8 ok, amiért nem tudjuk abbahagyni a tüsszögést

8 ok, amiért nem tudjuk abbahagyni a tüsszögést

Kapcsolódó tünetek:

Legtöbbször azért tüsszentünk, mert valamilyen részecske vagy egyéb anyag bejut az orrüregünkbe, és eléri a nyálkahártyánkat. Ennek az ingernek a hatására hirtelen hisztamin termelődik, ami elkezdi irritálni az orrban található idegsejteket. Ennek az eredménye pedig a tüsszentés, ami nem más, mint erőteljes levegőkipréselés az orrüregen keresztül. Szervezetünk célja ezzel, hogy a testidegen anyagot kilökje magából, és megszüntesse az irritációt. Ha ezután is folytatódik a tüsszögés, akkor jó eséllyel az orrüreget irritáló anyagok még mindig ott vannak, vagy folyamatosan újra megjelennek. A hirtelen, folyamatossá váló tüsszögésnek azonban több oka is lehet.
  • Allergia
Allergia esetén az orrunk receptorait a levegőben lévő allergiát kiváltó részecskék, mint például a pollenek, folyamatosan irritálják. Ebben az esetben a tüsszentés csak pillanatnyi megnyugvást okoz, hiszen a folyamat azonnal újraindul.
  • Fertőzés
Megfázás és egyéb megbetegedés esetén az orrunkban is megjelennek olyan részecskék, melyek irritációt okoznak, vagy akár felül is fertőződnek. A tüsszentéssel szervezetünk igyekszik megszabadulni minden irritációt okozó anyagtól.
  • Új gyógyszer
Ritka mellékhatása bizonyos gyógyszereknek, hogy köhögést vagy tüsszögést okoznak. Ennek oka, hogy bizonyos komponensek idegi reakciót válthatnak ki. Abban az esetben, ha új gyógyszer szedése után tüsszögni kezdünk, mindenképpen jelezzük orvosunknak.
  • Parfüm
Minden ember máshogy reagál bizonyos parfümökre. Elképzelhető, hogy a másoknak kifejezetten élvezetes illatok tüsszögést idéznek elő nálunk. Az új szagok és anyagok hirtelen gyulladást idézhetnek elő az orrunkban, erre érkezik megfelelő válaszként a tüsszögés.
  • Orrpolip
Orrpolip esetén az orrüreget folyamatos nyomás, illetve irritáció éri, amire tüsszögéssel reagálhatunk. Duzzanat, nehéz légzés esetén érdemes orvoshoz fordulni.
  • Szmog
A levegőben lévő por és más, apróbb részecskék erős tüsszögést idézhetnek elő, hiszen az orrunk nyálkahártyája ilyenkor extrém irritációnak van kitéve. Magas szmog esetén érdemes eltakarnunk légzőnyílásainkat, ezzel is csökkentve a panaszokat.
  • Szellőztetés hiánya
Sokan tüsszögnek a lakásban, ennek pedig gyakran oka a szellőztetés hiánya. Ilyenkor a levegőben lévő részecskék megrekednek a szobákban, ezzel is folyamatosan ingerelve a nyálkahártyát.
  • A nap
Érdekes tény, de vizsgálatok szerint a lakosság 57%-a képes pusztán attól tüsszenteni, hogy a napba néz. A meleg fény, ami a napból árad, képes idegi reakciót előidézni az erre hajlamosaknál, ami tüsszögéshez vezethet.
2019. november 10.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek