Még most adassa be a kullancs elleni védőoltást!

2018. április 29.

A kullancsok elleni védőoltás az általuk terjesztett betegségek – így például a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás – megelőzését szolgálják. Előbbi elleni szer beadását mára egyre több nemzetközi egészségügyi szervezet szorgalmazza.

Még most adassa be a kullancs elleni védőoltást!

Még most adassa be a kullancs elleni védőoltást!

Az egyre melegebb időjárás megadja a lehetőséget a várva várt kirándulásokra, és meghozza a kedvet a kültéri programokhoz. Azonban zöld lámpát adott a kullancsoknak is! Készüljünk fel még idejében, hogy biztosan jól végződjön minden túránk.

A szóban forgó vérszívók több, emberre veszélyes kórokozót is hordozhatnak, és terjeszthetik azokat, köszönhetően annak, hogy életük során számos gazdatesten élősködnek. Ezek közül is a két legkomolyabb a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Míg előbbire létezik védőoltás, a Lyme kórral szemben csak az aktív, megelőző védekezés lehet eredményes. A Lyme-kórt először a csípés helyén keletkezett ovális bőrpírról ismerhetjük fel. Megfelelő antibiotikumos kezelése nagyon fontos, különben életre szóló krónikus betegség alakulhat ki. Ezért mindig figyeljünk oda öltözetünkre, használjuk a boltokban elérhető kullancsirtó szereket, és tartsunk rendszeres önvizsgálatot szabadtéri programok után. Ne feledjük: a kullancsok nem csak az erdős területeken fordulhatnak elő, strandolás közben vagy városi környezetben is találkozhatunk velük!

A vírusos agyvelőgyulladás – vagy kullancsecephalitis – kiszámíthatatlan betegség. Vírus okozza, tehát specifikus gyógyszer nincs ellene. Az elkapott betegség 7-14 nap lappangási idő után kezd el tüneteket produkálni (rossz közérzet, fejfájás, levertség), mely megfelelhet egy átlagos vírusfertőzésnek. Majd pár napos javulás után következik a második fázis, amely már az agyvelőgyulladás, erős fejfájással, aluszékonysággal, magas lázzal és bénulással is járhat. Ha a második fázis kialakul, kórházi kezelésre van szükség.

A vírusos agyvelőgyulladással szemben szerencsére létezik védőoltás, mely azonban teljes védelmi hatását csak a 3 adagból álló oltási sorozat végén fejti ki. Bár ritkán tapasztalhatunk mellékhatásokat ehhez kapcsolódóan (hányinger, rossz közérzet, fejfájás), túlzottan zavaró tünetekre nem kell számítani. A védettséget adó, oltásban található antitestek megfelelő mennyiségben csak a második oltási adag után jelennek meg a szervezetben, így ha nem tettük még meg, gyorsan indítsuk el az immunizálást. A teljes védelem pedig csak a komplett oltási sorral biztosított, így nem éri meg csak 1 vagy 2 injekció beadása.

Az első alkalom után 1 hónappal kaphatjuk meg a másodikat, a harmadik alkalom azonban csak 5-12, illetve 9-12 hónap elteltével esedékes. Ezután emlékeztető oltással tartható fenn a védettség, melyre 3 év múlva kerül sor először. Gyorsított oltási rendet is kérhetünk, ha sürgős a védelem, azonban ez több pénzbe kerül, és több oltási alkalommal jár, így ezt szükséghelyzet esetén vegyük inkább igénybe. Gyermekek (1-11 év) és felnőttek (12 év felettiek) számára egyaránt elérhető. Bár tapasztalhatunk mellékhatásokat (hányinger, rossz közérzet, fejfájás), túlzottan zavaró tünetekre nem kell számítani.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A kullancsok azonban nem csak emberekre, de általánosságban sok emlősállatra veszélyesek, így ha nem tettük még meg, érdemes beoltanunk négylábú barátainkat is. Jó hír, hogy a kutyák számára már sikerült kifejleszteni a Lyme-kór elleni védőoltást.