Torokgyulladás

2016. január 15.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés, torokfájás

Ismerős: szúr, kapar, éget, nehezünkre esik a nyelés, a beszéd és rekedtes a hangunk.

Torokgyulladás

Ezek a torokfájás gyakori tünetei. A panasz kiváltó oka sokféle lehet, éppen ezért a kezelésével kapcsolatban gyakran bizonytalanok vagyunk, és joggal. Hiszen nem mindegy például, hogy vírusos, vagy bakteriális a fertőzés. A vírusos és a bakteriális torokgyulladás elkülönítése fontos, mert ez határozza meg a kezelés módját. Míg az egyiknél hatásos a házi praktika, a másiknál antibiotikumos kezelés is szükséges lehet.

Miért fáj a torkunk?

A torokfájást rendszerint a garatív és a hátsó garatfal gytorokgyulladas301ulladásos betegsége váltja ki. A leggyakoribb kiváltó ok bakterium, vagy vírusfertőzés, allergia, esetleg környezeti hatások. T
élvíz idején gyakori a megfázás, meghűlés, amely nem más, mint a felső légutak vírusos fertőzése.

Amennyiben a torokfájás nem múlik el pár nap alatt, hanem erősödik vagy egyéb kísérő tünetek is jelentkeznek (láz, rossz közérzet, étvágytalanság, fejfájás, végtagfájdalom, sárga vagy zöldes köpetürítés, stb.), akkor komolyabb állapotról is lehet szó, feltétlenül forduljunk háziorvosunkhoz.

A torokgyulladást leggyakrabban vírusfertőzés okozza

A torokgyulladások (garatgyulladás) több mint 85%-át vírusok okozzák. A betegség általában egy hét alatt lezajlik. A vírusos torokgyulladás kísérő tünetei lehetnek: duzzanat a torokban, nyelési nehézség, orrfolyás, köhögés, rekedtség, társuló végtagfájdalom. Ezek enyhítésére általában elegendő a célzott tüneti kezelés, pl. a patikában vény nélkül kapható flurbiprofén tartalmú készítmények, amelyek csillapítják a gyulladást és enyhítik a fájdalmat. A jól bevált házi praktikák is alkalmazhatóak: citromos-mézes tea, gargarizálás sós vízzel, fokozott C-vitamin bevitel. Vírusos torokgyulladás esetén nem indokolt az antibiotikumos kezelés, sőt, mivel a normális baktériumflórát kiírtja, akár károsodást, másodlagos bakteriális kórokozók megtelepedését is elősegíti!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Bakteriális torokgyulladás

Egy torokgyulladás esetén nehéz megkülönböztetni, hogy vírus vagy baktérium okozta fertőzéssel állunk szemben. A vírusos gyulladás tünetei mellett színes (sárga, zöld) köpetürítés, orrváladék is jelentkezhet. A kórokozó elkülönítéséhez a legbiztosabb módszer a kenetvétel. Az orvos a hátulsó garatfalról mintát vesz, amelyet mikrobiológiai laborba küld tenyésztésre. A kenetvétel különösen abban az esetben indokolt, ha például egy gyermek antibiotikum-kúra után sem gyógyul, és ismételten belázasodik. A kezelés megválasztásához nagyon fontos tudni, hogy pontosan milyen kórokozó áll a háttérben. Az eredmény függvényében dönt az orvos arról, hogy milyen antibiotikumot kell a betegnek szednie. Az előírás pontos betartása a gyógyulás feltétele!

A legbiztosabb házi praktikák, ha elmegy a hangunk

A legbiztosabb házi praktikák, ha elmegy a hangunk

A legtöbb esetben a hangszálak gyulladása okozza ezt a kellemetlen problémát, amire az orvosok általában a beszéd mellőzését és valamilyen gyógyszeres kezelést ajánlanak. De vannak házi praktikák is, melyek hatására előbb is visszajöhet a hangunk.

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Az influenza elleni oltás

Az influenza elleni oltás

Az akár életveszélyes szövődményekkel is együttjáró influenza ellen sokak számára a megoldás az ingyenesen elérhető influenza elleni oltás lehet.