Gyakran begörcsöl éjjel a vádlija? Így előzze meg!

Gyakran begörcsöl éjjel a vádlija? Így előzze meg!

Kapcsolódó tünetek:

A lábszárgörcsre több hajlamosító tényezőt is ismerünk, előfordulása a sportolók, a várandós hölgyek, a változókorban lévő nők, a visszérre hajlamosak és a hosszú távon stressz alatt lévők között a leggyakoribb. De mi is váltja ki pontosan a hirtelen görcsbe rándulást az éjszaka folyamán? A legismertebb okok közt találjuk a dehidratációt, a magnéziumhiányt, a rossz vérkeringést, a nagy megerőltetést, az izomfáradtságot, az edzés előtti és utáni nyújtás elmaradását és az idegbecsípődést is.

Annak érdekében, hogy csökkentsük, jó esetben pedig akár teljesen meg is szüntessük az éjszakai görcsök előfordulását, a szakemberek mindenekelőtt a megfelelő vitamin-, kalcium- és magnéziumbevitelt tartják a legfontosabbnak. Emiatt jól tesszük, ha odafigyelünk étkezésünkre, és mindennapjainkban növeljük főleg a magnéziumban gazdag fogások számát. Ez nem nehéz feladat, hiszen az ásványianyagot nagy mennyiségben tartalmazó élelmiszereket könnyedén találjuk meg az üzletek polcain: ilyenek például a diófélék, a tökmag, a tökmagolaj, az avokádó, a szójából készült termékek, a cukkini, a brokkoli, az alma, a banán és a grapefruit.

Ha gyakran tapasztaljuk a panaszt, mindenképpen érdemes a magnéziumban gazdag étrend mellet magnéziumpótló készítményt is szedni. A szükséges nyomelemek mennyiségének növelésén kívül kiemelkedő jelentőségű, hogy odafigyeljünk hidratáltságunkra is. Ha pedig rendszeresen sportolunk, akkor próbáljunk meg ezentúl alaposabban bemelegíteni, és megnyújtani izmainkat az edzések előtt és után. Kismamáknak és idősebbeknek is segítséget nyújthatnak az olyan egyszerűen elvégezhető izmokat megnyújtó gyakorlatok, mint például a lábak alapos megrázása vagy a hintázás imitálása. Tornáztassuk meg lábfejünket, miközben előre-hátra dőlve kvázi állva hintázunk talpainkon, sarkunktól egészen lábujjainkig vezetve testsúlyunkat.

Ha a panaszok nem múlnak, akkor valószínű, hogy nem – vagy nem csupán – magnézium-készleteinkkel van probléma, ezért ilyen esetben kifejezetten fontos, hogy felkeressük orvosunkat is a panasszal. Ha ugyanis vérellátási vagy idegkárosodási gondok állnak a háttérben, akkor ezekre kell orvosi segítséggel megoldást találnunk. Idegkárosodás például igen gyakran lép fel kezeletlen cukorbetegség vagy a vese működési zavarai esetén is.

2019. február 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink