Torokgyulladás

2016. január 15.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés, torokfájás

Ismerős: szúr, kapar, éget, nehezünkre esik a nyelés, a beszéd és rekedtes a hangunk.

Torokgyulladás

Torokgyulladás

Ezek a torokfájás gyakori tünetei. A panasz kiváltó oka sokféle lehet, éppen ezért a kezelésével kapcsolatban gyakran bizonytalanok vagyunk, és joggal. Hiszen nem mindegy például, hogy vírusos, vagy bakteriális eredetű a fertőzés, vagy, hogy kíséri-e magas láz, esetleg más tünetek. A vírusos és a bakteriális torokgyulladás elkülönítése fontos, mert ez határozza meg a kezelés módját. Míg az egyiknél hatásos né

hány házi praktika, addig a másiknál antibiotikumos kezelésre is szükség lehet. Illetve az is előfordulhat, hogy nem a “klasszikus” kórokozók kiváltotta torokfájással állunk szemben.

Miért fáj a torkunk?

A felső légutak első állomásaiként először az orrüregen, majd a garaton, vagyis a torkunkon halad át a levegő. Már az orrüregben felmelegszik és átesik egy szűrésen, de ha a kórokozók egy része mégis átjut, és megtapad, akkor onnantól könnyen kialakulnak a felső légúti betegségek. A torokfájást rendszerint a garatív és a hátsó garatfal gyulladásos betegsége váltja ki. A leggyakoribb kiváltó ok baktérium-, vagy

vírusfertőzés, allergia, esetleg környezeti hatások. Télvíz idején gyakori a megfázás, meghűlés, amely nem más, mint a felső légutak vírusos fertőzése.

De a tüszős mandulagyulladás is kezdődhet ilyen enyhe tünetekkel. A torokgyulladás és a mandulagyulladás nem ugyanaz, de szeretnek kéz a kézben járni, illetve a mandulák szolgálhatnak gócként a szervezetben, ami miatt könnyebben és többször begyullad a garat is. Már az enyhén kínzó fájdalmakat sem szabad félvállról venni, mind a gyulladást, mind a fájdalmat ajánlatos kezelni, nehogy komolyabb szövődmények alakuljanak ki, ahogy a gyulladás tovább halad a gége, majd a tüdő és hörgők irányába.

Gyermekeknél (és időseknél) különösen fontos a gyors cselekvés, hiszen a legyengült immunrendszer náluk még nagyobb probléma, de ha a láz és fájdalom miatt nem esznek vagy nem isznak, ördögi kör alakulhat ki.

Ezért, ha  a torokfájás nem múlik el pár nap alatt, hanem erősödik vagy egyéb kísérő tünetek is jelentkeznek (láz, rossz közérzet, étvágytalanság, fejfájás, végtagfájdalom, sárga vagy zöldes köpetürítés, stb.), akkor komolyabb állapotról is lehet szó, összetettebb kezelésre lesz szükség, ezért feltétlenül forduljunk a háziorvosunkhoz, aki tovább küldhet fül-orr-gégész szakorvoshoz is.

Egyéb tünetek

Néhányat már felsoroltunk a tünetekből, de a lista korántsem teljes, ezért ezen tünetek észlelésekor is fontos, hogy cselekedjünk és ne essünk pánikba.

 • hasfájás, hasmenés
 • fejfájás, láz, hőemelkedés, hidegrázás
 • lepedékes nyelv
 • elesettség
 • orrdugulás, köhögési inger
 • halláscsökkenés
 • krákogás
 • nyirokcsomó-duzzanatok
 • cserepes ajkak vagy épp bő nyálfolyás
 • légzési nehézségek

A torokgyulladást leggyakrabban vírusfertőzés okozza

A torokgyulladások (garatgyulladás) több mint 75%-át vírusok okozzák – amihez másodlagos bakteriális fertőzés is társul. A betegség általában egy hét alatt lezajlik. A vírusos torokgyulladás kísérő tünetei lehetnek: duzzanat a torokban, nyelési nehézség, orrfolyás, köhögés, rekedtség, társuló végtagfájdalom. Ezek enyhítésére általában elegendő a célzott tüneti kezelés, pl. a patikában vény nélkül kapható flurbiprofén tartalmú készítmények, amelyek csillapítják a gyulladást és enyhítik a fájdalmat. Fontos az ágynyugalom, a bőséges folyadékbevitel, a láz- és a fájdalomcsillapítás, és használhatunk inhalátort is.

A jól bevált házi praktikák is alkalmazhatóak:

 • citromos-mézes-gyömbéres tea,
 • gyógynövényes teák: diófalevél, kakukkfű, pemetefű
 • gyógycukorkák
 • vérbőséget okozó fűszerek, pl. fahéj, szegfűszeg
 • sós vízes gargarizálás, toroköblögetés
 • fokozott C és D-vitamin bevitel
 • kiadós pihenés

Vírusos torokgyulladás esetén nem indokolt az antibiotikumos kezelés, sőt, mivel a normális baktériumflórát kiírtja, akár károsodást, másodlagos bakteriális kórokozók megtelepedését is elősegíti!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Paxirasol 8 mg tabletta 30x

  Paxirasol 8 mg tabletta 30x

  <p><span>A Paxirasol 8 mg tabletta a kórosan sűrű nyák- és köpettermeléssel járó heveny és idült légúti megbetegedések kezelésére szolgáló, köptető hatású készítmény.</span></p>

  1 749 Ft

Bakteriális torokgyulladás

Egy torokgyulladás esetén nehéz megkülönböztetni, hogy vírus vagy baktérium okozta fertőzéssel állunk szemben. A vírusos gyulladás tünetei mellett színes (sárga, zöld) köpetürítés, orrváladék is jelentkezhet. A kórokozó elkülönítéséhez a legbiztosabb módszer a kenetvétel. Az orvos a hátulsó garatfalról mintát vesz, amelyet mikrobiológiai laborba küld tenyésztésre. A kenetvétel különösen abban az esetben indokolt, ha például egy gyermek antibiotikum-kúra után sem gyógyul, és ismételten belázasodik.A kezelés megválasztásához nagyon fontos tudni, hogy pontosan milyen kórokozó áll a háttérben. Az eredmény függvényében dönt az orvos arról, hogy milyen antibiotikumot kell a betegnek szednie. Az előírás pontos betartása a gyógyulás feltétele!

Amikor nem kórokozó okozza

Ritkán, de előfordul, hogy a torokgyulladás más miatt alakul ki. Vannak betegségek, amelyeknek szintén tünete lehet, de ezek nem meghűléses megbetegedések. Ilyen a rubeola, bárányhimlő, skarlát és kanyaró.A torokgyulladás olykor krónikussá válik, ilyenkor el kell gondolkodni, hogy talán valami más lehet a háttérben. A fájó, irritált érzést, a kaparást, köhögést okozhatja allergia is.Egy másik ok pedig a reflux lehet, amikor alvás közben a gyomorsav vagy annak gőze feljön a garatba és megmarja annak nyálkahártyáját.

Szerencsére gyorsan gyógyul

Ha időben kezeljük és megfelelően ellátjuk a beteget, akkor a torokgyulladás viszonylag hamar, egy-két hét alatt meggyógyul. Ha nem kezeljük, félre kezeljük (túl enyhén kezeljük), akkor bizonyos kórokozóknál, pl. a streptococcusnál komolyabb szövődményekkel is számolnunk kell.Éppen ezért érdemes azonnal bevetni a házi praktikákat, a fentebb felsorolt javallatokat és beszerezni gyógyhatású készítményeket. Ha pár napon belül nincs javulás, akkor pedig tanácsos azonnal orvoshoz fordulni!

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

A legjobb házi praktikák torokfájás ellen

A legjobb házi praktikák torokfájás ellen

A hidegebb hónapokban sokan küzdünk torokfájással, így azonnal rohanunk a patikába, hogy valamilyen enyhülést hozó készítményt vegyünk. Az alábbi házi praktikáknak hála azonban nagymértékben tudunk enyhíteni a panaszainkon.