Mandulaműtét gyerekeknél

2020. szeptember 28.

Kapcsolódó tünetek:

láz, torokfájás

Hogyan készítsük fel gyermekünket a műtétre? Mire számítsunk a beavatkozás során? És mire figyeljünk, ha már otthon lábadozik? A mandulaműtét rutin műveletnek tűnhet, de sok apróság van, amit észben kell tartani a felkészítés és a gyógyulás során is. Összegyűjtöttük, melyek ezek!

mandulaműtét gyerekeknél

Régebben sokkal többször került sor gyermekeknél a garatmandulák eltávolítására, mint mostanában. Napjainkban már jobban körülírt esetekben választják ezt a megoldást, amit szaknyelven tonzillektómiának nevezünk. A műtétre akkor lehet szükség, ha visszatérő gyulladás (tüszős mandulagyulladás), tályogképződés fordul erő, ami azért is veszélyes, mert a mandula ilyenkor gócként viselkedik, és a benne megteleped kórokozók, valamint az állandó gyulladás a szervezet más részeire is károsak lehetnek. Tökéletes esetben a fül-orr- gégész és a gyermekorvos együtt dönt a mandulák eltávolításáról.

Hogyan készüljünk fel a műtétre?

Amellett, hogy az orvosi tanácsokat és előírásokat betartjuk, nagyon fontos, hogy a gyermeket megnyugtassuk a műtét előtt. Az a legjobb, ha a szülők elérik, hogy ne érezze úgy, hogy nem szabad félnie vagy izgulnia. Ezek ugyanis teljesen normális és emberi érzések, senki nem várja el tőle, hogy rezzenéstelen arccal várja a beavatkozást. Segíthetünk megnyugtatni azzal is, ha részletesen elmondjuk neki, hogy mi fog történni: miért van szükség a műtétre, milyen lépésekből áll és mi történik majd utána. Nem szabad ijesztgetni a fájdalommal, de a lehetőségét fel kell vetni, hogy az se érje váratlanul. Ami pedig elengedhetetlen: biztosítani a gyermeket afelől, hogy a szülő végig, minden lépésnél mellette van és a műtétet követően segíti majd a lábadozásban.

Mi történik a műtét során és utána?

A műtétet altatásban végzik. A művelet utáni órákban a kis beteg állandó megfigyelés alatt van, hogy elkerüljék a közvetlen műtét utáni szövődményeket. A teljes gyógyulás általában 8-10 nap, azonban általában csak egy éjszakát kell ebből kórházban tölteni.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Apetister Junior oldat málna-feketeribizli 100ml

    Apetister Junior oldat málna-feketeribizli 100ml

    <p>Apetister junior - a kicsik jó étvágyáért!<br />Azoknak a gyerekeknek, akiket olykor nehéz rávenni az evésre az Apetister junior segítséget nyújthat, ugyanis összevetői közül édeskömény kivonata étvágygerjesztő, ánizs kivonata pedig segíti az emésztést.</p>

    2 349 Ft

Miután a gyermeket hazaengedték, az első 1-3 napban még a lakásban kell maradnia és fokozott pihenés javasolt számára, ám a teljes ágynyugalomra egyáltalán nincsen szükség. Ha a szülő meg tudja oldani, nagyon hasznos, ha ilyenkor minél kevesebbet kiabál vagy sír, mert az nem tesz jót a gyógyuló sebnek. Amikor pedig fájdalmat érez, azt az életkornak megfelelő fájdalomcsillapítóval is enyhíthetjük, de nagyon hatásos ebben az esetben a nyakra helyezett hideg borogatás is. Az étkezést tekintve a lábadozás időszakában végig kerülni kell a fűszeres és túl forró vagy túl hideg ételeket és italokat. Fagylaltot enni szabad, de a közhiedelemmel ellentétben mandulaműtét után közvetlenül annyira nem tanácsos, mivel tejes, így nem kedvez a sebgyógyulásnak.

Amennyiben a műtétet követően akár azonnal, vagy csak napokkal később erősebb vérzést tapasztalnánk (a gyerek véreset köp, esetleg az orrból ürül véres váladék), a kicsit vissza kell vinni a műtétet végző osztályra, hogy kezelni tudják. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, amikor a seb helyén képződő lepedék leválik. Viszont, ha minden rendben megy (és általában azért így van szerencsére), akkor 10 nap után a gyerek már mehet közösségbe, csak a testnevelést vagy edzéseket érdemes még kihagynia plusz 2 hétig. Az úszást pedig a műtét után 1 hónapig  kell mellőznie.

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

Összes cikk Egészség A-Z témában