Így kell helyesen lázat mérni

2018. június 24.

Kapcsolódó tünetek:

láz

Ma már számos lázmérési módszer és eszköz áll rendelkezésünkre, és bár használatuk általában igen egyszerű, van pár alapszabály, amire érdemes odafigyelnünk, hogy biztosan pontos eredményre jussunk. Nézzük, melyek is ezek!

Így kell helyesen lázat mérni

Így kell helyesen lázat mérni

Különböző hőmérsékletek

Testünk különböző részein eltérőek a normálisnak tekintett hőmérsékletek. Napszaki ingadozást is megfigyelhetünk, valamint a fogamzóképes nők testhőmérséklete a ciklusnak megfelelően is változik. Ha a testhőmérséklet  változásáról a lehető legpontosabb információt szeretnénk megkapni, végezzük a mérést mindig ugyanott. Lehetőségeink széleskörűek: lázat lehet mérni a fülben, a szájüregben, a végbélben – itt a normál hőmérséklet 36,6-37,5 Cesius fok között van, míg a hőemelkedés a 37,5 és 38,5 Celsius fok közötti érték, a lázról pedig a 38,5 Celsius fok fölött beszélünk. Ha a hónaljban vagy a homlokon mérjük a hőmérsékletet, a normál érték 36-37 Celsius fok, a hőemelkedés 37-38 Celsius fok közötti, a láz pedig a 38 Celsius fok fölötti érték.

Belső vagy felületi?

Testhőmérsékletünknek két fajtáját kell megkülönböztetnünk: az alap belső és a felületi hőmérsékletet. Előbbiről legpontosabban a végbélben, a fülben vagy a szájüregben mért értékekből tájékozódhatunk, míg a hónaljon vagy a homlokon történő mérés pontatlanabb lehet, hiszen az inkább bőrünk felületi hőmérsékletének értékeit mutatja. A külső és belső érték között átlagosan körülbelül 0,5 Celsius fok a különbség.

Lázmérők

A lázmérő típusa is befolyásolhatja az eredmény pontosságát, ezért érdemes odafigyelnünk, milyen eszköz mellett tesszük le a voksunk. A higanyos lázmérők nagyon megbízhatóak, és bár a higany veszélyei miatt forgalmazásukat betiltották, a mai napig sokak otthonában akad belőlük egy-egy működő darab. A digitális lázmérők praktikusak és gyorsak,  azonban sok típusuknál érzékelhetők pontatlanságok. Ha mégis ilyet választanánk, alaposan nézzünk utána, melyek a legmegbízhatóbb termékek. A folyadékkristályos mérőeszközökről szintén eltérőek a vélemények. Mivel elsősorban felületi hőmérsékletet képesek mérni, sokan úgy kezelik azokat, hogy csak tájékoztató jellegű eredményt mutatnak. Általánosan elfogadott álláspont viszont, hogy az egyik legpontosabb eredményt adó és legkönnyebben használható lázmérők a fülhőmérők.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Rubophen 500 mg tabletta 30x

    Rubophen 500 mg tabletta 30x

    <p>Felnőttek és 6 évnél idősebb gyermekeknek javasolt lázcsillapításra, különböző eredetű fájdalmak csillapítására. Csökkenti a lázat, csillapítja a megfázással járó enyhe-közepes fájdalmakat is.</p>

    2 449 Ft

Hova tegyük?

A fülhőmérőn kívül kisgyerekek és csecsemők esetében a legpontosabb módszer a végbél hőmérsékletének mérése, felnőttek esetében pedig a hónalj területén történő mérés. A szájüregben való lázmérés kevésbé javasolt, hiszen gyermekek esetében különösen veszélyes. De felnőtteknél is okozhat sérülést heves láz, remegés vagy hidegrázás miatt. A hónaljban történő lázmérésnél figyeljünk rá, hogy a területet mindig szárazra töröljük a mérés előtt, a lázmérő végét pedig a hónaljárok mélyébe helyezzük, majd karunkat erősen a mellkasunkhoz szorítva tartsuk ott az eszközt.

Ne vegyük ki!

Bármilyen kíváncsiak is vagyunk, vagy kényelmetlennek érezzük a testtartást, ne szedegessük ki a lázmérőt, hogy megnézzük, hol tart. A higanyos lázmérők esetében a mérés időtartama 2-4 perc, a digitális hőmérők pedig csipogással jeleznek, ha megvan a végeredmény.

Mikor mérjünk?

Tartsuk észben, hogy egy nap lefolyása alatt normál esetben is ingadozik testhőmérsékletünk: akár egy Celsius fokos eltérés is lehet a hajnalban mért legalacsonyabb és a délutánonként mért legmagasabb értékek között. Figyeljünk rá, hogy a különböző külső (forró zuhany, napon tartózkodás, testmozgás, sok meleg takaró), és belső hatások (stressz, étkezés, menstruációs ciklus, izgalom) is befolyásolják az értékeket. Ezért a testhőmérsékletet lehetőleg nyugodt körülmények közt, ne közvetlen fürdőzés vagy sportolás után mérjünk.

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!

Karácsonyi házi patika

Karácsonyi házi patika

Karácsonykor is felütheti a fejét betegség, gyomorrontás, vagy sérülés, amit időben kezelni kell. Ezeket a termékeket érdemes a házi patikában összegyűjteni ilyenkorra.

Mononukleózis gyerekeknél

Mononukleózis gyerekeknél

A mononukleózis eleinte megfázásszerű tünetekkel jár, és gyakran pár hét elteltével teljesen eltűnik, sőt mi több, ez a vírusfertőzés sokszor teljesen tünetmentesen zajlik.

Nyári útipatika – Milyen gyógyszert vigyünk nyaralásra?

Ezeket vigye magával, ha utazik! A leggyakoribb panaszok a nyaralás alatt.

9 higiéniai alapszabály járványidőszakra

9 higiéniai alapszabály járványidőszakra

Járványidőszakban alapvető közös érdek, hogy különösen odafigyeljünk a higiéniára, ami nem csak egészségünk megőrzését, de a vírus terjedésének megakadályozását is szolgálja. Lássuk, melyek a legalapvetőbb higiéniai szabályok!

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában