5 módszer, ami hatásosan csökkenti a stresszt

2016. december 11.

Kapcsolódó tünetek:

nyugtalanság, fáradtság, alvászavar

Előzze meg a stresszt és kerülje el annak káros következményeit!

Ha az életünkben egyre csak nő a stressz faktor, folyamatos nehézségekkel küzdünk, érdemes megtanulni, hogyan tudjuk levezetni a felgyülemlett feszültséget. Ha nem hagyjuk, hogy az életünkön eluralkodjon a stressz, ezzel az egészségünket is támogatjuk, ugyanakkor kellemesebben érezzük majd magunkat a bőrünkben, és a megoldások is könnyebben jönnek majd.

1. módszer: Gondoljuk végig, mi a problémánk lényege!

A stressz kivédésére a legjobb módszer, ha megszüntetjük az azt kiváltó okot. Persze vannak olyan élethelyzetek, amikor ez nem opció: egy jól fizető állást általában nem adunk fel azért, mert időnként stresszes, mint ahogy az emberi kapcsolatokat sem dobjuk el az első problémánál. Ilyen szituációkban érdemes végiggondolni, valójában mi okozza a frusztrációnkat. Ha erre rájöttünk, megvizsgálhatjuk a problémát abból a szempontból, hogy tudunk-e változtatni rajta vagy sem. Ha van rá mód, hogy változtassunk, akkor az energiánkat összpontosítsuk arra és gondoljuk át, milyen kiutat választhatunk, és tegyük meg a szükséges lépéseket. Ha erre nincs lehetőség, mert rajtunk kívül álló okok idézik elő a problémát, akkor érdemes arra koncentrálni, hogy miért csináljuk, mi vele a célunk és miért van értelme a kitartásnak!

2. módszer: Vértezzük fel magunkat vitaminokkal és ásványi anyagokkal!

Ha stresszes életmódot folytatunk, vagyis folyamatosan dolgozunk, rohanunk, idegeskedünk és nincs időnk önmagunkra, akkor érdemes a szervezetünket belülről erősíteni, mivel az állandó igénybevétel nagyon megviseli a testünket és könnyen megbetegedhetünk. Az egészség megőrzésében az egészséges táplálkozás sokat segíthet. Ennek legyen része a gyümölcsök és zöldségek, rost- és vitamindús ételek fogyasztása, de tartós igénybevétel esetén szükséges lehet a vitaminpótlás is. Szenteljünk különös figyelmet a szív és érrendszer védelmét, az immunrendszer támogatását szolgáló vitaminoknak, ásványi anyagoknak, fitonutrienseknek (biológiailag aktív növényi anyagoknak)! A stressz káros hatásainak kivédésében segítenek a B-vitaminok, a C-, és D-vitamin, a kalcium, és a magnézium.

3. módszer: Éljünk aktív életet és mozogjunk!

A stressz levezetésének egyik legkiválóbb módja a rendszeres testmozgás. Mozgás hatására hasznos kémiai folyamatok indulnak el a testben, például endorfin nevű boldogsághormon szabadul fel, így edzés végére azt érezzük, hogy nyugodtabbak vagyunk, és gyakran rájövünk, hogy ami olyan nagy problémának tűnt, tulajdonképpen nem is az. A koncentrációt igénylő mozgás során az agyunkat is kikapcsolhatjuk, így az edzések alatt idegileg és szellemileg is újjászülethetünk.

4. módszer: Tanuljunk meg lazítani, relaxálni!

A stressz levezetésének számtalan módszere létezik, ám hogy számunkra melyik a legmegfelelőbb, leghatásosabb, azt magunknak kell kitapasztalni. Érdemes több lehetőséget is kipróbálni: lehet, hogy a futás vagy a jógázás, esetleg a természetjárás az a módszer, ami segít, de az is előfordulhat, hogy egy jó masszázs, vagy közös program a barátokkal, egy kellemes beszélgetés a családdal lesz az a módszer, ami beválik.

5. módszer: Pihenjünk eleget!

Az agy és az idegrendszer csak megfelelő mennyiségű és minőségű alvás esetén képes a regenerálódásra. Ha rendszeresen fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat, akkor lehet, hogy változtatni kell az alvási szokásainkon! Próbáljunk minden nap ugyanakkor nyugovóra térni, esti lefekvés előtt elalvást segítő rituálékat bevezetni! Kerüljük az idegrendszert irritáló tevékenységeket: a netezést, a tévézést, helyette olvassunk, hallgassunk kellemes zenét, vegyünk egy forró, aromaolajos, lazító fürdőt! Ha mégis nehezen megy az elalvás, megoldás lehet gyógynövénytartalmú, alvást segítő szerek alkalmazása is, amelyek a gyógyszerekkel ellentétben, nem okoznak függőséget és nem elnyomják, hanem segítik a szervezet öngyógyító funkcióit.

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Teendők agyvérzés esetén

Teendők agyvérzés esetén

Ha tanúi vagyunk egy stroke-nak, azonnali cselekvésre van szükség, mert minden másodperc számít! Megtudhatja, mit tegyen és mit ne tegyen, ha segíteni szeretne.

Népszerű tévhitek az influenzáról 750

Népszerű tévhitek az influenzáról

Van, aki antibiotikumokat követel, amint kiderül, hogy influenzás, mások rettegnek a fertőzés elleni védőoltásoktól és egyesek szerint pedig ez a betegség egyáltalán nem is veszélyes. Az influenzával kapcsolatban számos tévhit terjed, össze is gyűjtöttük, melyek ezek!

wilson kór

A Wilson-kór

A Wilson-kór viszonylag ritka, örökletes betegség, amit nem is olyan régen, az 1900-as évek elején írtak le először. Elnevezését S.A.K. Wilsonról kapta, aki először határozta meg ezt a jelenséget. A kór nevét sokszor halljuk, ám csak kevesen vannak tisztában azzal, mit is jelent ez a betegség és hogyan lehet kezelni.

Összes cikk Egészség A-Z témában

Kulcsszavak: , ,