5 tanács a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére

5 tanács a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére

"Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, pedig egy kis odafigyeléssel sok esetben megelőzhető lenne a baj.  Összeszedtük az 5 legfontosabb teendőt."

1. Helytelen táplálkozás helyett kiegyensúlyozott étrend

A zöldségben, gyümölcsben gazdag táplálkozás, teljes kiőrlésű pékárukkal és mérsékelt zsírbevitellel segíti jó kondíciónk megtartását. A transz-zsírokat tartalmazó ételek gyakori fogyasztása nem tesz jót a szív- és érrendszernek, mint ahogy az sem, ha a bevitt kalória több mint 60 százalékban – többnyire finomított – szénhidrát.

2. Tévénézés helyett mozgás       

Ha naponta 30 percet mozgunk, legyen az akár séta, akár biciklizés vagy úszás, máris sokat tettünk egészségünk megőrzéséért. A közepes intenzitású mozgás hatására javul a vérkeringés, a test oxigénellátása, a nyirokrendszer működése és edződnek az erek, nem is beszélve arról, hogy a mozgás és kiegyensúlyozott táplálkozás együtt a jó alakról is gondoskodnak.

3. A dohányzás mellőzése

A dohányfüst számos, egészségre káros anyagot tartalmaz, ezért egy sor komoly betegség rizikótényezője: koszorúér betegséget, stroke-ot okozhat, fokozza a bőr-, tüdő- és gégerák kialakulásának kockázatát. A dohányosok körében gyakoribbak a vérkeringési problémák, érszűkület és érelzáródás is.

4. A vérnyomás karbantartása

Normális vérnyomásnak a 140/90 Hgmm alatti érték tekinthető. Ha ennél magasabb vagy állandóan ekörüli a vérnyomás, azt mindenképpen kezelni kell. Természetesen az okot is ki kell deríteni , és amennyiben lehetséges, meg is kell szüntetni. Könnyű a dolgunk, ha néhány kilót kell leadni, vagy a tévénézés helyett a mozgást kell választanunk, de ekkor  is ajánlatos a teljes kivizsgálás, mert a magasvérnyomás utalhat  többek között pajzsmirigy működési zavarokra vagy  akár a veseműködés rendellenességére is .

5. Koleszterin szint rendszeres ellenőrzése

Ha valakinek tartósan magas a vérkoleszterin-szintje, akkor ez kiinduló tényezője lehet az érelmeszesedés folyamatának, ezáltal komoly szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Ideális esetben az összkoleszterin nem több mint 5,2 mmol/l, megemelkedését genetikai hajlam, anyagcsere betegség vagy a helytelen életmód okozhatja. Évente érdemes ellenőrizni, még akkor is, ha tünetmentesek vagyunk!

Az orvos tanácsa:

A szív- és érrendszeri megbetegedések esetén is kiemelt szerepe van a prevenciónak, az  egészséges életmód mellett rendkívül fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel!

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk