Vakbélműtét utáni étrend – mit lehet enni?

2018. április 17.

Egy problémamentes vakbélműtétet követően 7-14 napig tartó diéta ajánlott, míg perforáló vakbél és szövődmények esetén az 5 hetet is meghaladhatja a speciális étrend. A cél a durvarost-, zsír- és fűszermentes táplálkozás.

Vakbélműtét utáni étrend - mit lehet enni?

Vakbélműtét utáni étrend - mit lehet enni?

Édességet ide!

A jó hír, hogy a műtétet követő infúziókúra után a legyengült szervezet kiéhezett a szénhidrátra, amit az appendicitis műtét után nyugodtan fogyaszthatunk is. A cukor, a fagylalt, a pudingok és egy tejszínhabos gesztenyepüré már az első naptól jöhet.

A fehér kenyér ideje

Gabonákból a fehér, könnyen emészthető liszteket keressük. Ajánlott a fehér kenyér, a sima lisztből készült tészták, köretként pedig a burgonya és a fehér rizs. Alacsonyabb szénhidrát tartalmú köretként választható párolt zöldség vagy friss saláta is – utóbbi természetesen olyan zöldségekből elkészítve, melyek nem tartalmaznak durva rostokat.

Tejtermékek személyre szabottan

Abban az esetben, ha a tejtermékek puffadást vagy hasmenést, esetleg székrekedést okoznak, nem ajánlott beemelni őket a vakbélműtét utáni diétába. Amennyiben nincs ilyen érzékenység, akkor is inkább az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztásával célszerű kezdeni az étkezést, és fokozatosan kell visszatérni a zsírosabbakhoz.

Tojást vakbélműtét után?

A tojást az első időben jobb kerülni. Az első hét után lágytojás formájában ehető, de a sárgájának fogyasztása csak mértékkel ajánlott.

Könnyű húsok

A könnyen emészthető feldolgozott baromfi termékek a legalkalmasabbak kezdésként. Így virsli, párizsi, zsírszegény sonka vagy puhára főzött csirkemell legyen az első húsféle, amit fogyasztunk egy ilyen beavatkozást követően. Később minden fajta hús visszatérhet az étrendbe, de a fűszeres és zsíros fogásoktól a teljes diéta alatt tartózkodjunk!

Mi tilos?

Az alkohol, a zsíros, csípős, fűszeres ételek és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása szigorúan tilos! A puffasztó zöldségek, mint a karfiol és a hüvelyesek, fokozottan kellemetlen tüneteket okozhatnak. Kerüljük a hasmenést és a székrekedést okozó ételeket! A szilva, a sárgabarack, a sóska, az uborka, a paradicsom és paprika nem ajánlott. A zöldségeket és gyümölcsöket meghámozva ajánlott fogyasztani, mert a megemésztetlen héjak felsérthetik a varratot. Fontos kerülni a citrusfélék (pl. narancs , mandarin ) durva rostjait is, a lábadozási időszakban jobb csak kifacsart lé formájában fogyasztani ezeket. Továbbá kerüljük a füstölt termékeket, a májat és a szalonnaféléket! Kávé és csokoládé fogyasztása sem ajánlott a diéta alatt.