Így kezeljük a stresszt az ünnepi őrület alatt

Így kezeljük a stresszt az ünnepi őrület alatt

Kapcsolódó tünetek:

Tény, hogy ez az időszak tele van örömmel és boldogsággal, azonban a stressz is ugyanúgy jellemző rá. Gondoljunk csak bele, hogy milyen fárasztó tud lenni az ajándékvásárlás, a vendégek szórakoztatása, a főzés… Az American Psychological Association közvélemény-kutatása alapján tízből nyolc ember számol azzal, hogy csupa feszültség lesz a karácsonyi időszak. Súlyos esetekben akár depresszióhoz is vezethet. Ezt a stresszt azonban az alábbi tippekkel a minimumra csökkenthetjük.
  1. Szabjunk határt a költekezésnek!
Az adventi időszak alatt rengeteg pénzt költünk. Ajándékokat kell venni a szeretteinknek, a karácsonyi vacsora hozzávalóit is be kell szereznünk, és a szilveszteri buli sem kedvez a pénztárcánknak. Annak érdekében, hogy ne költekezzünk túl, illetve ne hitelekből fedezzük a kiadásainkat, érdemes még a bevásárlás előtt meghatározni egy keretet, amit nem léphetünk túl. Legalább ezen nem fogunk stresszelni.
  1. Sportoljunk!
A nagy rohangálások közepette teljesen érthető, ha furcsának érezzük ezt a tippet, azonban a sport valóban jótékony hatással van ránk, ugyanis jobb lesz tőle a kedvünk, és a feszültségtől is könnyebben megszabadulunk. A mozgás következtében endorfin termelődik az agyunkban, amitől jó lesz a közérzetünk és ellazulunk. Próbáljunk legalább 30 percet magunkra szánni. Menjünk el sétálni, futni, úszni, biciklizni vagy aerobikozni.
  1. Ne vállaljuk túl magunkat!
Nem kell mindenáron ötfogásos vacsorát készítenünk, továbbá ne akarjunk mindent egyedül megcsinálni. Nyugodtan kérjünk segítséget, illetve delegáljunk feladatokat. Ha pedig végképp túl soknak érezzük a ránk nehezedő terhet, merjünk nemet mondani!
  1. Szánjunk időt magunkra!
Fontos, hogy a számos teendő mellett magunkkal is foglalkozzunk, így kevesebb stressz ér minket. Mindennap vonuljunk félre legalább 15 percre, és töltődjünk fel. Utána minden könnyebben fog menni.
  1. Kerüljük a veszekedést!
A családi összejövetelek sosem egyszerűek, hiszen sok különböző személyiségű ember találkozik, ami konfliktusokhoz vezethet. A meghitt ünnepek érdekében ne kezdjünk bele semmilyen vitába, inkább egyezzünk meg abban, hogy különbözik a véleményünk. Ezzel nagyon sok stressztől óvjuk meg magunkat.
2018. december 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek