Veszélyes-e a műköröm?

Veszélyes-e a műköröm?

Nem csak a bőr, de a köröm ápolása is fontos, ez is hozzátartozik az esztétikus külsőhöz.

Sokan vannak, akiknek gyenge, rossz minőségű a körme, töredezik, elszíneződött (pl. dohányzástól), vagy egyszerűen csak nincs türelmük, vagy kézügyességük manikűrözni, lakkozgatni. Egyre több nő visel műkörmöt ezen okokból kifolyólag. Egy jól és szakszerűen elkészített műköröm szép és esztétikus, azonban vannak veszélyei is. Mire kell odafigyelni?

A műköröm önmagában nem veszélyes, abban az esetben, ha odafigyelünk a higiéniára és a megfelelő karbantartásra.

A műköröm felrakásának több módja is van. Ilyen a ragasztott TIP, és az épített körmök közül a zselés alapú és a porcelán. Bármelyik eljárási technikát is választjuk, a gombásodás veszélye minden esetben fennáll, de a TIP és porcelán körmök viselői, akik vizes környezetben dolgoznak, nagyobb veszélynek vannak kitéve, így ezt az eljárást a szakemberek nem ajánlják nekik.

Ha nem kellő szakértelemmel helyezik fel a műkörmöt, elválhat a köröm felületétől. Ez lehet apró, szabad szemmel alig észrevehető hiba. Ide bekerülhet folyadék, amely bepállik és gombásodást okoz. Sokszor a lakk eltakarja a problémát, és már csak akkor vesszük észre, ha baj van.

Előfordulhat, hogy a műköröm felrakását megelőző előkészítési folyamat (amely minden esetben elengedhetetlen fázis) során "túlreszeli" a műkörmös a körmünket. Ez nem csak fájdalmas, de veszélyes is. A túl vékonyra reszelt (saját) köröm kellemetlen (akár át is lyukadhat), és egy végtelennek tűnő körforgást indukálva, lehetetlennek tűnik megszabadulni a műkörömtől.

Gyakori probléma, a műköröm hosszúsága és vastagsága. Ha túl hosszú, vagy túl vastag, könnyebben letörik, és akár a saját körmünk is beszakadhat. Ha nem csak hosszú, de hegyes is, balesetveszélyes, megsérthetünk vele másokat, vagy saját magunkat.

A műköröm rögzítéséhez használt ragasztóanyag néhány esetben allergiás reakciókat válthat ki. Ennek tünete a köröm körüli vörösség, fájdalmas duzzanat. Amennyiben hasonló tünetek jelentkeznek, forduljunk szakorvoshoz! A fertőzés elkerülése végett és a szakszerű műköröm elkészítéséhez mindig higiénikus, bejegyzett manikűröst válasszunk.

2015. december 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink