A tbc – Mit kell róla tudni?

tbc

Kapcsolódó tünetek:

A tbc vagy tuberkulózis leggyakoribb megjelenési formája a tüdőtuberkulózis vagy tüdőgümőkor, éppen ezért a betegséget leginkább ezzel is azonosítják. Pedig a tbc-t okozó Mycobacterium hominis és Mycobacterium bovis baktériumok nem csak a tüdőt betegíthetik meg. Főként gyerekkorban okozhatnak a bélben tbc fertőzéseket, de kiválthatnak a csontokat, a bőrt, a húgy- és ivarszerveket, vagy az idegrendszert megbetegítő fertőzéseket és agyhártyagyulladást is. Utóbbiak egyébként ma már nem kifejezetten jellemzőek, inkább a fejlődő országokban jelennek meg. Így itthon is leginkább a pulmonális tuberkulózissal találkozunk. A tbc előfordulása nagyban függ az emberek általános szociális helyzetétől, egészségügyi ellátásának minőségétől. A világon az új tbc-s fertőzések száma ezért valóban a fejlődő országok lakosai között a legnagyobb, illetve olyan környezetben magas a fejlett országokban, ahol az emberek egészségügyi állapota alapvetően leromlott. A 20. század elején még itthon is a tüdőgümőkór volt az halálozás egyik legfőbb okozója, azonban ahogy fejlődött a tudomány, egyre jobb gyógyszerekkel tudtunk küzdeni ellene, illetve megjelentek a védőoltások, tüdőgondozók, tüdőszűrések is.

Terjedése és kezelése

A tbc cseppfertőzéssel terjed és védőoltás hiányában vagy alapvetően legyengült immunrendszerrel több alkalommal is kell találkozni a baktériummal ahhoz, hogy a fertőzés kialakuljon. Elég lehet egy köhögés, egy tüsszentés, vagy nemi érintkezés, csók ahhoz, hogy a baktérium a védtelen szervezetbe kerüljön. Ezek mellett pedig veszélyesek lehetnek olyan tárgyak is, melyekre baktériumok kerültek. A szoptatós anyák is átadhatják a gyermekeiknek, és a baktériumok szervátültetéssel is átkerülhetnek más szervezetébe.

A leggyakoribb tüdőtuberkulózis tünetei nem specifikusak, ezért különféle vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a betegséget megállapíthassák. Jellegzetes lehet a három hétnél tovább is fennálló köhögés, nagymértékű fogyás, gyakori meghűlés, fáradékonyság és étvágytalanság, láz és hőemelkedés, valamint az ezekkel járó izzadás. A régebben a tuberkulózis jelének tartott véres köhögés a betegség előrehaladott stádiumában jelenik meg, manapság nemigen találkozni vele. Van ugyanakkor a tüdőgümőkórnak olyan agresszív, gyors lefolyású változata is, mely a magas fokú állapotromlás miatt ma is halált okozhat. A tbc-t elsősorban különleges antibiotikumokkal kezelik, melyeket sokáig, akár hónapokig is adnak a betegnek, kombináltan, mindig a fertőzés súlyosságához igazítva. Mint sok betegség esetében, így a tbc esetében is igaz, hogy minél hamarabb kezdik el a kezelést, annál sikeresebbek a kezelések és hatásuk annál teljesebb, gyorsabb. Napjainkban a gyógyszeres formát alkalmazzák inkább, műtéti megoldásra nem igazán van szükség.

Megelőzés

A tbc megelőzésének legfontosabb elsődleges eszköze a védőoltás, amit csecsemőkorban kapunk meg. Emellett lényeges szerepet tölt be a tüdőszűrési rendszer, hiszen így nem csak a tüdőrákot lehet időben észrevenni, hanem a tüdőgümőkór kezdeti formáit is. Fontos ugyanakkor odafigyelni a veszélyeztetett emberekre is, mint a hajléktalanok és más a társadalom peremén élők. Ezzel a tbc terjedését is könnyebb megakadályozni. Az AIDS megjelenése egyébként új kihívásokat jelentett a tbc elleni küzdelem szempontjából és az is a folyamatos harc része, hogy az antibiotikumokra nem reagáló baktériumtörzsek ellen is lehessen védekezni.
2017. október 18.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek