Mandulaműtét gyerekeknél

2017. augusztus 29.

Kapcsolódó tünetek:

láz, torokfájás

Hogyan készítsük fel gyermekünket a műtétre? Mire számítsunk a beavatkozás során? És mire figyeljünk, ha már otthon lábadozik? A mandulaműtét rutin műveletnek tűnhet, de sok apróság van, amit észben kell tartani a felkészítés és a gyógyulás során is. Összegyűjtöttük, melyek ezek!

mandulaműtét gyerekeknél

Régebben sokkal többször került sor gyermekeknél a garatmandulák eltávolítására, mint mostanában. Napjainkban már jobban körülírt esetekben választják ezt a megoldást, amit szaknyelven tonzillektómiának nevezünk. A műtétre akkor lehet szükség, ha visszatérő gyulladás (tüszős mandulagyulladás), tályogképződés fordul erő, ami azért is veszélyes, mert a mandula ilyenkor gócként viselkedik, és a benne megteleped kórokozók, valamint az állandó gyulladás a szervezet más részeire is károsak lehetnek. Tökéletes esetben a fül-orr- gégész és a gyermekorvos együtt dönt a mandulák eltávolításáról.

Hogyan készüljünk fel a műtétre?

Amellett, hogy az orvosi tanácsokat és előírásokat betartjuk, nagyon fontos, hogy a gyermeket megnyugtassuk a műtét előtt. Az a legjobb, ha a szülők elérik, hogy ne érezze úgy, hogy nem szabad félnie vagy izgulnia. Ezek ugyanis teljesen normális és emberi érzések, senki nem várja el tőle, hogy rezzenéstelen arccal várja a beavatkozást. Segíthetünk megnyugtatni azzal is, ha részletesen elmondjuk neki, hogy mi fog történni: miért van szükség a műtétre, milyen lépésekből áll és mi történik majd utána. Nem szabad ijesztgetni a fájdalommal, de a lehetőségét fel kell vetni, hogy az se érje váratlanul. Ami pedig elengedhetetlen: biztosítani a gyermeket afelől, hogy a szülő végig, minden lépésnél mellette van és a műtétet követően segíti majd a lábadozásban.

Mi történik a műtét során és utána?

A műtétet altatásban végzik. A művelet utáni órákban a kis beteg állandó megfigyelés alatt van, hogy elkerüljék a közvetlen műtét utáni szövődményeket. A teljes gyógyulás általában 8-10 nap, azonban általában csak egy éjszakát kell ebből kórházban tölteni.

Miután a gyermeket hazaengedték, az első 1-3 napban még a lakásban kell maradnia és fokozott pihenés javasolt számára, ám a teljes ágynyugalomra egyáltalán nincsen szükség. Ha a szülő meg tudja oldani, nagyon hasznos, ha ilyenkor minél kevesebbet kiabál vagy sír, mert az nem tesz jót a gyógyuló sebnek. Amikor pedig fájdalmat érez, azt az életkornak megfelelő fájdalomcsillapítóval is enyhíthetjük, de nagyon hatásos ebben az esetben a nyakra helyezett hideg borogatás is. Az étkezést tekintve a lábadozás időszakában végig kerülni kell a fűszeres és túl forró vagy túl hideg ételeket és italokat. Fagylaltot enni szabad, de a közhiedelemmel ellentétben mandulaműtét után közvetlenül annyira nem tanácsos, mivel tejes, így nem kedvez a sebgyógyulásnak.

Amennyiben a műtétet követően akár azonnal, vagy csak napokkal később erősebb vérzést tapasztalnánk (a gyerek véreset köp, esetleg az orrból ürül véres váladék), a kicsit vissza kell vinni a műtétet végző osztályra, hogy kezelni tudják. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, amikor a seb helyén képződő lepedék leválik. Viszont, ha minden rendben megy (és általában azért így van szerencsére), akkor 10 nap után a gyerek már mehet közösségbe, csak a testnevelést vagy edzéseket érdemes még kihagynia plusz 2 hétig. Az úszást pedig a műtét után 1 hónapig  kell mellőznie.

tbc

A tbc – Mit kell róla tudni?

A tbc vagy tuberkulózis fertőzéses eredetű betegség, amit baktérium okoz. A közhiedelemmel ellentétben pedig egyáltalán nem csak a tüdőre veszélyes, mert bármely más szervünket is megbetegítheti. A tüdőgümőkór a 20. század elejéig népbetegségnek számított, azonban az orvostudomány fejlődésével ma már hatásosan tudunk védekezni és küzdeni ellene. Hazánkban ritkán üti fel a fejét, bár az utóbbi években ismét emelkedett a tbc-s megbetegedések száma.

Dengue-láz tünetei és kezelése

Dengue-láz tünetei és kezelése

A Dengue-láz nevű vírusos betegsége a Dengue nevű vírus okozza, ami szúnyogcsípéssel terjed.

lázas beteg ápolása

Ha lázas van a házban – Így ápoljuk lázas beteget otthon

A láz rendkívül gyakori jelenség, mindenki találkozik vele élete során és szépen lassan azt is megtanuljuk, hogy nem feltétlen kell megijedni tőle, ahogyan azt is, hogyan kell kezelni, ha kellemetlenné válik. Persze létezhet olyan praktika, amit talán még nem ismer, így végig vesszük azt, hogyan is kell egy lázas beteget ápolni és lázát csillapítani.

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Ahogy beköszönt az ősz, egyre gyakoribbá válnak a felső légúti megbetegedések. Ez nem véletlen, hiszen a nyirkos, hűvös környezet jót tesz a kórokozók szaporodásának és terjedésének. Ráadásul fogékonyabbak is vagyunk a fertőzésekre, hiszen kevesebbet mozgunk és kevesebb vitaminhoz jutunk. Így vannak ezzel a gyerekek is, akiknél nem is olyan nehéz megelőzni a náthát, kezelni pedig szintén könnyű lehet!

A vesegörcs okai és kezelése

A vesegörcs okai és kezelése

Egészen gyakori betegség a vesegörcsöket legtöbb esetben okozó vesekövesség. A férfiak 10, a nők 5 százalékát érinti. 30 és 60 éves kor között alakulhat ki leginkább.

Összes cikk Egészség A-Z témában