Szúnyogcsípés kezelése

Szúnyogcsípés kezelése

Kapcsolódó tünetek:

1. A jégkockával, jeges törlőkendővel való borogatás - egyfajta érzéstelenítőként - hatékony segítségnek számít, de ha sok rajtunk a csípés, a hűvös fürdő is enyhülést hoz.

2. Kenjük be tömény aloe verával viszkető pöttyeinket: nyomjuk ki a levél nedvét és tegyük közvetlenül a dudorra. Ha nincs ilyen növényünk, aloe vera kivonatot tartalmazó készítményt is alkalmazhatunk.

3. A teafa-, eukaliptusz- és levendulaolaj fertőtlenít, csökkenti a viszketést, természetes gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású.

Természetes gyulladáscsökkentők

4. Az almaecetes vagy ecetes borogatás a népi gyógyászat szúnyogcsípés elleni alapkezelése, mely máig hatásosnak bizonyul: az ecetet hígítsuk fel vízzel és tegyünk az oldatból a csípésre. Naponta többször ismételjük! - Ugyancsak bevált módszer a szódabikarbónás kezelés: keverjünk össze szódabikarbónát kevés vízzel, majd az így kapott sűrű pasztával kenjük be a csípést. Hagyjuk megszáradni, majd öblítsük le.

5. Ha túl sok szúnyog időzött rajtunk az elmúlt este, az allergiás reakció csökkentése érdekében igyunk calcium pezsgőtablettát és használjunk antihisztamin tartalmú krémet, oldatot, melyeket patikában szerezhetünk be.

6. Természetes antibakteriális hatású, gyulladás- és viszketés csökkentő még: a fájdalmas pöttyök citrom karikával, nyers krumplival, vöröshagymával, mentolos fogkrémmel való bedörzsölése.

7. A méz gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, ezért eredményesen alkalmazhatjuk szúnyogcsípés ellen is. Előfordulhat, hogy pár másodpercig még a korábbinál is erősebb viszketést érzünk, de pár perc után megérkezik a várva várt enyhülés is.

8. Sajnos egyre gyakoribb, hogy a szúnyog csípése kifejezetten heveny allergiás tüneteket vált ki, s óriásira dagad. Ez gyerekkorban jellemzőbb, mint felnőttek esetében. Másrészt az is okozhat hasonló reakciót , hogy a rovar különféle vegyszerekkel találkozott és több irritáló anyagot juttatott a bőrbe. Ilyenkor kiterjedt, vörös duzzanat és folt alakul ki a csípés körül, mely napokig megmarad, viszket és esetenként fájdalmassá is válik. Aki hajlamos erre, az mindenképpen helyezzen nagy hangsúlyt a megelőzésre és tartson magánál minden esetben gyulladáscsökkentő, hűsítő krémet.

9. Bár tudjuk, hogy nem könnyű, de önuralmunk gyakorlásával igyekezzünk a csípést nem elkaparni, mert a seb fokozottan fertőzésveszélyes, ami például strandolás, nyaralás alatt akár további problémák melegágya lehet.

2017. július 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek