Mandulaműtét gyerekeknél

2017. augusztus 29.

Kapcsolódó tünetek:

láz, torokfájás

Hogyan készítsük fel gyermekünket a műtétre? Mire számítsunk a beavatkozás során? És mire figyeljünk, ha már otthon lábadozik? A mandulaműtét rutin műveletnek tűnhet, de sok apróság van, amit észben kell tartani a felkészítés és a gyógyulás során is. Összegyűjtöttük, melyek ezek!

mandulaműtét gyerekeknél

Régebben sokkal többször került sor gyermekeknél a garatmandulák eltávolítására, mint mostanában. Napjainkban már jobban körülírt esetekben választják ezt a megoldást, amit szaknyelven tonzillektómiának nevezünk. A műtétre akkor lehet szükség, ha visszatérő gyulladás (tüszős mandulagyulladás), tályogképződés fordul erő, ami azért is veszélyes, mert a mandula ilyenkor gócként viselkedik, és a benne megteleped kórokozók, valamint az állandó gyulladás a szervezet más részeire is károsak lehetnek. Tökéletes esetben a fül-orr- gégész és a gyermekorvos együtt dönt a mandulák eltávolításáról.

Hogyan készüljünk fel a műtétre?

Amellett, hogy az orvosi tanácsokat és előírásokat betartjuk, nagyon fontos, hogy a gyermeket megnyugtassuk a műtét előtt. Az a legjobb, ha a szülők elérik, hogy ne érezze úgy, hogy nem szabad félnie vagy izgulnia. Ezek ugyanis teljesen normális és emberi érzések, senki nem várja el tőle, hogy rezzenéstelen arccal várja a beavatkozást. Segíthetünk megnyugtatni azzal is, ha részletesen elmondjuk neki, hogy mi fog történni: miért van szükség a műtétre, milyen lépésekből áll és mi történik majd utána. Nem szabad ijesztgetni a fájdalommal, de a lehetőségét fel kell vetni, hogy az se érje váratlanul. Ami pedig elengedhetetlen: biztosítani a gyermeket afelől, hogy a szülő végig, minden lépésnél mellette van és a műtétet követően segíti majd a lábadozásban.

Mi történik a műtét során és utána?

A műtétet altatásban végzik. A művelet utáni órákban a kis beteg állandó megfigyelés alatt van, hogy elkerüljék a közvetlen műtét utáni szövődményeket. A teljes gyógyulás általában 8-10 nap, azonban általában csak egy éjszakát kell ebből kórházban tölteni.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Algoflex Junior 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió 100ml

    Algoflex Junior 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió ...

    <p>Az ibuprofén a nem szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik, amelyek a szervezetnek a fájdalomra, gyulladásra és lázra adott válaszát tudják befolyásolni. Az Algoflex Junior 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió készítmény a láz, és az enyhe és közepesen erős fájdalom (beleértve a fejfájást vagy fogfájást is) rövid távú, tüneti kezelésére szolgál.</p>

    2 349 Ft

Miután a gyermeket hazaengedték, az első 1-3 napban még a lakásban kell maradnia és fokozott pihenés javasolt számára, ám a teljes ágynyugalomra egyáltalán nincsen szükség. Ha a szülő meg tudja oldani, nagyon hasznos, ha ilyenkor minél kevesebbet kiabál vagy sír, mert az nem tesz jót a gyógyuló sebnek. Amikor pedig fájdalmat érez, azt az életkornak megfelelő fájdalomcsillapítóval is enyhíthetjük, de nagyon hatásos ebben az esetben a nyakra helyezett hideg borogatás is. Az étkezést tekintve a lábadozás időszakában végig kerülni kell a fűszeres és túl forró vagy túl hideg ételeket és italokat. Fagylaltot enni szabad, de a közhiedelemmel ellentétben mandulaműtét után közvetlenül annyira nem tanácsos, mivel tejes, így nem kedvez a sebgyógyulásnak.

Amennyiben a műtétet követően akár azonnal, vagy csak napokkal később erősebb vérzést tapasztalnánk (a gyerek véreset köp, esetleg az orrból ürül véres váladék), a kicsit vissza kell vinni a műtétet végző osztályra, hogy kezelni tudják. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, amikor a seb helyén képződő lepedék leválik. Viszont, ha minden rendben megy (és általában azért így van szerencsére), akkor 10 nap után a gyerek már mehet közösségbe, csak a testnevelést vagy edzéseket érdemes még kihagynia plusz 2 hétig. Az úszást pedig a műtét után 1 hónapig  kell mellőznie.

Orbánc – Minden, amit tudni kell róla!

Orbánc – Minden, amit tudni kell róla!

Az orbáncról általában nem sokat tudunk és különlegesnek hathat a megnevezése is, pedig egy nagyon gyakori betegségről van szó, amit baktériumok okoznak. Ez egy fertőző bőrgyulladás, ami a diagnózist követően hatékonyan kezelhető.

vakbélgyulladás tünetei

Mit tegyünk vakbélgyulladás esetén?

Melyek a vakbélgyulladás tünetei és mikor forduljunk orvoshoz? Egyáltalán mi is az orvosi nevén heveny féregnyúlvány gyulladás vagy más néven appendicitis acuta?

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Az influenza elleni oltás

Az influenza elleni oltás

Az akár életveszélyes szövődményekkel is együttjáró influenza ellen sokak számára a megoldás az ingyenesen elérhető influenza elleni oltás lehet.

Összes cikk Egészség A-Z témában