként pedig még különlegesebbé varázsolhatunk vele főzelékeket, szárnyasételeket, salátákat és töltelékeket is.

Így készül a citromfűtea

A citromfűtea készítéséhez elsősorban citromfűre lesz szükségünk, amit beszerezhetünk boltból, de sokkal jobb választás, ha az erkélyen vagy a kertben nevelgetünk ehhez ilyen növényt, aminek egyszerűen felhasználhatjuk a friss leveleit, de meg is száríthatjuk azokat.

Elkészítés

A tea elkészítése rendkívül egyszerű: egy bögréhez szükségünk lesz kb. 2 teáskanál szárított citromfűre vagy 5 felaprított friss levélre. Erre öntsünk 150-250 milliliter forró, de már nem forrásban lévő vizet, fedjük le, és 10-15 percig hagyjuk állni. Ezáltal nem áramolnak el az illóolajok, azokkal együtt a hatóanyagok. Ha letelt az idő, akkor az elkészült teát szűrjük le, és még melegen fogyasszuk el. Ha ízesíteni szeretnénk a főzetet, akkor nyugodtan adjunk hozzá némi mézet.

Nagyon fontos! Az elkészítés során ne használjunk fém eszközöket, tehát fém szűrőt sem.

Egy nap akár 1-3 bögrével is megihatunk a teából, akár hosszú távon is. Amennyiben azonban hét nap múlva sem enyhülnek a panaszaink, amikre isszuk a főzetet, akkor keressük fel a kezelőorvosunkat.

Citromfűtea hatásai

A citromfű tea hatásai

A citromfű számos gyógyító hatású összetevőt tartalmaz. A két fő hatóanyag a citrál és a citronella, ezeken kívül még találhatók benne illóolajok, rozmaringsav, cserző- és ásványi anyagok, flavonoidok, antioxidánsok és vitaminok – kis mennyiségben A- és C-vitamin. Az ásványi anyagokat tekintve említésre méltó a kalcium, kálium, magnézium és a mangán. Ezek nagyban hozzájárulnak a tea vírusölő, gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, puffadásgátló és nyugtató hatásához.

Emésztés, puffadás

A citromfű javítja az emésztést, továbbá enyhítést hoz emésztési panaszok, gyomorrontás, hasi görcsök és gyomorfekély esetén is. Mivel ez a gyógynövény ritkán okoz mellékhatásokat, kólika esetén bizonyos esetekben még a csecsemőknél is használható. Alkalmazása előtt azonban mindig egyeztessünk a gyerekorvossal.

Fejfájás, migrén

A citromfű az idegrendszeri alapon kialakuló fejfájás esetében bizonyul jó választásnak.

Vírusok és baktériumok

Mikrobaölő tulajdonságának köszönhetően szájüregi fertőzések és fogszuvasodás esetén is hatásos, ugyanis semlegesíti a problémát okozó baktériumokat.

Gyulladáscsökkentő

A citromfűben rejlő számos hatóanyagnak köszönhetően csökkenti a szervezetünkben kialakuló gyulladások mértékét, továbbá serkenti a gyulladásgátló anyagok előállítását.

Szabályozza a pajzsmirigy-működést

A pajzsmirigyproblémák gyakran járnak együtt hangulatzavarokkal is, így jó választás lehet a citromfű alkalmazása, hiszen köztudottan hatékonyan fellép az ilyen panaszokkal szemben. Ezen kívül képes szabályozni is a pajzsmirigy működését is.

Menstruációs fájdalmak

A menstruáció gyakran jár együtt görcsökkel, melyek enyhítésére nem kell rögtön a gyógyszeres segítséget keresnünk, ugyanis például a citromfű is képes enyhíteni ezeket a fájdalmakat, amit görcsoldó hatásának köszönhetünk.

Megfázás

 A citromfű influenza vagy megfázás esetén tökéletesen használható izzasztásra. Ehhez azonban forrón kell elfogyasztanunk a citromfű teát.

Idegesség, stressz

A citromfű tea nyugtató hatása egyben azt is jelenti, hogy képes csökkenteni a stresszt és a feszültséget, illetve az ezekkel járó panaszokat. Sőt mi több, még a vérnyomást is mérsékli, és javítja a hangulatunkat. Ezekért a jótékony hatásokért főként a benne rejlő citronella és citrál illóolajok, illetve a cserzőanyagok felelnek, melyek rendkívül nyugtató hatásúak, így oldva a félelmet, a stresszt és a depressziót. Ezeken kívül a citromfű olyan másodlagos növényi anyagokat is tartalmaz, melyek csökkentik az ingerültséget és a nyugtalanságot, így még az elalvást is segíti.

Emlékezési zavarok

A citromfű növeli az acetilkolin nevű neurotranszmitter molekula felszabadítását az agyban. Az acetilkolin központi feladata az olyan létfontosságú testifunkciók irányítása, mint a szívdobogás, a légzés és az emlékezés. Demens betegeknél például nagyon kevés ilyen neurotranszmitter található az agyban. Ebből kifolyólag a citromfű nem csak javítja az emlékezőképességet, de rendszeres fogyasztása mérskéli az Alzheimer-kór korai stádiumában fellépő tüneteket is.

Csökkenti a rák kialakulásának esélyét

A citromfűben megtalálható citrálról fontos tudni, hogy segít megelőzni a daganatok kialakulását. Ez annak köszönhető, hogy bizonyos alkotórészei nem csupán erősítik az immunrendszerünket, de semlegesítik a rákos sejteket.

Egyéb hatások

Az előbb felsoroltakon túl a citromfűnek számos más jótékony hatása is van, melyeket szintén érdemes megemlíteni. Így például segítheti a fogyást, például úgy, ha kalóriadús ételeket helyettesítünk a tea fogyasztásával. Amennyiben ez túl radikális módszer, akkor próbáljuk ki azt, hogy étkezés előtt megiszunk egy bögre citromfű teát. Mivel ez eltelíti a gyomrot, kevesebbet fogunk enni. Ezen kívül segíti a méregtelenítést, amit vízhajtó hatásának köszönhetünk; normalizálja az inzulinszintet, így hozzájárul a diabétesz kezeléséhez; antioxidáns tartalma erősíti az immunrendszert, továbbá epilepszia esetén is hatékony, ugyanis stabilizálja az idegrendszert.

A citromfűtea hatásai

Figyeljünk az ellenjavallatokra!

Annak ellenére, hogy számos jótékony hatása van, nem minden esetben és mennyiségben ajánlott a citromfűtea-fogyasztás. Ezeket soroljuk fel az alábbiakban:

  • Amennyiben allergiások vagyunk az árvacsalánfélékre, akkor mellőzzük a citromfűtea fogyasztását, ugyanis kiütések és hólyagok jelenthetnek meg tőle a bőrünkön.
  • Elővigyázatosságból egy nap 3-5 bögrénél több citromfűteát ne igyunk, továbbá huzamosabb ideig se alkalmazzuk. Ennek oka, hogy a növény pirrolizidin alkaloidokat tartalmazhat, melyek negatív hatással lehetnek a májra, és részben rákkeltők is.
  • Ha problémánk van a pajzsmirigyünkkel, akkor a tea fogyasztása előtt egyeztessünk a kezelőorvosunkkal, ugyanis a citromfű káros hatással lehet erre a szervünkre.
  • Gyerekeknek, várandós nőknek, illetve a szoptató anyukáknak sem ajánlott a citromfűtea fogyasztása.
  • Ha alacsony a vérnyomásunk, szintén kerüljük a citromfűteát, hiszen a citromfűnek vérnyomáscsökkentő hatása is van.
  • Egyes gyógyszerek szedése során szintén mellőzzük a citromfüvet. Ide soroljuk a pajzsmirigy gyógyszereket, a nyugtatókat, a glaukóma elleni készítményeket és a barbiturátokat.
  • Ha műtéti beavatkozás előtt állunk, akkor szintén egyeztessünk az orvosunkkal arról, hogy ajánlott-e citromfűteát fogyasztanunk.

Mellékhatások

Mint minden más gyógynövénynek, a citromfűnek is lehetnek mellékhatásai. A leggyakoribbak közé soroljuk a fejfájást, a szájszárazságot, a gyomorfájdalmat, a hányingert, a hányást, a szédülést, a bőrirritációkat, a megnövekedett étvágyat és a gyakoribb vizelési ingert.

Összegzés

A citromfűnek és az abból készült teának megannyi jótékony hatása van, így számos érv szól a fogyasztása mellett. Legyen szó fogyókúráról, fogszuvasodásról, stresszről, menstruációs görcsökről, különféle fertőzésekről, fejfájásról vagy valamilyen gyulladásról, a citromfűben található hatóanyagok képesek enyhíteni ezeken a panaszokon és problémákon. Ehhez pedig mindössze teát kell belőle készítenünk, ami rendszeresen érdemes fogyasztani, hiszen csak így hozhat érdemi javulást. Vannak azonban olyan betegségek, melyek esetében a citromfű alkalmazása előtt ajánlott kikérnünk a kezelőorvosunk tanácsát. Ilyen lehet az alacsony vérnyomás vagy az allergia. Ha azonban semmi sem szól ellene, akkor egy a citromfű tea nagyban megkönnyítheti az életünket.

2022. augusztus 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek