Spirulina – Ismerje meg ezt a superfoodot!

Spirulina – Ismerje meg ezt a superfoodot!

Kapcsolódó tünetek:

Rengeteg olyan élelmiszer létezik már, melyet a superfoodok közé sorolunk. Az egyik legnépszerűbb a spirulina alga, melyben számos értékes tápanyag található, így nem csak az immunrendszerünket erősíti, hanem akár a rák kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

Mi a spirulina?

A spirulina alga az egyik legöregebb élőlény a Földön, és a cianobaktériumok nemzetségébe tartozik. Különleges zöld színét a benne rejlő klorofillnek köszönheti. Az algákat a szüret után megszárítják, majd porrá zúzzák. A későbbiekben por formájában vagy kapszuláka töltve árusítják. Manapság leginkább a zöld smoothie-k kedvelt összetevőjeként vagy táplálékkiegészítőként ismerjük.

Milyen jótékony hatásai vannak?

A spirulina alga fogyasztásának számos pozitív hatása van a szervezetünkre, ami nem meglepő, ha tudjuk, hogy milyen sok értékes tápanyagot tartalmaz. Ennek köszönhetően képes megelőzni a szívinfarktust, továbbá a benne található antioxidánsoknak hála még az öregedésgátlásban is kiemelt szerepe van. Ezeken kívül erősíti az immunrendszert, pozitív hatással van a rák megelőzésre, és még az allergiás reakciókat, illetve a cukorbetegséggel járó tüneteket is képes mérsékelni. Előbbi azzal magyarázható, hogy a benne rejlő anyagok lassítják a hisztamin termelését.

A szépségipar az öregedésgátló hatása miatt figyelt fel rá. A benne tartalmazó antioxidánsok hatékonyan fellépnek a szabad gyökökkel szemben, melyek egyébként kárt tehetnének a bőrben. Ezen kívül a klorofill hatására több vörösvérsejt termelődik, aminek következtében jobb lesz a szervezetünk oxigénellátása, így a sejtek regenerálódása is felgyorsul, ami pozitív hatással van a bőr és a haj állapotára.

A spirulinában megtalálható értékes anyagok

Fehérje

A jelenleg kapható élelmiszerek közül a spirulinának a legmagasabb a fehérje tartalma. Az algában kb. 60 százalék fehérje található. Ezek ráadásul olyan fehérjék, melyek minden létfontosságú aminosavat tartalmaznak. Növényi fehérjeforrásoknál ez rendkívül ritka. Ennek ellenére fontos megemlíteni, hogy még a legmagasabb adagolás mellett sem fedi le a szükséges napi fehérjebevitel mennyiséget. Épp ezért fogyasszunk teljes kiőrlésű termékeket és hüvelyeseket is, ugyanis ezeknek is magas a fehérjetartalmuk.

Tápanyag: B12-vitamin

A fehérje mellett számos vitamin megtalálható a spirulina algában, továbbá vasat, kalciumot, szelént és magnéziumot is tartalmaz. Főleg a vegánok esküsznek rá magas B12-vitamin tartalma miatt, ami egyébként leginkább állati eredetű termékekben található meg.

Ezzel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a B12-vitamin zömében inaktív formában található meg a spirulinában, így a szervezetünk nem tudja teljesen feldolgozni. Sajnos ez vonatkozik a vasra is, aminek a pótlására azonban tökéletesen megfelelnek az olyan élelmiszerek, mint a lenmag, a hüvelyesek, a hús és a zabpehely.

Felhasználási javaslatok

A spirulina algából készíthetünk smoothie-t, salátaöntetet, mártogatóst, de hozzákeverhetjük növényi tejhez is, amit aztán gyömbérrel és mézzel ízesítünk.

De nem csak elfogyasztva hasznosíthatjuk, akár arcpakolást is készíthetünk belőle. Ehhez keverjünk össze egy teáskanál spirulina port 2 evőkanál vízzel vagy aloe vera zselével, és kenjük az arcunkra és a nyakunkra. Hagyjuk hatni 10-15 percet, majd mossuk le.

2021. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek