Korpásodás - kiváltó okok, kezelés

Korpásodás - kiváltó okok, kezelés

Egyes felmérések szerint a felnőtt lakosság több mint fele érintett benne. Egyáltalán nem mindegy, hogy ki, mikor, milyen sampont, krémet, hajpakolást választ: maga a korpásodás ugyanis csak egy tünet, aminek a hátterében számos különböző kórok állhat, ami pedig más és más kezelési módot von maga után.

Mi is az a korpa?

A fejbőrünket – csakúgy, mint a testünket borító többi bőrfelületet – úgynevezett többrétegű, elszarusodó laphám borítja. A felső hámréteg alsó részében osztódnak a hámsejtek, melyek, az alattuk történő folyamatos sejtújraképződés miatt, egyre kintebb és kintebb tolódnak, míg végül elérnek a bőrfelszínre. Ez egy kb. 25-28 napig tartó vándorlás, amely alatt a sejtek átalakulásokon mennek át: sejtmagjukat elvesztik, összenyomódnak, és jóformán az egész „sejtet” a keratin tölti csak ki. Ezen kívül, fokozatosan elvesztik a többi sejttel való kapcsolódási pontjaikat, és emiatt, a bőrfelszínre kiérve, előbb-utóbb ezek a kis darabkák lepödrődnek, ami – folyamatos volta ellenére – gyakorlatilag láthatatlan.

Ennél sokkal látványosabb, amikor valamilyen ok miatt az alsó rétegben a sejtek osztódása felgyorsul, és a tömegesen újraképződött sejtek tolják kifelé a korábban létrejötteket. Ilyenkor nincs idő a sejtek közti kapcsolatok teljes felbomlására, és emiatt nagy szigetekben történik a leválás. Ez pedig már jól látható: ezek a nagyobb darabok alkotják a „korpát”.

A leggyakoribb okok és tünetek

A korpás fejbőr hátterében leggyakrabban különböző, elsősorban a bőrgyógyászati megbetegedés, mint például a pikkelysömör (psoriasis), atópiás dermatitis, vagy a seborrheás bőrbetegség állhatnak. Nem ritkán bizonyos gombafajok „letelepedése”, és elszaporodása válthatja ki a tüneteket, de bebizonyosodott már a stressz, a legyengült immunrendszer, és bizonyos hormonok (androgének) fokozott jelenlétének kóroki szerepe is. A különböző színű, állagú korpa mellett a hajas fejbőr fokozott érzékenysége, irritációja, viszketése is előfordulhat, nem is szólva az adott betegeségtípusnak a test többi részén lévő bőr eltéréseire. Ezek segíthetnek a diagnózisalkotás folyamatában, amihez a legtöbb esetben előbb-utóbb szükséges szakorvos tanácsát kérni, aki akár mintavételt is javasolhat.

Kezelés

Az alapbetegségben választott szerek használata mellett a korpát, mint tünetet is lehet mérsékelni: ehhez kell olyan készítmény, ami a vaskos hámréteget „elbomlasztva” azt átjárhatóvá teszi azon hatóanyagok számára, amelyek így már be tudnak jutni a fej bőrébe, és ott hatásukat ki tudják fejteni. Ezek egy része vény nélkül is elérhető, érdemes azonban a vásárlás előtt a patikusok tanácsát kikérni.

2016. november 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink