Fülfájás kisbabáknál – Mi a teendő?

Fülfájás kisbabáknál – Mi a teendő?

Kapcsolódó tünetek:

A fülfájás felismerése

Gyermekünk a megszokottnál sokkal ingerültebb, gyakran nyúl a füleihez vagy a fejéhez, és olyan érzésünk van, mintha rosszabbul hallana? Sok esetben fülfájás okozza ezeket a tüneteket amelyekhez láz, émelygés, hányás és rossz közérzet is társulhat.

A középfül főként bakteriális, ritkábban vírus fertőzés következtében folyadékkal telik meg, amitől romlik a hallóképességünk. A többnyire gennyes folyadék feszíti a dobüreget, és a nyomás következtében erős fülfájás jelentkezik. A megemelkedett nyomás következtében a dobhártya megrepedhet, a gyulladásos folyadék távozik, és a gyermek fájdalma enyhül, de ilyenkor is fontos az orvosi kezelés.

Egy idegen tárgy, a víz, de akár a fülzsír is okozhat fülfájást, illetve fájdalmas gyulladásokat. Ilyenkor szintén szükséges egy fül- orr-gégész felkeresése, aki megkezdi a kezelést.

Elsősegély fülfájás esetén

Kisgyerekek esetén viszonylag gyakori a fülfájás. Megfázás következtében kb. minden ötödik, 4 évnél fiatalabb gyermeknél alakul ki fülgyulladás. Mivel a legtöbb gyermek nagyon nehezen viseli a fülfájást, az orvosok legtöbbször láz- és fájdalomcsillapító készítmények szedését javasolják. Amennyiben a fülvizsgálatnál a dobüregi kép gennyes gyulladásra utal, akkor antibiotikum adása szükséges, aminek hatására a középfül-gyulladás mérsékelhető, és a dobüregi nyomás is csökken. Ha a vizsgálatnál a dobhártya feszesen elődomborodik, akkor paracentesis elvégzése indokolt, amit a köznyelv fülszúrásnak nevez. Amennyiben észrevesszük, hogy fáj a gyermekünk füle, azonban nem tudunk azonnal orvoshoz menni, első körben nyugodtan használjunk gyermekeknek kifejlesztett orrcseppeket, amelyek csökkentik a fülkürt duzzanatát, ezáltal szabaddá teszik a garat és a középfül közti járatot. A kamilla vagy hagyma borogatás szintén jó választásnak bizonyul. Ehhez mindössze egy maréknyi kamillát vagy pár apróra vágott hagymakockát tegyünk bele egy anyag zsebkendőbe vagy egy textilpelenkába, ezt tegyük vízgőz fölé, hogy felmelegedjen, majd ezt helyezzük a fájó fülre. A kamilla, illetve a hagyma intenzív illóolaja javít a fül szellőzésén és enyhít a gyulladáson. Nagyon fontos, hogy ne dugjunk vattát a fájó fülbe, ugyanis ettől tovább súlyosbodhatnak a panaszok! Figyeljünk arra, hogy gyermekünket ne érje huzat, továbbá hideg időben mindig viseljen sapkát.

2021. május 20.

Kiemelt ajánlatunk