10 fontos szabály, ha egzotikus helyre utazik – 1. rész

10 fontos szabály, ha egzotikus helyre utazik – 1. rész
Az egzotikus utazási célpontok többsége a fejlődő világ országaiban található, amelyek ugyan páratlan természeti szépségűek, ugyanakkor az európai normáktól erősen eltérő higiénés viszonyokkal rendelkeznek. A legtöbb fejlődő országban hiányzik a csatornahálózat, az ivóvízhálózatot nem fertőtlenítik megfelelően és a helyi lakosok olyan kórokozókat, betegségeket hordozhatnak, amelyek Európában ismeretlenek. Külön veszélyt jelentenek a trópusi rovarok, amelyek számos fertőzést adhatnak át csípéseikkel valamint a szabad vizekben található élősködők. Mit tehetünk ezek kivédésére?

1. Védőoltás beadatása

Ha kiválasztottuk az úticélt, érdeklődjünk a hozzánk legközelebb eső oltóközpontban, milyenek az adott ország egészségügyi viszonyai, milyen óvintézkedések megtételére van szükség utazás előtt. Ha javasolt valamilyen védőoltás, érdemes indulás előtt minimum hat héttel orvoshoz fordulni, mert vannak olyan oltások, amelyeknek ennyi idő kell, hogy a megfelelő védettséget biztosítsák illetve az is előfordulhat, hogy több vakcina egymás utáni beadásával immunizálható a szervezet. A malária sújtotta területekre utazóknak a szükséges védelem megszerzéséhez gyógyszert kell szedniük, mert a malária ellen nem létezik védőoltás.

2. Vírusok a repülőn

Mivel a repülőgépen nagyjából ugyanazt a levegőt keringtetik az utazás során – minimális külső szellőzés persze van – és a kabin páratartalma nagyon alacsony, a száraz, sérülékeny nyálkahártyán sokkal könnyebben megtapadhatnak a vírusok és baktériumok. Érdemes ezért pár dologra odafigyelni. Gyakran mossunk kezet, hiszen elsősorban azzal szedünk össze olyan betegségeket, amelyet egy egyszerű szemdörzsöléssel vagy az arcunk megérintésével máris továbbviszünk magunkkal. Jó szolgálatot tesznek ilyenkor a kézfertőtlenítő gélek, kendők. Szerezzünk be a patikában sós, tengervizes orrsprayt, mentolos orrkenőcsöt, melyek segítenek nedvesen tartani az orrnyálkahártyát és megnehezítik a baktériumok megtapadását. Illetve hordjunk maszkot, különösen, ha sok a köhögős, prüszkölős utastársunk.

3. Csapvizet sose igyunk!

Bárhová is utazunk, erősen ajánlott a csapvíz fogyasztásának mellőzése és ügyeljünk arra is, hogy az édesvízi medencékből ne kerüljön víz a szánkba! Az egzotikus térségek komoly egészségügyi veszélyeket rejthetnek az odalátogatók számára, melyek közül a leggyakoribbak az étellel, vízzel terjedő kórokozók által terjesztett betegségek. Ilyen például a hepatitis A vírus, amely fertőzött ételekkel, vízzel, mosatlan gyümölcsökkel és zöldségekkel terjed. Kint létünk alatt igyunk ásványvizet (figyeljünk arra, hogy a palack bontatlan legyen) és még indulás előtt szerezzünk be patikában gyümölcsök mosásához és fertőtlenítéséhez alkalmas tablettát, valamint probiotikum szedésével támogassuk immunrendszerünket!

4. Védekezzünk a rovarok ellen!

Mivel a malária ellen nem létezik védőoltás, gyógyszerszedéssel védekezhetünk a betegség ellen. Többféle létezik, az oltóközpontokban szakemberek segítenek kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. Gyakran kenjük be magunkat szúnyogriasztó krémekkel, éjszaka használjunk szúnyogriasztó készüléket és ha van rá lehetőségünk, hálóval fedett fekhelyen aludjunk!

5. Legyen nálunk megfelelő útipatika!

Utazás előtt állítsunk össze a szokásos gyógyszerekből egy alapcsomagot, melybe kerüljön mindenképpen fájdalom- és lázcsillapító, illetve a kisebb felületi sérülések kezelésére alkalmas szerek (fertőtlenítő, ragasztó, sebtapasz). Ha repülővel utazunk, a rendszeresen szedett gyógyszereinket mindig a kézitáskába tegyük. Érdemes előre tájékozódni a szálláshely környéki egészségügyi szolgáltató helyről, kórházról, hogy baj esetén tudjuk, hova fordulhatunk. Gyermekekkel történő, különösen hosszabb utaknál érdemes indulás előtt a gyermekorvos tanácsát is kikérni a lehetséges problémákról, mint például a lázcsillapítás, vagy a hasmenés esetén adható gyógyszerek, és ezek szükséges napi dózisai.

A BENU Online Gyógyszertárban kapható, utazás során hasznos termékeket itt találja >>


2017. január 19.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink