Légúttisztítás babáknál

Légúttisztítás babáknál

Kapcsolódó tünetek:

Csecsemőknél, kisgyermekeknél a náthás tünetekkel járó kórképek esetén a gyógyulás egyik komoly tényezője a légutak megfelelő tisztítása. Ahhoz, hogy megértsük a folyamat fontosságát, tudnunk kell, hogy ha a váladék pangóvá válik az arcüregben, további panaszok előidézéséhez vezet és a gyógyulás folyamata elhúzódik.

A felszaporodott és pangó váladék eltávolításának legkíméletesebb és leghatékonyabb módja a megfelelően végzett orrszívás. Pár évvel ezelőtt még csak ballonos orrszívók álltak az anyukák rendelkezésére, ma már választhatunk porszívóhoz, vízcsap telephez csatlakoztatható, vagy az elektromos orrszívók közül. Az orrszívó kiválasztásánál a baba habitusát is érdemes figyelembe venni, hiszen nem minden baba tolerálja a hanghatással járó porszívós orrszívást, illetve azt sem, hogy ha kizárólag a vízcsap mellett végezhető a procedúra.

Az orrszívó előnye vákuumképző hatékonysága, mivel ha már akkora is a gyermek, hogy erős orrfújást tud produkálni, orrfúvás során sosem keletkezik akkora vákuum, hogy az az arcüregben letapadt váladékot is el tudná távolítani.

Náthás tünetek csecsemőknél

A gátolt orrlégzés pici babáknál táplálkozási nehézséget is okozhat, akár anyatejes, akár tápszeres etetésnél is csökkenti a szívóerőt. Ilyenkor érdemes alkalmazni a fent említett orrszívók bármelyikét.

Az orrszívó készüléket minden használatot követően sterilizálni kell. A sterilizálás a készülék használati utasításában leírtaknak megfelelően történjen. Ha a következő használat előtt nem tudjuk olyan helyen tárolni, hogy a környezet kórokozómentes legyen, úgy a használat előtt is végezzük el a folyamatot.

Ha az orrüregi váladék túl sűrű, javasolt az orrszívás megkezdése előtt a gyógyszertárakban kapható steril tengeri sót tartalmazó készítményekkel fellazítani azt. A sóoldat előnye, hogy az orrcseppekkel szemben nem szűkíti az orrüreg ereit, ugyanakkor a váladékot könnyebben kiszívhatóvá, „folyóssá” teszi.

Párologtatás, párásítás

A lakosság körében elterjedt tévhit, hogy párologtatásra csak télen van szükség. Ugyanakkor, a levegő páratartalmának csökkenése a nyári hónapokban is kellemetlen tünetekkel járhat, kiszárítja a légutakat, felerősítheti a náthás tüneteket.

Ha egy kisgyermek náthás és orrváladéka túl sűrű, megfelelő párásítás nélküli környezetben a panaszok súlyosbodni fognak és az orrszívó készülék sem lesz maradéktalanul hatásos.

A páratartalmat érdemes 35-50 százalék körüli tartományban tartani. Ma már számos olyan készülék áll rendelkezésre, mely pontosan képes mérni a levegő páratartalmát.

Meleg időben tudunk párásítani akár 1-2 nedves törölköző kihelyezésével is, míg télen hatékony a szobába bevitt forró, több liter mennyiségű pl. kamilla tea is, vagy a fűtőtestre helyezett nedves ruha.

Ha illóolajos folyadékkal szeretnénk párologtatni, mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát kisgyermek esetében.

2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek