Mit mutat a testzsírszázalék?

Mit mutat a testzsírszázalék?
Ha ráállunk egy egyszerű mérlegre, mindössze a testsúlyunkat tudjuk meg, de azt nem, hogy esetleg mennyi izmot sikerült felszednünk, vagy mennyire vagyunk elvizesedve, továbbá az sem derül ki, hogy mennyi zsírt tartalmaz a testünk. Épp emiatt ajánlott megnézetnünk a testösszetételünket, főleg akkor, ha életmódot szeretnénk váltani, hiszen ez az adat sokat segíthet a megfelelő étrend és edzésterv kialakításánál. De vajon hogyan tudjuk mérni a testzsírszázalékot?

Testzsírszázalék mérésének módjai

  1. Optikai becslés
Léteznek olyan képek, melyeken eltérő testzsírszázalékkal rendelkező személyek szerepelnek, így nagyjából látjuk, hogy mi melyik csoportba tartozik.
  1. Elektronikus mérleg
A mérleg a zsír- és az izomszövet eltérő elektromos ellenállását veszi alapul. A testbe küldött elektromágneses jelek nagyságából képes kiszámítani a testzsírszázalékot. Ennek hátránya, hogy mindössze az alsótest ellenállását képes mérni, így az olyan személyeknél, akik előbb híznak a hasukra vagy a derekukra, nem mutat pontos értéket.
  1. DEXA- scan
Ezzel a készülékkel egy pontos és nagyon részletes analízist kapunk a testösszetételünkről. A gép röntgenképet készít a testünkről, melynek segítségével teljes pontossággal meghatározhatók az arányok.

  1. Bőrredő mérés
Ez az egyik legmegbízhatóbb módszer testzsírszázalékunk megállapítására. Ehhez mindössze egy tolómérőre, azaz kaliperre, van szükségünk. A bőrredők vastagsága alapján kiszámolható a pontos arány. Működése viszonylag egyszerű, hiszen csak össze kell csípnünk a bőrt, majd annak vastagságát meg kell mérnünk. A kapott centimétert jegyezzük meg, majd egy táblázat segítségével ki tudjuk deríteni a testzsírszázalékunkat.

Mit jelent a kapott érték?

Férfiak esetén
  • 40% feletti testzsír – Extrém túlsúly: Számos egészségügyi problémát vonhat maga után, mint például cukorbetegség, agyvérzés, szívproblémák stb.
  • 20% feletti testzsír – Közepes túlsúly: Van némi zsírréteg, az izmok nem láthatóak.
  • 15-19% testzsír – Normális, átlagos érték: Az izomzat enyhén látszódik, leginkább a vállnál és a felkaron, míg a hasizmok nem igazán láthatóak.
  • 12-14% testzsír – Fitt: A mellkason, a háton és a hason is látszódnak az izmok.
  • 6-12% testzsír – Atletikus: A karon, a mellkason, a lábakon, a hason és a háton is jól kirajzolódnak az izmok, és az erek is kidudorodnak.
  • 2-5% testzsír – Esszenciális testzsír: Minimális a testzsír, mindössze annyi van, amennyi szervezetünk egészséghez működéséhez szükséges.
Nők esetén A nőknél általában magasabb a testzsír mértéke, ami az ösztrogén nevű hormonra vezethető vissza, amely segíti a zsír elraktározását. A nőknek ezen kívül több zsírra van szükségük a férfiaknál.
  • 45% feletti testzsír – Extrém túlsúly: Számos egészségügyi problémát vonhat maga után, mint például cukorbetegség, agyvérzés, szívproblémák stb.
  • 26% feletti testzsír – Közepes túlsúly: Van némi zsírréteg, az izmok nem láthatóak.
  • 20-25% testzsír – Normális, átlagos érték: Az izomzat enyhén látszódik, leginkább a vállnál és a felkaron, míg a hasizmok nem igazán láthatóak.
  • 17-19% testzsír – Fitt: A mellkason, a háton és a hason is látszódnak az izmok.
  • 14-17% testzsír – Atletikus: A karon, a mellkason, a lábakon, a hason és a háton is jól kirajzolódnak az izmok, az erek is kidudorodnak.
  • 10-13% testzsír – Esszenciális testzsír: Minimális a testzsír, mindössze annyi van, ami szükséges a szervezetünk egészséghez működéséhez. Néha kimarad a menstruáció.
2020. február 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink